Siirry suoraan sisältöön

Sienisalaatti on perinteinen joulupöydän herkku, mutta se sopii myös muihin vuodenaikoihin. Tässä reseptissä sienisalaatti on tehty vegaaniseksi käyttämällä kaurafraichea. Vegaaninen sienisalaatti on kermainen ja raikas.

Mitä sieniä sienisalaattiin?

Sienisalaattiin voi käyttää monenlaisia sieniä, mutta parhaita ovat miedonmakuiset ja kiinteät sienet, kuten herkkusienet, kantarellit, suppilovahverot tai siitakesienet. Voit käyttää tuoreita tai pakastettuja sieniä, mutta vältä säilykesieniä, sillä ne ovat usein liian pehmeitä ja suolaisia. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne ensin ja valuta ylimääräinen neste pois.

Pitääkö sienet esikäsitellä?

Sienten esikäsittelyn tarve riippuu valitusta sienestä. Herkkusienet eivät tarvitse esikäsittelyä, vaan niitä voi syödä myös raakana. Sen lisäksi, että marinointi tuo sieniin makua, se myös pehmittää sienet.

herkkusienet

Voit myös halutessasi paistaa sienet. Kun sienet paistaa pannulla öljyssä, niistä irtoaa nestettä ja ne saavat kauniin värin ja rapean pinnan. Paista sieniä keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita. Mausta sienet suolalla, pippurilla ja halutessasi tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla, timjamilla tai rosmariinilla. Voit myös lisätä pannulle valkosipulia tai sipulia antamaan lisää makua.

Vaihtelua sienisalaattiin

Vegaaninen sienisalaatti on hyvä sellaisenaan, mutta voit halutessasi lisätä siihen muita aineksia tuomaan väriä ja rakennetta. Esimerkiksi seuraavat ainekset sopivat hyvin sienisalaattiin:

  • Salaatinlehdet: Voit käyttää mitä tahansa salaatinlehtiä, kuten jäävuori-, lehti-, rucola- tai pinaattisalaattia. Huuhtele salaatinlehdet ja revi ne pienemmiksi paloiksi. Lisää salaatinlehdet vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät nuupahda.
  • Kirsikkatomaatit: Kirsikkatomaatit tuovat sienisalaattiin kaunista punaista väriä ja makeutta. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne salaattiin.
  • Vegaaninen feta: Vegaaninen fetajuusto tuo sienisalaattiin kermaista pehmeyttä ja suolaista makua. Murenna juusto pieniksi paloiksi ja ripottele ne salaatin päälle.
  • Pähkinät tai siemenet: Pähkinät tai siemenet antavat sienisalaatille rapeutta ja proteiinia. Voit käyttää esimerkiksi pinjansiemeniä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä tai pekaanipähkinöitä. Paahda pähkinöitä tai siemeniä kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita ja tuoksuvia.
  • Kastike: Vaihtelemalla kastikeaineksia, saat tehtyä hyvinkin erilaisia salaatteja. Vegaaninen sienisalaatti ei välttämättä tarvitse lainkaan kastiketta, sillä paistetut sienet ovat jo mehukkaita ja maukkaita sellaisenaan. Tässä reseptissä käytetyn kaurafraichen voi korvata osittain tai kokonaan vegaanisella majoneesilla. Kastikkeena voi käyttää myös valmista salaatinkastiketta, kuten vinegrettiä.

Sienisalaatin valmistus

Puhdista sienet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Laita sienet kulhoon ja lisää sitruunamehu, öljy, suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Siivilöi marinoituneet sienet ja purista niistä mahdollisimman paljon nestettä pois. Säästä neste myöhempää käyttöä varten. Laita sienet takaisin kulhoon ja lisää kaurafraiche, silputtu ruohosipuli ja persilja. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sitruunamehua. Laita sienisalaatti tarjoiluastiaan ja koristele halutessasi yrteillä. Voit myös lorauttaa päälle hieman sienten marinointinestettä antamaan lisää makua.

Nauti sienisalaatti leivän kanssa tai sellaisenaan. Voit varioida reseptiä käyttämällä erilaisia sieniä tai mausteita. Kokeile esimerkiksi kanttarelleja, suppilovahveroita, valkosipulia tai sinappia.

Vegaaninen sienisalaatti resepti

vegaaninen sienisalaatti

Vegaaninen sienisalaatti

Sienisalaatti on perinteinen joulupöydän herkku, mutta se sopii myös muihin vuodenaikoihin. Tässä reseptissä sienisalaatti on tehty vegaaniseksi käyttämällä kaurafraichea, joka antaa salaatille kermaisen ja raikkaan maun.
Valmisteluaika 10 minutes
Rest Time 2 tuntia
Kokonaisaika 2 tuntia 10 minutes
Ruokalaji Lisukkeet, Salaatit
Ruokakulttuuri pohjoismainen, suomalainen
Annoksia 4

Ainesosat
  

  • 500 g tuoreita herkkusieniä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 2 dl kaurafraichea
  • 1/4 dl tuoretta persiljaa
  • 1/4 dl tuoretta ruohosipulia

Valmistus
 

  • Puhdista sienet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  • Laita sienet kulhoon ja lisää sitruunamehu, öljy, suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.
  • Siivilöi sienet ja purista niistä mahdollisimman paljon nestettä pois. Säästä neste myöhempää käyttöä varten.
  • Laita sienet takaisin kulhoon ja lisää kaurafraiche, silputtu ruohosipuli ja persilja. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sitruunamehua.
  • Laita sienisalaatti tarjoiluastiaan ja koristele halutessasi yrteillä. Voit myös lorauttaa päälle hieman sienten marinointinestettä antamaan lisää makua.
Avainsana maidoton sienisalaatti, sienisalaatti herkkusienistä, vegaaninen sienisalaatti