Siirry suoraan sisältöön

Pehmeät ja herkulliset vegaaniset donitsit ovat piirun verran terveellisempiä kuin tavalliset donitsit. Niissä osa vehnäjauhoista on korvattu mantelijauheella, valkoinen sokeri kookossokerilla ja kananmuna tapiokatärkkelyksellä. Lisäksi ne kypsennetään uunissa.

vegaaniset donitsit

Kookossokeri vs. tavallinen sokeri

Kookossokeri on kinuskisen makuinen ruskea sokeri, joka on valmistettu kookospalmun kukinnoista. Kookossokerin glykeeminen indeksi on selkeästi alhaisempi kuin tavallisella sokerilla. Kookossokerin GI on 35, kun taas tavallisen sokerin GI on 65. Kookossokeri sisältää tavallista sokeria enemmän mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja. Kookossokeri on myös ekologisempaa, palmuja ei kaadeta sokerin valmistusta varten.

Kananmunan korvaaminen leivonnassa

Tässä reseptissä kananmuna on korvattu tapiokatärkkelyksellä. Tapiokatärkkelys on valmistettu maniokkikasvin juuresta. Mauttomuutensa johdosta, sitä voi käyttää niin suolaisessa kuin makeassakin leivonnassa. Tapiokatärkkelyksellä voi korvata kananmunan ja sitä voi myös käyttää kastikkeiden ja kiisseleiden suurustamisessa. Tapiokatärkkelys tuo leivonnaisiin kuohkeutta, kuten kananmuna.

Gluteenittomat donitsit

Halutessaan vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Näin donitseista saadaa gluteenittomia. Gluteenittomia jauhoja käytetään sama määrä kuin vehnäjauhoja. Sekä mantelijauhe että tapiokatärkkelys ovat luontaisesti gluteenittomia.

Miten valmistetaan vegaaniset donitsit?

Aloita donitsien valmistus sekoittamalla kuivat aineet kulhossa. Lisää mantelimaito ja öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.

Donitsit voi paistaa joko donitsivuoassa tai taikinasta voi muotoilla leivinpaperilla vuoratulle pellille palloja tai pötköjä. Taikina tosin leviää uunissa paistuessaan, joten parhaimman mallisia donitseja saat donitsivuoalla.

vegaaniset donitsit resepti

Donitsit paistetaan 175 asteisessa uunissa koosta riippuen 10-15 minuuttia. Ota donitsit uunista, kun ne ovat väriltään kullanruskeita ja jätä hetkeksi jäähtymään.

Mittaa sillä aikaa pieneen kulhoon rypsiöljy ja toiseen kulhoon sokeri. Pyöräytä donitsit yksi kerrallaan öljyssä ja siirrä leivinpaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Pyöritä donitsit lopuksi sokerissa.

Nauti vegaaniset donitsit saman päivän aikana. Donitsien kanssa nautittavaksi sopivat hyvin maustetut kombuchajuomat.

Resepti

vegaaniset donitsit

Vegaaniset donitsit

Pehmeät ja herkulliset vegaaniset donitsit ovat piirun verran terveellisempiä kuin tavalliset donitsit. Niissä osa vehnäjauhoista on korvattu mantelijauheella, valkoinen sokeri kookossokerilla ja kananmuna tapiokatärkkelyksellä. Lisäksi ne kypsennetään uunissa.
Valmisteluaika 10 minutes
Kypsennysaika 15 minutes
Kokonaisaika 25 minutes
Ruokalaji Leivonnaiset, Munkit ja donitsit
Annoksia 20
Calories 120 kcal

Ainesosat
  

Taikina

  • 2,5 dl mantelijauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kookossokeria
  • 3 rkl tapiokatärkkelystä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • dl vaniljajauhetta
  • 1,5 dl mantelimaitoa
  • 0,5 dl rypsiöljyä

Sokerointi

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl sinappia

Valmistus
 

  • Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  • Lisää mantelimaito ja öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Muotoile taikinasta noin 20 donitsia. Donitsit voi paistaa joko donitsivuoassa tai taikinasta voi muotoilla leivinpaperilla vuoratulle pellille palloja tai pötköjä. 
  • Paista donitsit 175 asteisessa uunissa koosta riippuen 10-15 minuuttia.
  • Ota donitsit uunista, kun ne ovat väriltään kullanruskeita ja jätä hetkeksi jäähtymään.
  • Mittaa pieneen kulhoon rypsiöljy ja toiseen kulhoon sokeri. Pyöräytä donitsit yksi kerrallaan öljyssä ja siirrä leivinpaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Pyöritä donitsit lopuksi sokerissa.
Avainsana laktoosittomat donitsit, terveellisemmät munkit, uunidonitsit, vappumunkit, vegaaniset donitsit