Vegaaninen sienikastike
Pehmeän kermainen vegaaninen sienikastike valmistuu itse tehdystä kaurakermasta ja herkkusienistä. Tämä kastike on täydellinen lisä suosikkiruoallesi.
Kaurapohjainen sienikastike sisältää runsaasti vitamiineja
Kaurakermaan tehty sienikastike sisältää runsaasti B- ja E-vitamiinia. B3-vitamiini eli niasiini ja B2-vitamiini eli riboflaviini edistävät energia-aineenvaihduntaa, parantavat limakalvojen ja ihon kuntoa sekä auttavat vähentämään väsymystä.
Ikääntymistä hidastavaa E-vitamiinia yksi annos tätä kastiketta sisältää viidenneksen päivän tarpeesta. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät ja kasviöljyt, kuten tässä kastikkeessa käytetty rypsiöljy. Kasviöljyistä eniten E-vitamiinia sisältävät auringonkukka-, maissi-, avokado- ja rypsiöljy. Auringonkukka- tai maissiöljyä ei suositella paistamiseen, sillä niistä vapautuu kuumennettaessa aldehydejä, jotka on yhdistetty syöpään, mutta rypsi- ja avokadoöljy soveltuvat hyvin myös paistamiseen.
Umami-makua vegaaniruokaan
Sienistä saa vegaaniruokaan kaivattua viidettä perusmakua, umamia. Umami sana tulee Japanista ja suomeksi tätä makua kuvaillaan lihaisaksi. Liha onkin yksi umami-maun lähde, mutta umami-makua saa myös muista lähteistä, kuten tomaateista ja sienistä. Sieniä voi lisätä ruokaan tuomaan lisää makua. Juuri siksi sienikastike onkin makunsa puolesta oiva lisä vegaaniruokavalioon.
Sieniä voi lisätä makua tuomaan lähes ruokaan kuin ruokaan jauheena. Sienijauhetta voi tehdä kuivatuista sienistä jauhamalla sienet monitoimikoneessa. Valmis sienijauhe säilytetään tiiviisti suljetussa purkissa.
Hyvän maun lisäksi sienet sopivat myös painonpudottajan ruokavalioon. Sienet tuovat makua ruokaan, ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita ja ovat vähäkalorisia. Kastikkeen kaloripitoisuus vähenee, kun tavallinen kerma korvataan kaurakermalla. Vegaaninen sienikastike sisältää vain puolet kermaan tehdyn sienikastikkeen kaloreista.
Vegaanisen sienikastikkeen valmistus
Sienikastikkeen voi valmistaa omista suosikkisienistään tai mitä sieniä nyt kulloinkin sattuu olemaan saatavilla. Kaupan valikoimasta löytyy sieniä ympäri vuoden ja pienimmistäkin lähikaupoista löytyy yleensä ainakin herkkusieniä. Herkkusienet ovatkin edullinen valinta sienikastikkeeseen. Syksyllä sienivalikoima on parhaimmillaan, kun saatavana on lisäksi metsäsieniä. Metsäsieniä voi myös kuivata tai pakastaa. Näin kotoa löytyy metsäsieniä muinakin vuodenaikoina.
Jos ei halua tehdä kaurakermaa itse (mitä kyllä suosittelen kokeilemaan), niin kermana voi käyttää valmista kasvikermaa. Esimerkiksi Planti Cooking Original kaurakerma on niin paksua, että sen kanssa kastikkeesta tulee kermaisen paksua, vaikka jättäisi vehnäjauhotkin pois. Jos haluat tehdä gluteenittoman version, voit korvata vehnäjauhot maissijauhoilla.
Vegaaninen sienikastike sopii ruokaan kuin ruokaan
Sienikastike on helppo ja maistuva lisuke monelle eri ruoalle. Sen kanssa voi syödä yksinkertaisimmillaan keitettyjä perunoita, pastaa tai esimerkiksi höyrytettyjä vihanneksia. Lämmin parsasalaatti sopii myös hyvin vegaanisen sienikastikkeen kaveriksi.
Vegaaninen sienikastike
Ainesosat
- 2 dl itse tehtyä kaurakermaa
- 300 g herkkusieniä
- 1 sipuli
- 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen
- 1 rkl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- mustapippuria
- tuoretta persiljaa
Valmistus
- Puhdista ja pilko herkkusienet. Hienonna sipuli.
- Kuullota ensin sipulia hetki öljyssä ja lisää sitten mukaan herkkusienet. Anna sipulien ja sienten kypsyä pannulla miedolla lämmöllä kunnes ne ovat pehmenneet.
- Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada kaurakerma pannulle ja sekoita.
- Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia.
- Lisää suola ja pippuri. Koristele kastike tuoreella persiljalla.
Vinkkejä
- Voit käyttää kastikkeessa mitä tahansa sieniä tai eri sienien sekoitusta.
- Kuivatut sienet kannattaa liottaa ennen käyttöä tai ne voi hienontaa kastikkeeseen kuivana antamaan lisämakua.
- Itse tehdyn kaurakerman sijaan kastike onnistuu hyvin myös kaupasta löytyvillä kasvikermoilla.
- Gluteenittoman version saat korvaamalla vehnäjauhot maissijauhoilla.
- Jos käytät paksumpaa kasvikermaa kuten Planti Cooking Original kauravalmistetta, voit jättää suurusteen kokonaan pois.
- Kastike säilyy jääkapissa noin 4 päivää. Jos et käytä kastiketta 4 päivän sisällä, sen voi myös pakastaa.