Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen pizza on helppo ja herkullinen ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Voit käyttää valmista pizzapohjaa tai valmistaa pohjan itse. Täytteeksi valitaan värikkäitä ja maukkaita kasviksia. Vegaanista juustoa ei välttämättä tarvita, mutta jos haluat, voit ripotella pinnalle vegaanista pizzaraastetta tai kaurakermaa ja ravintohiivahiutaleita sekoitettuna. Pizzan viimeistelee tuore persilja.

Pizzapohjan valmistus

Aloita liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Lisää sokeri, suola ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin puuhaarukalla tai käsin, kunnes taikina on tasaista. Lisää loput jauhoista vähitellen. Taikinan pitäisi olla kimmoisaa ja irrota kulhon reunoista. Voit lisätä jauhoja tarvittaessa, mutta älä tee taikinasta liian kovaa.

Peitä kulho liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia, tai kunnes se on kaksinkertainen. Jaa taikina neljään osaan ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Voit myös taputella taikinan suoraan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Levitä täytteet pizzapohjien päälle ja paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja juusto sulanut.

Tomaattikastikkeen valmistus

Pizzakastike on yksi tärkeimmistä osista herkullista pizzaa. Hyvä pizzakastike on tomaattinen, mausteinen ja sopivan sakea.

Aloita kastikkeen valmistus kuullottamalla valkosipulia. Kaada oliiviöljy kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki, mutta älä anna ruskistua. Lisää tomaattimurska tai kuoritut tomaatit, balsamico ja yrtit. Sekoita hyvin ja anna kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia, kunnes kastike on tiivistynyt ja saanut makua.

Soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimella, jos haluat sileän koostumuksen. Halutessasi voit jättää kastikkeen myös karkeaksi. Mausta kastike suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Käytä kastike heti tai anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa muutaman päivän ajan tai pakasta pidempään.

Tämä pizzakastike riittää täytteeksi ihan sellaisenaan vegaanisen juuston kanssa tai voit lisätä täytteeksi lempikasviksiasi.

Vegaanisen pizzan täytteet

Voit vaihdella täytteitä oman makusi mukaan. Tomaattikastikkeen voi korvata esimerkiksi pestolla tai kaurakerman ja ravintohiivan seoksella.

Pizzaan käy lähes mikä tahansa kasvis. Paahtaminen tuo kasviksiin lisämakua. Voit käyttää esimerkiksi paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, porkkanaa tai bataattia. Leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi tai lohkoiksi ja levitä leivinpaperille. Pirskottele päälle öljyä, suolaa ja haluamiasi mausteita, kuten rosmariinia, timjamia tai oreganoa. Paahda kasviksia uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet väriä.

Kasvispizzaan sopivat hyvin kasvisten lisäksi vähän erikoisemmat täytteetkin, kuten marinoitu punasipuli, pähkinät, tuoreet yrtit, punajuuri, maa-artisokka, peruna sekä sienet. Päälle voi yrttien sijaan ripotella kypsennyksen jälkeen myös rucolan lehtiä tai versoja.

Vegaaninen pizza ei välttämättä kaipaa juustoa lainkaan, mutta halutessasi voit käyttää vegaanista juustoraastetta. Kaurakerman ja ravintohiivahiutaleiden sekoitus tai itse tehty ”cheddar” ovat myös hyviä vaihtoehtoja vegaanisen pizzan juustoksi.

Vegaanisen pizzan valmistus

Laita ensin uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä tomaattikastike tasaisesti pizzapohjan päälle. Ripottele juustoraaste kastikkeen päälle. Viipaloi herkkusienet ja paprika ja levitä ne sekä maissit juustoraasteen päälle. Paista pizzaa uunissa noin 15 minuuttia. Vegaaninen pizza on valmis kun juusto on sulanut tai pinta on saanut hieman väriä ja pohja on rapea.

