Vegaaninen pasta Alfredo
Kermainen vegaaninen pasta
Kermainen pasta Alfredo on lohturuokaa parhaimmillaan. Vegaanisena versiona tätä pastaa voi nauttia hyvällä omallatunnolla.
Vegaaninen pasta on terveellistä lohturuokaa
Perinteinen pasta Alfredo kastike valmistetaan juustosta ja kermasta. Vegaaninen pasta Alfredo sen sijaan valmistuu cashewpähkinöistä ja kauramaidosta. Juustoista makua kastikkeeseen tuovat ravintohiiivahiutaleet, jotka ovat erinomainen B-vitamiinin lähde. Kasvissyöjä ei saa ravinnosta yleensä riittävästi B12-vitamiinia, jota sekasyöjä saa lihasta, kalasta ja maitotuotteista. Vegaaniruokavaliota noudattava voi varmistaa riittävän B-vitamiinien saannin lisäämällä ruokavalioonsa ravintohiivahiutaleet. Esimerkiksi yksi annos tätä pastaa sisältää päivän tarpeen sekä B12-, B6- että B2-vitamiinia.
B12-vitamiini tukee aivojen ja hermoston toimintaa. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa, lihasheikkoutta, jalkojen pistelyä tai muistihäiriöitä. B6-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa. Puutos voi ilmetä ihottumana, pahoinvointia tai väsymyksenä. Yleensä B-vitamiinien puutos johtuu vitamiinin huonosta imeytymisestä, mutta vegaaniruokavalio altistaa myös B-vitamiinien puutokselle.
Ovatko cashewpähkinät eettisiä?
Cashewpähkinä ei oikeastaan ole lainkaan pähkinä, vaikka sitä pähkinäksi kutsutaankin. Kuten mantelikin, cashew on virallisesti luumarja. Kyseessä on siis hedelmän, cashew-omenan siemen. Itse puu on myrkyllinen, mistä aiheutuukin osa cashew-tuotannon eettisistä ongelmista.
Cashewpähkinöitä tuotetaan Aasiassa, Intian ollessa suurin tuottajamaa. Köyhissä maissa tuotantoon liittyy usein ongelmia. Vuosia sitten Human Rights Watch raportoi Vietnamissa huumeriippuvaisilla teetetystä pakkotyöstä cashew-viljelmillä. Suojavarusteita ei ollut tarjolla, jolloin cashewpuun myrkyt ja pöly aiheuttavat iho- ja hengitystieoireita. Cashewpähkinöitä ostaessa kannattaakin hieman perehtyä kyseisten pähkinöiden eettisyyteen ennen ostopäätöstä. Onneksi kaupan hyllyltä löytyy myös Reilun kaupan cashewpähkinöitä, jotka ovat eettisempi valinta.
Vegaanisen pasta Alfredon valmistus
Aloita pastan valmistus kiehauttamalla pari desilitraa vettä. Laita cashewpähkinät kuumaa kestävään kulhoon ja kaada kuumaa vettä päälle sen verran, että pähkinät peittyvät.
Valmistele seuraavaksi ruusukaalit. Poista ruusukaaleista kannat ja uloimmat lehdet. Leikkaa ruusukaalit neljään osaan. Murskaa valkosipulit veitsellä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla ja lisää ruusukaalit ja valkosipuli pannulle. Kuullota niitä pannulla, kunnes ruusukaali on saanut hieman väriä ja pehmennyt.
Valmista kastike kaalien kypsyessä pannulla. Valuta cashewpähkinät ja siirrä ne blenderikulhoon. Lisää joukkoon kauramaito, ravintohiiva ja sitruunamehu. Blendaa kastike tasaiseksi ja kaada se pannulle kypsien ruusukaalien päälle. Anna kiehahtaa. Jos kastike on liian paksua, lisää joukkoon hieman pastan keitinvettä.
Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Koristele valmis pasta tuoreilla yrteillä. Esimerkiksi persilja tai basilika sopivat hyvin tähän pastaan. Vegaaninen pasta Alfredo sopii tarjottavaksi esimerkiksi vihersalaatin kera.
Ainesosien korvaavuudet
Ruusukaali
Voit korvata ruusukaalit kauden vihanneksilla. Tähän pastaan sopivat mm. parsa, herneet tai vihreät pavut.
Sitruuna
Jos kaapistasi ei satu löytymään sitruunaa, voit korvata sen omenaviinietikalla.
Kauramaito
Voit käyttää kauramaidon sijaan jotain toista miedon makuista kasvimaitoa kuten itse tehtyä soijamaitoa.
Nauhapasta
Vegaaninen pasta Alfredo -kastikkeen kanssa nautittavaksi sopii nauhapastan sijaan hyvin myös capellini, sarvimakaroni tai spaghetti.
Vegaaninen pasta Alfredo
Ainesosat
- 80 g cashewpähkinöitä
- oliiviöljyä
- 200 g ruusukaalia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 dl kauramaitoa
- 4 rkl ravintohiivahiutaleita
- 1 rkl sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
- 120 g nauhapastaa
- pari oksaa persiljaa
Valmistus
- Laita cashewpähkinät kuumaa kestävään kulhoon. Keitä pari desilitraa vettä ja kaada se cashewpähkinöiden päälle. Jätä hautumaan.
- Pilko ruusukaalit neljään osaan. Murskaa valkosipulin kynnet.
- Kuumenna öljy pannulla ja lisää ruusukaalit ja valkosipuli. Paista miedolla lämmöllä kypsäksi.
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
- Valuta cashewpähkinät ja siirrä ne blenderikulhoon. Sekoita joukkoon kauramaito, sitruunamehu ja ravintohiivahiutaleet. Surauta tasaiseksi.
- Kaada kastike pannulle kypsien ruusukaalien päälle ja anna kiehahtaa. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä, mikäli kastike on liian paksua.
- Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.