Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen nokkoskeitto on helppo ja terveellinen ruoka, joka valmistuu hetkessä. Nokkonen on lähiruokaa parhaimmillaan, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia, rautaa ja C-vitamiinia.

Nokkosten käsittely

Keväästä ja alkukesästä kannattaa hyödyntää luonnosta löytyviä villiyrttejä. Jokamiehen oikeudet sallivat ruohovartisten kasvien keräilyn. Nokkonen on helppo tunnistaa ja sitä löytyy lähes kaikkialta. Nokkosta kannattaa kerätä joko pienenä tai suuremmaksi kasvaneesta puskasta hyödyntää vain latvaosan lehdet. Muistathan kerätä villiyrttejä vain puhtailta paikoilta ja vähintään 50 metrin etäisyydeltä vilkkaammin liikennöidystä tiestä. Nokkosta ei myöskään tule kerätä hyvin typpipitoiselta paikalta kuten lantalan tai kompostin läheisyydestä.

Nokkonen pitää ryöpätä eli kiehauttaa noin 30 sekuntia pienessä vesimäärässä ennen käyttöä. Ryöppäyksestä jääneen veden voi esimerkiksi juoda teenä, käyttää kukkien kasteluvetenä tai hiusvetenä.

Nokkonen muistuttaa maultaan pinaattia ja sopiikin ryöpättynä käytettäväksi pinaatin korvikkeena. Keiton lisäksi nokkonen sopii esimerkiksi piiraisiin, pestoon, lettuihin tai teehen.

nokkonen

Vegaaninen nokkoskeitto valmistuu hetkessä

Aloita nokkoskeiton valmistus käsittelemällä ensin nokkoset. Irrota nokkosen lehdet saksilla varresta ja huuhtele ne vedellä. Siirrä huuhdellut lehdet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lehdet peittyvät. Anna kiehua noin 30 sekuntia. Valuta hyvin ja ota vesi talteen. Veden voi juoda nokkosteenä, käyttää kukkien kasteluvetenä tai vaikka hiusten hoitoaineena. 

Sulata rasva kattilassa hiljaisella lämmöllä. Kun rasva on sulanut, lisää joukkoon vehnäjauhot. Jos haluat tehdä keiton gluteenittomana, voit korvata vehnäjauhot maissijauhoilla. Sekoita tasaiseksi vispilällä. 

Lisää seokseen soijamaito ja vispaa tasaiseksi. Nosta lämpöä ja anna keiton kiehua pari minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä.

Lisää joukkoon ryöpätyt nokkoset ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla, ripauksella sokeria sekä valkopippurilla.

Nokkoskeiton tarjoilu

Tarjoile keitto esimerkiksi itse tehdyn ruisleivän kera.

Resepti

vegaaninen nokkoskeitto

Vegaaninen nokkoskeitto

Vegaaninen nokkoskeitto on helppo ja terveellinen ruoka, joka valmistuu hetkessä. Nokkonen on lähiruokaa parhaimmillaan, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia, rautaa ja C-vitamiinia.
Valmisteluaika 5 minutes
Kypsennysaika 10 minutes
Kokonaisaika 15 minutes
Ruokalaji Keitot, Pääruoat
Annoksia 2
Calories 236 kcal

Ainesosat
  

  • 7 dl tuoreita nokkosenlehtiä n. 300 g
  • 25 g rasvaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl soijamaitoa
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus sokeria
  • valkopippuria

Valmistus
 

  • Irrota nokkosen lehdet varsista ja huuhtele ne. Keitä lehtiä pienessä vesimäärässä noin 30 sekuntia ja valuta hyvin.
  • Sulata rasva kattilassa hiljaisella lämmöllä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Käännä levy kuumemmalle ja lisää soijamaito joukkoon vähitellen koko ajan sekoittaen kunnes seos alkaa kiehua. Keitä pari minuuttia.
  • Lisää nokkoset kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. 
  • Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarjoa lisänä esimerkiksi ruisleipää.
Avainsana helppo resepti, nokkonen, nopea lounas, vegaaninen keitto, vegaaninen nokkoskeitto, villiyrtit