Siirry suoraan sisältöön

Tämä vegaaninen piirakka on saanut inspiraationsa kreikkalaisesta Spanakopita pinaatti-fetapiiraasta. Rapealla filotaikinalla kuorrutetun piiraan sisällä on pehmeä ja suolainen täyte.

Mikä on Spanakopita?

Spanakopita on kreikkalainen pinaattipiiras, jota syödään usein alkuruokana. Usein piiraaseen lisätään myös jotain paikallista juustoa, jolloin piirakkaa kutsutaan nimellä Spanakotiropita. Piiras on sopii hyvin suolaiseksi tarjottavaksi tai vaikka lounaaksi salaatin kanssa tarjottuna.

Spanakopita valmistetaan rapeasta filotaikinasta, jota löytyy kaupan pakastealtaasta. Täytteenä käytetään pinaattia ja useimmiten fetajuustoa. Piiraat voidaan taitella kolmioiksi tai paistaa uunivuoassa isompana piiraana ja leikata vasta paistamisen jälkeen.

Vegaaninen piirakka sisältää fetajuuston sijaan fetan makuisiksi marinoituja tofukuutioita. Pinaatin sijaan tässä reseptissä on käytetty nokkosta. Mikäli nokkosia ei ole saatavilla, voi ne hyvin korvata pinaatilla.

Vegaaninen fetajuusto

Vegaanista fetajuustoa voi ostaa kaupasta. Fetaa löytyy vegaanisena ainakin Violifelta. Itse tosin pidän enemmän tofusta valmistetun fetan mausta. Itse valmistettu feta sisältää myös vähemmän rasvaa, jota filopiiraassa on muutenkin riittävästi.

Vegaanisen fetajuuston valmistus on helppoa ja siihen tarvitaan vain tofua ja mausteita. Itse valmistukseen menee vain muutama minuutti, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee antamalla tofun marinoitua yön yli.

Nokkosten käsittely

Irrota nokkosen lehdet saksilla varresta ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Siirrä huuhdellut lehdet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lehdet peittyvät. Anna kiehua noin 30 sekuntia. 

Valuta hyvin ja ota vesi talteen. Veden voi juoda nokkosteenä, käyttää kukkien kasteluvetenä tai vaikka hiusten huuhteluvetenä.

Vegaaninen piirakka – valmistus

Ota filotaikina huoneenlämpöön sulamaan 2 tuntia ennen leipomista. Tähän reseptiin riittää puolet Myllyn Paras filotaikinasta, joten samasta taikinasta voi valmistaa lisäksi joko toisen Spanakopitan tai jonkin makean filopiiraan kuten baklavan. Taikinaa ei saa pakastaa uudelleen, eikä se kuivuu sulaneena melko nopeasti jääkaapissa säilytettynä.

Huuhtele nokkoset lävikössä kylmällä vedellä ja siirrä kattilaan. Laske kattilaan vettä sen verran, että nokkoset juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta nokkosia noin 30 sekunnin ajan. Valuta nokkoset ja purista jäähtyneistä nokkosista suurimmat nesteet pois. Keitinveden voi juoda teenä tai käyttää esimerkiksi kukkien kasteluun. Nokkosvesi sisältää runsaasti ravinteita.

Hienonna kiehautetut nokkoset veitsellä tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon fetakuutiot. Voit halutessasi murentaa fetan pienemmiksi murusiksi.

Kun filotaikina on sulanut, leikkaa rullasta uunivuokasi levyinen pötkö. Kun palat ovat vuoan levyisiä, on piiraan muotoilu helpompaa. Voitele vuoan pohja öljyllä ja levitä ensimmäinen levy vuoan pohjalle. Peitä muut levyt rulaan mukana tuleella muovilla tai kostealla keittiöpyyhkeellä, etteivät ne pääse kuivumaan.

Voitele filotaikinalevy öljyllä, lisää päälle toinen levy ja voitele se öljyllä. Jatka näin, kunnes pohjalla on 6 kerrosta. Levitä täyte tasaisesti filotaikinan päälle.

Lisää vielä 6 öljyllä voideltua filotaikinalevyä lisää täytteen päälle. Työnnä päällimmäisten levyjen reunat alas, siten että täyte jää levyjen sisäpuolelle. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Leikkaa päällimmäiseen kerrokseen viiltoja terävällä veitsellä, jotta valmis piiras on helpommin leikattavissa annospaloiksi.

Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile piiras hieman jäähtyneenä alkupalana tai vihersalaatin kanssa ateriana.

Resepti

Vegaaninen piirakka

Tämä vegaaninen fetapiirakka resepti on saanut inspiraationsa kreikkalaisesta Spanakopita pinaatti-fetapiiraasta. Rapealla filotaikinalla kuorrutetun piiraan sisällä on pehmeä ja suolainen täyte
Valmisteluaika 15 minutes
Kypsennysaika 30 minutes
Kokonaisaika 45 minutes
Ruokalaji Leivonnaiset, Pääruoat, Suolaiset piirakat ja pizzat
Ruokakulttuuri kreikkalainen, välimerellinen
Annoksia 8
Calories 252 kcal

Ainesosat
  

  • 250 g filotaikinaa
  • 1 l tuoreita nokkosia
  • 200 g vegaanista fetajuustoa
  • n. 0,75 dl oliiviöljyä filotaikinalevyjen voiteluun
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Valmistus
 

  • Ota filotaikina huoneenlämpöön sulamaan 2 tuntia ennen leipomista. 
  • Huuhtele nokkoset lävikössä kylmällä vedellä ja siirrä kattilaan. Laske kattilaan vettä sen verran, että nokkoset juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta nokkosia noin 30 sekunnin ajan. Valuta nokkoset ja purista jäähtyneistä nokkosista suurimmat nesteet pois. 
  • Hienonna kiehautetut nokkoset veitsellä tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon fetakuutiot. Voit halutessasi murentaa fetan pienemmiksi murusiksi.
  • Kun filotaikina on sulanut, leikkaa rullasta uunivuokasi levyinen pötkö. Voitele vuoan pohja öljyllä ja levitä ensimmäinen levy vuoan pohjalle. Peitä muut levyt rulaan mukana tuleella muovilla tai kostealla keittiöpyyhkeellä, etteivät ne pääse kuivumaan. Voitele filotaikinalevy öljyllä, lisää päälle toinen levy ja voitele se öljyllä. Jatka näin, kunnes pohjalla on 6 kerrosta.
  • Levitä täyte tasaisesti filotaikinan päälle.
  • Lisää vielä 6 öljyllä voideltua filotaikinalevyä lisää täytteen päälle. Työnnä päällimmäisten levyjen reunat alas, siten että täyte jää levyjen sisäpuolelle. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Leikkaa päällimmäiseen kerrokseen viiltoja terävällä veitsellä, jotta valmis piiras on helpommin leikattavissa annospaloiksi.
  • Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile piiras hieman jäähtyneenä alkupalana tai vihersalaatin kanssa ateriana.
Avainsana nokkospiiras, vegaaninen fetapiirakka, vegaaninen filopiiras, vegaaninen Spanakopita, vegaaninen suolainen piiras