Siirry suoraan sisältöön

Vegaaniset jouluruoat

Joulu on monelle vuoden kohokohta, jolloin nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Vegaaninen joulu ei tarkoita, että pitäisi luopua perinteisistä jouluruoista tai tyytyä pelkkään salaattiin. Vegaaniset jouluruoat ovat täynnä makua, väriä ja ravintoaineita, ja niitä voi valmistaa helposti vaihtamalla eläinperäiset ainekset kasvipohjaisiin. Katso alta vinkit ja reseptit vegaaniseen joulumenuun alku-, pää- ja jälkiruokineen sekä leivonnaisineen.

vegaaniset jouluruoat

Vegaaniset alkuruoat

Alkuruoat herättävät ruokahalun ja luovat tunnelmaa joulupöytään. Vegaanisia alkuruokia on monenlaisia, ja niissä voi hyödyntää sesongin kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä sekä erilaisia kastikkeita ja tahnoja. Tässä muutama esimerkki vegaanisista alkuruoista:

  • Vegaaninen rosolli on klassikko, joka sopii kaikille. Rosolli valmistetaan punajuurista, porkkanasta, perunasta ja sipulista. Vegaaninen rosollikastike onnistuu vaahdottamalla kasvipohjaista vispikermaa tai käyttämällä kaurafraichea tai soijajogurttia kastikepohjana.
  • Vegaaninen patee on helppo ja herkullinen tapa nauttia kasviproteiinia. Tässä reseptissä käytetään kikherneitä, sieniä, pähkinöitä ja mausteita, jotka antavat patelle täyteläisen maun ja rakenteen. Vegaaninen patee sopii hyvin leivän päälle, salaattiin, dippikastikkeeksi tai vaikka joulupöydässä tarjottavaksi.
  • Vegaaninen sienisalaatti on helppo ja nopea valmistaa. Sienisalaattiin tarvitset vain sieniä, sipulia, persiljaa, sitruunamehua, kaurafraichea, suolaa ja pippuria. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.
  • Vegaaninen perunasalaatti on helppo valmistaa itse. Tämän reseptin kastikkeessa käytetään vegaanista majoneesia ja kaurakeviä.
  • Marinoitu punasipuli on helppo ja herkullinen lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Marinoitu punasipuli antaa väriä ja makua ruokaan. Marinoimiseen tarvitset vain punasipulia, etikkaa, sokeria ja suolaa. Mausteita voi lisätä oman maun mukaan.
  • Vegaaninen silli valmistetaan siivuttamalla munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja marinoidaan etikka-liemessä, johon lisätään mausteita ja sokeria. Munakoiso imee itseensä marinadin makua ja saa samalla hieman sitkeän ja nahkean rakenteen, joka muistuttaa sillifileitä.

Vegaaniset pääruoat

Pääruoka on joulupöydän kruunu, joka täyttää vatsan ja mielen. Vegaanisia pääruokia on lukemattomia vaihtoehtoja, joista voi valita oman suosikkinsa tai kokeilla jotain uutta. Tässä muutama esimerkki vegaanisista pääruoista:

  • Vegaaninen joulukinkku eli seitanpaisti on mehevä ja maukas proteiininlähde, joka sopii hyvin yhteen muiden jouluruokien kanssa. Seitanpaisti tehdään gluteenijauhosta, tofusta ja punajuuresta. Kinkku glaseerataan vaahterasiirappi-sinappikastikkeella. Tarjoile kinkun kanssa kotitekoista sinappia.
  • Linssimureke on täyttävä ja ravitseva vaihtoehto lihamurekkeelle. Linssimureke valmistetaan keitetyistä linsseistä, sipulista, valkosipulista, korppujauhoista ja mausteista. Mureke muotoillaan leivinpaperin päälle uunivuokaan ja paistetaan uunissa. Linssimurekkeen päälle voi levittää tomaattipyreetä tai glaseerausta ennen paistamista.
  • Kokonaisena paahdettu kukkakaali on näyttävä ja herkullinen pääruoka, joka maistuu myös lihansyöjille. Kukkakaali hierotaan maustetahnalla, joka tehdään tahinista, sitruunamehusta, valkosipulista, kurkumasta ja muista mausteista. Kukkakaali kypsennetään uunissa rapeaksi.

Vegaaniset joululaatikot

Vegaaniset joululaatikot ovat helppoja valmistaa ja kaiken lisäksi edullisia. Laatikot voi valmistaa perunasta, porkkanasta, lantusta, bataatista tai vaikka punajuuresta. Laatikoiden joukkoon lisätään kaurakermaa, siirappia, mausteita ja korppujauhoja. Laatikot voi valmistaa jo hyvissäajoin ennen joulua pakastimeen.

  • Vegaaninen imelletty perunalaatikko on joulupöydän herkku, joka valmistetaan ilman maitotuotteita. Tässä reseptissä käytetään kauramaitoa. Imellytys tekee perunalaatikosta makean ja kuohkean. Imellyttämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana. Liian kylmässä tai kuumassa seos ei imelly.
  • Vegaaninen porkkanalaatikko on herkullinen ja helppo jouluruoka, joka sopii myös muuhun vuodenaikaan. Tässä reseptissä käytetään kookoskermaa tuomaan täyteläisyyttä ja makua porkkanalaatikkoon. Inkivääri antaa laatikkoon pientä potkua. Vegaaninen porkkanalaatikko onnistuu ilman munia, kermaa ja voita, mutta maku on silti lempeä ja mehevä.
  • Vegaaninen lanttulaatikko on herkullinen ja helppo jouluruoka, joka sopii myös kasvissyöjille ja maitoallergikoille. Tässä ohjeessa käytetään kaurakermaa ja vegaanista margariinia, jotka antavat laatikolle mehevyyttä ja makua.

