Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Vegaaninen riisipuuro on herkullinen ja helppo jälkiruoka, joka sopii myös joulupöytään. Tässä reseptissä riisipuuro valmistetaan *kookosmaidosta, joka antaa puurolle ihanan kermaisen maun ja ihanan tuoksun. Riisipuuro maustetaan *ceylonkanelilla ja *kookossokerilla, jotka tuovat puuroon lisää makua ja väriä. Vegaaninen riisipuuro on myös maidoton vaihtoehto perinteiselle riisipuurolle.
Täyteläinen maidoton riisipuuro
Riisipuuro kuuluu jouluun
Riisipuuro on suosittu jouluruoka, joka on levinnyt eri puolille maailmaa. Riisipuuron historia ulottuu ainakin 1800-luvulle, jolloin se oli aluksi vain varakkaiden ja kaupunkilaisten herkkua. Riisipuuro valmistetaan perinteisesti puuroriisistä, maidosta ja suolasta, ja sen kanssa nautitaan usein kanelia, sokeria tai hilloa. Riisipuuroon liittyy myös monia perinteitä ja uskomuksia, kuten mantelin piilotus puuroon hyvän onnen tuojana. Riisipuuro on ollut myös hyväntekeväisyyden muoto, sillä sitä on tarjottu köyhille ja kovaosaisille joulun aikaan. Riisipuuro on osa suomalaista ruokakulttuuria ja joulun tunnelmaa. Aiemmin puuro tosin valmistettiin kaurasta tai ohrasta.
Mantelin puuron piilottaminen juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, jossa juhlien aikana oli tapana piilottaa papu ruokaan. Suomeen mantelin piilottamisen tapa on siirtynyt Ruotsista, jossa papu jossain vaiheessa on korvattu mantelilla. Mantelista tuli seuraavan vuoden onnen symboli.
Erilaiset riisilajikkeet
Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja ravinnonlähteistä. Riisiä on monia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa jyvän muodon, koon, värin, maun ja keittotavan mukaan.
Basmatiriisi on pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään pääasiassa Intiassa ja Pakistanissa. Basmatiriisi on yksi kalleimmista riisilajeista, ja sitä käytetään usein intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä. Basmatiriisi kypsyy nopeasti ja on irtonaista.
Jasmiiniriisi on myös pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään etenkin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Jasmiiniriisi on pehmeää ja tahmeaa, ja se sopii hyvin thaimaalaisiin ja kiinalaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tuoksuu hieman kukkaiselta, mistä se onkin saanut nimensä.
Arborioriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi, jota viljellään Italiassa. Arborioriisi on tunnettu erityisesti risoton raaka-aineena, sillä se imee hyvin nestettä ja muuttuu kermaiseksi kypsyessään. Arborioriisi sopii myös paellaan, salaattiin ja jälkiruokiin.
Villiriisi ei ole oikeastaan riisiä lainkaan, vaan Pohjois-Amerikassa kasvavan heinän siemeniä. Villiriisi on pitkää, ohutta ja tummaa, ja sillä on pähkinäinen maku. Villiriisi on kuitupitoista ja ravinteikasta, mutta myös melko kallista. Villiriisiä voi käyttää lisukkeena, keittoihin, salaattiin tai sekoittaa muiden riisien joukkoon.
Puuroriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi. Puuroriisi sopii hyvin esimerkiksi puuroihin, laatikoihin, paistoksiin ja vanukkaisiin. Puuroriisin keittäminen vaatii enemmän vettä ja aikaa kuin pitkäjyväisen riisin, sillä puuroriisi turpoaa ja pehmenee enemmän.
Ceylonkaneli vs Cassiakaneli
Kaneli on yksi vanhimmista ja suosituimmista mausteista, jota on käytetty sekä ruoanlaitossa että lääkinnässä. Kanelilla on monia tutkittuja terveysvaikutuksia, jotka liittyvät sen antioksidantti-, tulehdusta-, verensokeri- ja kolesterolitasoja alentaviin ominaisuuksiin. Kaneli voi myös parantaa aivotoimintaa, suojata sydäntä ja ehkäistä tai lievittää joitakin sairauksia, kuten diabetesta, Alzheimerin tautia ja syöpää. Kanelin terveysvaikutukset johtuvat sen sisältämistä yhdisteistä, erityisesti kanelialdehydistä, joka antaa kanelille sen tunnusomaisen maun ja tuoksun.
Kanelia on kahta päätyyppiä; ceylonkanelia ja cassiakanelia. *Ceylonkaneli on laadukkaampaa ja turvallisempaa, sillä se sisältää vähemmän kumariinia, joka voi olla haitallista maksalle suurina annoksina. Cassiakaneli on yleisempää ja halvempaa, mutta sitä tulisi käyttää maltillisesti. Kanelia voi lisätä ruokiin ja juomiin mausteeksi tai nauttia lisäravinteena. Kanelin suositeltu päiväannos on lähteestä riippuen noin 1-6 grammaa eli 1/2-2 teelusikallista.
MAINOS
Reseptissä käytetyt tuotteet
Vegaaninen riisipuuro – valmistus
Mittaa puuroriisi ja puolet vedestä (2 dl) paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kattilaan kookosmaito ja loput vedestä. Sekoita hyvin ja anna puuron kiehua hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja puuro on sakeaa. Muista sekoittaa välillä, ettei puuro pala pohjaan.
Mausta valmis riisipuuro suolalla ja halutessasi lisää puuroon manteli. Tarjoile riisipuuro lämpimänä tai kylmänä ceylonkanelin ja kookossokerin kanssa.
Lisää vegaanisia joulureseptejä
Resepti
Vegaaninen riisipuuro
Ainesosat
- 4 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 6 1/2 dl kookosmaitoa
- 1/4 tl suolaa
- ceylonkanelia
- kookossokeria
Valmistus
- Mittaa puuroriisi ja puolet vedestä (2 dl) paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää kattilaan kookosmaito ja loput vedestä. Sekoita hyvin ja anna puuron kiehua hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja puuro on sakeaa. Muista sekoittaa välillä, ettei puuro pala pohjaan.
- Mausta valmis riisipuuro suolalla ja halutessasi lisää puuroon manteli. Tarjoile riisipuuro lämpimänä tai kylmänä ceylonkanelin ja kookossokerin kanssa.