Siirry suoraan sisältöön

Vegaaniset runebergin tortut

Runebergin tortut ovat suomalainen klassikko, joka on nimetty runoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan. Ne ovat meheviä, mantelisia ja mausteisia leivonnaisia, jotka kruunataan hillo- ja tomusokerikuorrutteella. Vegaaniset runebergin tortut leivotaan ilman kananmunaa ja voita. Nämä tortut eivät alkuperäisille kalpene.

Kuka kehitti runebergin tortut?

Runebergin leivosten kehittäjäksi on usein mainittu Johan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika Runeberg. Tarinan mukaan Fredrika leipoi torttuja makeasta pitävälle miehelleen. Resepti on löydetty Fredrikan reseptikirjasta. Todellisuudessa tortut on kuitenkin kehittänyt porvoolainen kondiittori Lars Astenius, jolta leivokset ostettiin Runebergien kotiin. Fredrika Runeberg on todennäköisesti myös leiponut niitä kotonaan ja siksi resepti on päätynyt hänen reseptikirjaansa.

Runebergin tortut nousivat suureen suosioon, kun Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivästä tehtiin juhlapäivä. Torttuja alettiin syödä päivän kunniaksi. Nykyisin runebergin torttuja myydään vuodenvaihteesta helmikuun alkupuolelle asti kaupoissa. Kotona näitä herkullisia torttuja voi leipoa vaikka ympäri vuoden.

Sokerikuorrutteen valmistus

Sokerikuorrutteen avulla saa nopeasti loihdittua näyttäviä leivonnaisia. Sokerikuorrutetta voi maustaa eri tavoin, esimerkiksi sitruunalla, vaniljalla tai kaakaolla. Perussokerikuorrutteen valmistamiseen tarvitaan vain tomusokeria ja nestettä, kuten vettä tai mehua. Valmista sokerikuorrute seuraavasti:

  1. Mittaa tomusokeri kulhoon.
  2. Jos haluat maustaa sokerikuorrutteen, lisää haluamasi mauste nesteeseen ennen sen lisäämistä tomusokeriin.
  3. Lisää nestettä vähitellen kunnes massa on sopivan jämäkkää. Jos haluat kovemman kuorrutteen, käytä vähemmän vettä. Pehmeä kuorrute, kuten näin runebergin torttuihin tuleva, saa olla löysempää. Jos kuorrute on liian paksua, lisää nestettä. Jos se on liian juoksevaa, lisää tomusokeria.
  4. Levitä sokerikuorrute leivonnaisen pinnalle lusikalla tai pursotinpussilla. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua.

Runebergin torttujen valmistus

Tässä reseptissä käytetään vegaanista margariinia, soijajogurttia ja pellavansiemenrouhetta korvaamaan eläinperäiset ainekset. Pellavansiemenrouhe toimii sitovana aineena, kun se sekoitetaan veteen ja annetaan turvota hetken. Soijajogurtti tuo taikinaan kosteutta ja happamuutta, joka tasapainottaa makeutta. Vegaaninen margariini antaa tortuille voimaisen maun ja rakenteen.

Vegaaniset runebergin tortut on helppo valmistaa. Ne voi hyvin tehdä jo etukäteen ja säilyttää tiiviissä rasiassa jääkaapissa odottamassa tarjoilua. Tortut kostutetaan ennen tarjoilua rommi- tai punssisiirapilla, joka tekee tortuista entistä maukkaampia. Siirapin voi halutessaan jättää pois tai korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla, kuten appelsiinimehulla. Tortut koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Valmista vegaaniset runebergin tortut Runebergin päiväksi, jota vietetään vuosittain 5. helmikuuta tai nauti kahvin tai teen kanssa milloin vain. Tämä resepti riittää noin 12 torttuun, mutta voit helposti puolittaa tai tuplata sen tarpeen mukaan.

 

Vegaaniset runebergin tortut

Runebergin tortut ovat suomalainen klassikko, joka on nimetty runoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan. Ne ovat meheviä, mantelisia ja mausteisia leivonnaisia, jotka kruunataan hillo- ja tomusokerikuorrutteella. Vegaaniset runebergin tortut leivotaan ilman kananmunaa ja voita. Nämä tortut eivät alkuperäisille kalpene.
Valmisteluaika 30 minutes
Kypsennysaika 15 minutes
Rest Time 30 minutes
Kokonaisaika 1 tunti 15 minutes
Ruokalaji Jälkiruoat, Leivonnaiset
Ruokakulttuuri pohjoismainen, suomalainen
Annoksia 12

Ainesosat
  

Tortut

  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 6 rkl vettä
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl soijajogurttia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/2 tl neilikkaa
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1/2 dl mantelirouhetta

Kostutus

  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl rommia tai punssia tai appelsiinimehua

Kuorrutus

  • 1 dl tomusokeria
  • 1 rkl vettä
  • vadelmahilloa

Valmistus
 

Tortut

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele torttuvuoat tai asettele siihen paperiset vuoat.
  • Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi pienessä kulhossa ja anna turvota noin 10 minuuttia.
  • Vaahdota margariini ja sokerit sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää pellavansiemenseos ja soijajogurtti ja sekoita hyvin.
  • Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, mausteet ja mantelijauhe toisessa kulhossa ja sekoita keskenään.
  • Lisää kuivat aineet margariini-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääntele lopuksi joukkoon mantelirouhe.
  • Jaa taikina torttuvuokiin ja tasoita pinnat. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes tortut ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Kokeile kypsyys tikulla. Tortut ovat vielä raakoja, jos tikkuun tarttuu taikinaa. Anna torttujen jäähtyä vuoassa.

Kostutus ja koristelu

  • Valmista kostutusliemi kattilassa. Kiehauta vesi ja sokeri ja anna kiehua muutama minuutti, kunnes sokeri on liuennut. Ota kattila pois liedeltä ja lisää rommi tai punssi (tai appelsiinimehu). Kostuta jäähtyneet tortut liemellä esimerkiksi pullasudilla tai lusikalla. Anna liemen imeytyä torttuihin hetken aikaa.
  • Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesi tasaiseksi. Laita vadelmahilloa pieneen pussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota hilloa torttujen keskelle ja levitä tomusokerikuorrute torttujen reunoille. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua tai säilytystä.
Avainsana kananmunan korvaaminen pellavansiemenrouheella, laktoositon runebergin torttu, runebergin tortut ilman kananmunaa, vegaaninen leivonta, vegaaniset runebergin tortut