Vegaaniset jälkiruoat

Jälkiruoka on joulumenun makea lopetus, joka kruunaa aterian. Vegaanisia jälkiruokia on monia erilaisia, ja niissä voi käyttää esimerkiksi marjoja, hedelmiä, suklaata, kookosta ja pähkinöitä. Tässä muutama esimerkki vegaanisista jälkiruoista:

  • Vegaaninen riisipuuro on joulun klassikkojälkiruoka, joka valmistetaan kookosmaidosta ja puuroriisistä. Riisipuuro maustetaan sokerilla, vaniljasokerilla ja kanelilla. Riisipuuron seuraksi sopii luumukiisseli tai karpalohillo.
  • Piparkakut ovat joulun klassikko, jotka voi helposti tehdä myös vegaanisena. Vegaanisessa piparkakkutaikinassa käytetään vegaanista margariinia, tummaa siirappia ja kasvikermaa sekä mausteita, jotka antavat pipareille ihanan jouluisen aromin.
  • Sahramipullat kuuluvat Lucian päivään ja sopivat hyvin myös jouluna kahvipöytään. Sahrami antaa pullille kauniin keltaisen sävyn ja mausteisen aromin. Tässä reseptissä pullat leivotaan vegaanisina. Maito korvataan kasvimaidolla, voi margariinilla ja kananmuna psylliumilla.
  • Vegaaninen porkkanakakku on mehevä ja mausteinen leivonnainen, joka maistuu kahvin tai teen kanssa. Porkkanakakku tehdään vehnäjauhoista, sokerista, öljystä, porkkanaraasteesta, soijajogurtista ja mausteista. Kakun päälle levitetään vegaaninen tuorejuustokuorrute, joka tehdään vegaanisesta tuorejuustosta, tomusokerista ja sitruunamehusta.

Vegaaniset leivonnaiset

Leivonnaiset ovat joulunajan herkkuja, joita voi nauttia niin aamupalalla kuin iltapalallakin. Vegaaniset leivonnaiset ovat yhtä helppoja ja maukkaita kuin tavallisetkin leivonnaiset. Tässä muutama esimerkki vegaanisista leivonnaisista:

  • Vegaaninen joululimppu on perinteinen suomalainen joululeipä. Se on maustettu siirapilla, pomeranssinkuorella, fenkolilla ja kuminalla. Vegaaninen joululimppu on helppo valmistaa, ja se sopii hyvin joulupöytään tai vaikka lahjaksi.
  • Vegaaniset joulutortut valmistetaan ilman voita, joten ne sopivat vegaanillekin. Vegaaniset joulutortut ovat yhtä herkullisia kuin perinteisetkin, ja niiden tekeminen on hauskaa ja helppoa. Lehtitaikinan voi valmistaa itse tai käyttää valmistaikinaa.
  • Panettone on italialainen joululeipä, joka on kuohkea ja makea. Siinä käytetään mausteena kuivattuja hedelmiä. Perinteisesti se valmistetaan voista, kananmunista ja maitotuotteista, mutta voidaan tehdä myös vegaanisena. Tässä on helppo resepti, jolla voit leipoa vegaanisen panettonen kotona.

Vegaaniset jouluruoat – vaihtoehtoisia reseptejä

Aina jouluruokien ei tarvitse olla perinteisiä, välillä voi kokeilla jotain uuttakin. . Jos olet kyllästynyt syömään samaa kinkkua, laatikoita ja rosollia joka joulu, mikset kokeilisi jotain uutta ja erilaista? Nämä vegaaniset jouluruoat tuovat vaihtelua jouluperinteisiin.

Meksikolaiset vegaaniset jouluruoat sisältävät runsaasti mausteita, värejä ja makua. Voit aloittaa aterian nachoilla ja guacamolella, jatkaa pääruoaksi enchiladoja tai burritoja ja lopettaa jälkiruoaksi churroja ja suklaakastiketta. Meksikolainen ruoka on helppo valmistaa ja sopii hyvin isommallekin porukalle. Jos haluat lisätä tunnelmaa, voit koristella pöydän meksikolaiseen tyyliin.

Italialaiset vegaaniset jouluruoat ovat herkullisia pastoja, risottoja ja pizzoja. Italialainen ruoka on tunnetusti hyvää ja monipuolista, ja voit valita juuri sellaisia reseptejä, jotka miellyttävät sinua ja seuruetta. Voit aloittaa aterian antipastolla eli alkupalalautasella, jossa on erilaisia vegaanisia juustoja, oliiveja ja leipää. Pääruoaksi voit tarjota esimerkiksi lasagnea, carbonaraa tai margherita-pizzaa. Jälkiruoaksi voit nauttia tiramisua, pannacottaa tai gelatoa.

Aasialaiset vegaaniset jouluruoat ovat kevyempi ja raikkaampi vaihtoehto perinteiselle jouluruoalle. Aasialainen ruoka on terveellistä ja maukasta, ja siinä käytetään paljon riisiä, linssejä, tofua ja vihanneksia. Voit aloittaa aterian linssikeitolla, joka on lämmittävä ja maukas alkuruoka. Pääruoaksi voit tarjota kasvissushia, jota voit tehdä itse tai tilata valmiina. Sushin lisäksi voit tarjota bataatticurrya, paistettua riisiä tai okonomiyaki-pannukakkuja. Jälkiruoaksi voit nauttia mochia eli riisijauhosta tehtyjä makeita palleroita, jotka täytetään esimerkiksi tofujäätelöllä.