Vegaaninen pizza resepti

Vegaaninen pizza

Vegaaninen pizza on helppo ja herkullinen ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Voit käyttää valmista pizzapohjaa tai valmistaa pohjan itse. Täytteeksi valitaan värikkäitä ja maukkaita kasviksia. Vegaanista juustoa ei välttämättä tarvita, mutta jos haluat, voit ripotella pinnalle vegaanista pizzaraastetta tai kaurakermaa ja ravintohiivahiutaleita sekoitettuna. Pizzan viimeistelee tuore persilja.
Valmisteluaika 40 minutes
Kypsennysaika 10 minutes
Rest Time 30 minutes
Kokonaisaika 1 tunti 20 minutes
Ruokalaji Leivonnaiset, Pääruoat, Suolaiset piirakat ja pizzat
Ruokakulttuuri italialainen, välimerellinen
Annoksia 4

Ainesosat
  

Pizzapohja

  • 2 dl vettä
  • 25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 5 dl Tipo 00 -vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike pizzalle

  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2 tl basilikaa
  • 1/2 tl timjamia
  • suolaa ja pippuria

Täytteet

  • 100 g herkkusieniä
  • 150 g maissia
  • 1 paprika
  • tuoretta persiljaa
  • vegaanista pizzaraastetta tai 1 dl kaurakermaa ja 0,5 dl ravintohiivahiutaleita

Valmistus
 

Pizzataikina

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa.
  • Lisää sokeri, suola ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin puuhaarukalla tai käsin, kunnes taikina on tasaista. 
  • Lisää loput jauhoista vähitellen. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
  • Peitä kulho liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia, tai kunnes se on kaksinkertainen.
  • Jaa taikina neljään osaan ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi.

Pizzakastike

  • Kaada oliiviöljy kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki, mutta älä anna ruskistua.
  • Lisää tomaattimurska, balsamico ja yrtit. Sekoita hyvin ja anna kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia, kunnes kastike on tiivistynyt ja saanut makua.
  • Soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.
  • Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Vegaaninen pizza

  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Levitä tomaattikastike tasaisesti pizzapohjan päälle.
  • Ripottele juustoraaste kastikkeen päälle.
  • Viipaloi herkkusienet ja paprika ja levitä ne sekä maissit juustoraasteen päälle.
  • Paista pizzaa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pohja on rapea.
Avainsana airfryer resepti, airfryer uuniperunat, airfryerissa valmistetut perunat, arancini, gua bao sämpylät, hapanjuureen leivottu ruisleipä, hapanjuurileipä, hävikkiruoka, helppo aamupala, helppo ja nopea arkiruoka, höyrytetyt sämpylät, italialainen kasviskeitto, italialainen ruoka, itse tehty mantelimassa, kananmunan korvaaminen pellavansiemenrouheella, kasvisnakit, kasvispaella, kiinalainen katuruoka resepti, laktoositon runebergin torttu, laskiaispullien täyte, lounassalaatti, maidottomat laskiaispullat, mango tuorepuuro, manteli tuorepuuro, mantelijauheen käyttö, mantelimassa manteleista, mantelimassan käyttö, minestrone, minestronekeitto, mustikka tuorepuuro, nopea aamupala, paella resepti, paistetut riisipallot, papu-kvinoasalaatti, papusalaatti, pullat ilman kananmunaa, ruisvuokaleipä, runebergin tortut ilman kananmunaa, suklaa tuorepuuro, täyttävä salaatti, terveellinen aamupala, tuorepuuro ohje, tuorepuuro resepti, tuorepuuron valmistus, uunijuurekset bataatti, uunijuurekset palsternakka, uunijuurekset porkkana, uunijuurekset punajuuri, uunijuurekset resepti, uunijuuresten valmistus, vatkis resepti, vegaaninen aamupala, vegaaninen hot dog, vegaaninen katkarapu resepti, vegaaninen katkarapuleipä, vegaaninen leivonta, vegaaninen paella, vegaaninen ruokaisa salaatti, vegaaninen toast skagen, vegaaninen tuorepuuro, vegaaniset hodarit, vegaaniset laskiaispullat, vegaaniset leivonnaiset, vegaaniset nakit, vegaaniset runebergin tortut