Helppo, nopea ja edullinen arkiruoka
Makaronilaatikko on helppo, nopea ja edullinen arkiruoka. Vegaaninen makaronilaatikko valmistetaan makaronista, soijarouheesta ja kaurakermasta.
Perinteinen suomalainen arkiruoka
Makaronilaatikko on suomalaisten arkiruokien kestosuosikki. Perinteinen makaronilaatikko sisältää jauhelihaa ja munamaitoa, mutta reseptistä on helppo muokata täysin vegaaninen versio. Jauheliha korvataan tummalla soijarouheella ja munamaito kaurakermalla. Tässä reseptissä käytin itse tehtyä kaurakermaa, mutta ihan yhtä hyvin reseptissä voi käyttää kaupasta ostettua kaurakermaa. Vaihtelua makuun saa myös valmiiksi maustetuilla kermoilla.
Soijarouhetta löytyy sekä tummana että vaaleana. Tumma soijarouhe on värjätty sokerikulöörillä, joka on sokerista valmistettu ruskea väriaine. Muuten tumma ja vaalea soijarouhe ovat samanlaisia, joten jos haluaa välttää lisäaineita, maun puolesta voi hyvin valita vaalean soijarouheen. Halutessaan soijarouheen voi itse värjätä esimerkiksi soijakastikkeella.
Soijarouheen maustaminen
Soijarouhe ei itsessään maistu miltään, joten mausteita kannattaa käyttää runsaasti. Oman kokemukseni mukaan parhaaseen tulokseen pääsee kun soijarouheen paistaa kuivana öljyssä ja lisää vasta sen jälkeen vettä. Valmista soijarouhe makaronilaatikko varten seuraavasti:
- Hienonna sipuli ja pari valkosipulinkynttä.
- Kuumenna reilu loraus rypsiöljyä pannulla ja kuullota sipuleita siinä, kunnes ovat pehmenneet.
- Lisää sekaan 2 dl soijarouhetta, 0,5 tl suolaa, 1 tl kuivattua basilikaan ja mustapippuria maun mukaan. Paista seosta muutaman minuutin ajan. Muista sekoitella rouhetta, jotta se ei pala pohjaan.
- Lisää lopuksi vielä 1 dl vettä ja siirrä pannu pois liedeltä, kun kaikki neste on imeytynyt.
Millä korvata makaronilaatikon munamaito?
Munamaidon tilalle makaronilaatikkoon sopii hyvin kaurakerma. Lisää makua kaurakermaan saa kun maustaa kauramaidon ravintohiivahiutaleilla ja suolalla. Kaupasta löytyy myös suuri valikoima valmiiksi maustettuja kauramaitoja, joista voi valita oman suosikkimakunsa.
Vegaaninen makaronilaatikko – valmistus
Jos teet kaurakerman itse, valmista ensin se. Laita puoli litraa vettä kiehumaan. Mittaa blenderin kulhoon kaurahiutaleet ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna turvota puolen tunnin ajan. Lisää sitten sekaan suola, ravintohiivahiutaleet ja öljy. Surauta seos tasaiseksi.
Keitä makaronit pussissa olevan ohjeen mukaan kypsiksi.
Paista sipulit runsaassa öljyssä pehmeiksi. Lisää loppuvaiheessa sekaan soijarouhe ja mausteet. Paista vielä hetken aikaa koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi vesi. Ota pannu liedeltä, kun kaikki vesi on imeytynyt soijarouheeseen.
Kaada makaronit ja soijarouhe suureen uunivuokaan. Sekoita. Kaada päälle kaurakerma.
Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.
Resepti
Vegaaninen makaronilaatikko
Ainesosat
Kaurakerma
- 1 dl kaurahiutaleita
- 5 dl kiehuvaa vettä
- 2 rkl ravintohiivahiutaleita
- 0,5 tl suolaa
- 2 rkl rypsiöljyä tai muuta mautonta kasviöljyä
Paistettu soijarouhe
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä vapaaehtoinen
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 1 dl vettä
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- mustapippuria oman maun mukaan
- 400 g makaronia
Valmistus
Kaurakerma
- Laita puoli litraa vettä kiehumaan.
- Mittaa blenderin kulhoon kaurahiutaleet ja kaada kiehuva vesi niiden päälle.
- Anna turvota puolen tunnin ajan.
- Lisää sekaan suola, ravintohiivahiutaleet ja öljy. Surauta seos tasaiseksi.
Soijarouhe-makaronilaatikko
- Keitä makaronit pussissa olevan ohjeen mukaan kypsiksi.
- Paista sipulit runsaassa öljyssä pehmeiksi. Lisää loppuvaiheessa sekaan soijarouhe ja mausteet. Paista vielä hetken aikaa koko ajan sekoitellen.
- Lisää lopuksi vesi. Ota pannu liedeltä, kun kaikki vesi on imeytynyt soijarouheeseen.
- Kaada makaronit ja soijarouhe suureen uunivuokaan. Sekoita. Kaada päälle kaurakerma.
- Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.