Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen patee on helppo ja herkullinen tapa nauttia kasviproteiinia. Tässä reseptissä käytetään kikherneitä, sieniä, pähkinöitä ja mausteita, jotka antavat patelle täyteläisen maun ja rakenteen. Vegaaninen patee sopii hyvin leivän päälle, salaattiin, dippikastikkeeksi tai vaikka joulupöydässä tarjottavaksi.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Terveellinen patee

Patee on normaalisti lihasta, maksasta ja rasvasta valmistettu tahna. Pateen historia ulottuu keskiajalle, jolloin se oli yleinen ruoka Euroopassa. Pateen sanotaan olevan peräisin Ranskasta, jossa sitä on valmistettu eri alueilla eri tavoin. Ranskalainen patee on yleensä maustettu yrteillä, viinillä, konjakilla tai muilla alkoholeilla. Pateen valmistus ja kulutus ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina.

Perinteinen patee voi olla hyvä proteiinin, raudan ja B-vitamiinien lähde, mutta se myös sisältää paljon rasvaa, suolaa ja nitriittejä. Liiallinen pateen kulutus voi lisätä sydän- ja verisuonitautien, maksasairauksien ja syövän riskiä. Vegaaninen patee sen sijaan sisältää vain vähän rasvaa, eikä lainkaan nitriittejä tai eläinrasvaa, joten sitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla runsaamminkin.

Vegaanisen pateen variaatiot

Vegaanipateesta on monia muunnelmia, joita voit kokeilla mieltymystesi ja käsilläsi olevien ainesosien mukaan. Tässä muutamia ideoita, miten voit varioida reseptiä.

  • Saksanpähkinät. Kokeile korvata saksanpähkinät muilla pähkinöillä. Esimerkiksi hasselpähkinät tuovat pateeseen maanläheistä makua. Cashewpähkinöillä teet pateen rakenteesta kermaisen pehmeän.
  • Mausteet. Kokeile pateen maustamiseen esimerkiksi timjamia, muskottipähkinää, valkosipulia, tomaattisosetta, aurinkokuivattuja tomaatteja, sitruunamehua, soijakastiketta tai misotahnaa.
  • Makeus. Kokeile makeuttaa patee esimerkiksi vaahterasiirapilla.
  • Kikherneet. Kokeile korvata kikherneet pavuilla tai linsseillä.

Vegaaninen patee – valmistus

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja vuoraa uunivuoka leivinpaperilla.

Valuta ja huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Puhdista ja pilko sienet ja lisää ne kikherneiden joukkoon. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne seokseen. Lisää myös loput ainekset paitsi persilja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voit jättää seoksen hieman karkeaksi, jos haluat patelle enemmän tekstuuria.

herkkusienet

Kaavi seos uunivuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Anna paten jäähtyä hieman ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.

Nauti vegaanisesta pateesta leivän kanssa tai sellaisenaan. Vegaaninen patee säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa noin viikon ajan. Voit myös pakastaa paten annospaloina ja sulattaa tarpeen mukaan.

Leipäreseptejä

Vinkkejä pateen valmistukseen

  1. Säilykepavut tekevät valmistuksesta helpompaa ja nopeampaa. Jos käytät kuivattuja papuja, muista liottaa ja keittää niitä ohjeen mukaisesti. Reseptiin voi käyttää muitakin papuja tai linssejä, mutta kidneypapujen kuori on paksumpi ja hieman kuitumainen, eivätkä ne sovi hyvin pateeseen.
  2. Vältä lisäämästä ylimääräistä nestettä tähän reseptiin, sillä se tekee pateesta löysän. Valuta pavut hyvin pesun jälkeen.
  3. Jos haluat kiinteämmän pateen, lisää 2 rkl mantelijauhetta massaan.
  4. Vegaaninen patee maistuu parhaalta jäähdytettynä tai huoneenlämpöisenä. Säilytä jäljellä olevia annoksia jääkaapissa enintään 1 viikko. Pakastimessa patee säilyy noin 3 kuukautta.

Reseptissä käytettyjä tuotteita

Aduki
Saksanpähkinät, 1 kg
Aduki
Kikherne, 500 g

Resepti

vegaaninen patee

Vegaaninen patee

Vegaaninen patee on helppo ja herkullinen tapa nauttia kasviproteiinia. Tässä reseptissä käytetään kikherneitä, sieniä, pähkinöitä ja mausteita, jotka antavat patelle täyteläisen maun ja rakenteen. Vegaaninen patee sopii hyvin leivän päälle, salaattiin, dippikastikkeeksi tai vaikka joulupöydässä tarjottavaksi.
Valmisteluaika 10 minutes
Kypsennysaika 10 minutes
Kokonaisaika 20 minutes
Ruokalaji Lisukkeet

Ainesosat
  

  • 400 g keitettyjä tai säilöttyjä kikherneitä
  • 200 g herkkusieniä
  • 100 g saksanpähkinöitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • tuoretta persiljaa

Valmistus
 

  • Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja vuoraa uunivuoka leivinpaperilla.
  • Valuta ja huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.
  • Puhdista ja pilko sienet ja lisää ne kikherneiden joukkoon.
  • Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne seokseen.
  • Lisää loput ainekset paitsi persilja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voit jättää seoksen hieman karkeaksi, jos haluat patelle enemmän tekstuuria.
  • Kaavi seos uunivuokaan ja tasoita pinta.
  • Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.
  • Anna paten jäähtyä hieman ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.
  • Nauti vegaanisesta pateesta leivän kanssa tai sellaisenaan.
Avainsana joulupatee, kasvispatee, sienipatee, vegaaninen patee