Kiinalainen mausteinen kastike vegaanisena
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Xo kastike on kiinalainen mausteinen kastike, joka sisältää yleensä kuivattuja katkarapuja ja kinkkua. Vegaanisessa versiossa käytetään sen sijaan sieniä, misoa ja savustettua tofua. Tämä kastike sopii hyvin riisin, nuudelien tai vihannesten kanssa.
Mistä tulee nimi XO?
XO-kastike on hongkongilainen kastike, joka yhdistää kuivattuja mereneläviä, kinkkua, valkosipulia, sipulia ja chiliä. Kastikkeen nimi viittaa XO eli eXtra Old -konjakkiin, joka on Hongkongissa arvostettu juoma. Kastikkeen alkuperä on 1980-luvulla Peninsula Hong Kong -hotellin kiinalaisessa ravintolassa. Kastikkeen pääraaka-aine on kuivattu kampasimpukka eli conpoy, jota saa aasialaisista erikoisliikkeistä. Conpoy on erittäin umaminen ja ylellinen ainesosa, joka tekee kastikkeesta maukkaan ja täyteläisen. XO-kastike sopii hyvin esimerkiksi kampasimpukoiden kanssa tarjottavaksi.
XO-kastikkeen maustaminen
Paras soijakastike XO-kastikkeeseen
Soijakastike on yksi xo-kastikkeen tärkeimmistä ainesosista, sillä se antaa kastikkeelle suolaisuutta ja syvyyttä. Soijakastikkeita on monenlaisia, mutta XO-kastikkeeseen sopii parhaiten tumma soijakastike, joka on paksua ja täyteläistä. Tumma soijakastike on valmistettu fermentoimalla soijapapuja, vehnää, suolaa ja vettä pitkään. Se on tummanruskeaa ja aromikasta. Tumma soijakastike tuo esiin xo-kastikkeen rikkaan maun ja värin.
Riisiviinietikan määrä ja korvaaminen
Riisiviinietikka antaa kastikkeelle happamuutta ja syvyyttä. Riisiviinietikan määrää voi vaihdella oman maun mukaan. Yleensä sopiva määrä on 2-4 ruokalusikallista. Riisiviinietikan laadulla on myös merkitystä, sillä halpa ja huono riisiviinietikka voi pilata kastikkeen maun. Sopiva riisiviinietikka XO-kastikkeeseen on sellainen, joka on valmistettu laadukkaasta riisistä ja käynyt luonnollisesti. Riisiviinietikkaa voi ostaa aasialaisista ruokakaupoista tai hyvin varustelluista marketeista. Riisiviinietikkaa löytää silloin tällöin edullisesti myös *Matsmartista.
Jos riisiviinietikkaa ei ole saatavilla, voit korvata sen muilla etikoilla. Esimerkiksi omenaviinietikka, valkoviinietikka tai sherryetikka sopivat hyvin xo-kastikkeeseen. Käytä vain puolet siitä määrästä, mitä resepti vaatii riisiviinietikalle, koska nämä etikat ovat voimakkaampia. Voit myös lisätä hieman sokeria tai hunajaa tasapainottamaan makua.
Mitä on valkoinen misotahna?
Miso on japanilainen maustetahna, jota käytetään usein keittoihin ja kastikkeisiin. Miso antaa ruoalle umamia. Miso sopii hyvin xo-kastikkeeseen, sillä se syventää kastikkeen makumaailmaa.
Valkoinen miso on valmistettu soijapavuista, riisistä, suolasta ja bakteereista nimeltä koji. Se on miedon ja makean makuinen ja väriltään valkeasta vaalean beigeen. Valkoista misoa käytetään usein salaattikastikkeisiin, majoneesiin ja levitteisiin , mutta sitä voi lisätä myös keittoihin, pastoihin ja marinadeihin antamaan ruokiin täyteläisen umamin maun. Valkoinen miso on Japanin suosituin misotyyppi ja se sisältää runsaasti probiootteja ja ravintoaineita, kuten proteiinia, kuitua, B-vitamiineja ja rautaa. Valkoista misotahnaa löytyy esimerkiksi *Ruohonjuuresta.
Tofua XO-kastikkeella
Kuutioi savustettu tofu (esim. Jalotofu kylmäsavu) pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää savustettu tofu ja paista, kunnes rapea ja kullanruskea, noin 15 minuuttia.
Valmista kastike alla olevan ohjeen mukaan. Sekoita tofu kastikkeen joukkoon. Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. XO-kastike sopii hyvin esimerkiksi nuudelien, riisin tai kasvisten kanssa tarjoiltavaksi.
XO kastike – valmistus
Laita kuivatut siitakesienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna liota noin 20 minuuttia, kunnes pehmeitä. Valuta ja purista ylimääräinen neste pois. Leikkaa sienet pieniksi paloiksi. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri.
Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chilihiutaleet. Kuullota muutama minuutti, kunnes tuoksuvat.
Sekoita pienessä kulhossa soijakastike, riisiviinietikka, sokeri, maissitärkkelys ja 1/4 dl vettä. Kaada seos pannulle ja kiehauta. Lisää miso ja sekoita hyvin, kunnes liuennut. Lisää sienet ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sakeutunut.
Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. XO-kastikkeen kanssa tarjoiltavaksi sopivat esimerkiksi tofu, riisi, nuudelit ja kasvikset.
Minkä kanssa syödä XO-kastiketta?
XO-kastike sopii hyvin aasialaisten ruokien kanssa syötäväksi. Kokeile sitä esimerkiksi paistetun riisin, kesäkurpitsa-pähkinäsalaatin tai okonomiyakien kanssa.
Resepti
XO-kastike
Ainesosat
- 50 g kuivattuja siitakesieniä
- 2 rkl öljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 tl inkivääriä
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 1/4 tl chilihiutaleita
- 2 rkl valkoista misoa
Valmistus
- Laita kuivatut siitakesienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna liota noin 20 minuuttia, kunnes pehmeitä. Valuta ja purista ylimääräinen neste pois. Leikkaa sienet pieniksi paloiksi.
- Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri.
- Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chilihiutaleet. Kuullota muutama minuutti, kunnes tuoksuvat.
- Sekoita pienessä kulhossa soijakastike, riisiviinietikka, sokeri, maissitärkkelys ja 1/4 dl vettä. Kaada seos pannulle ja kiehauta.
- Lisää miso ja sekoita hyvin, kunnes liuennut. Lisää sienet ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sakeutunut.
- Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa.