Vegaaninen majoneesi
Tämä vegaaninen majoneesi tehdään aquafabasta eli kikherneliemestä ja se valmistuu hetkessä. Valmistukseen tarvitset vain muutaman ainesosan.
Voiko vegaanista majoneesia tehdä itse?
Vegaanista majoneesia voi ostaa kaupasta, mutta itse tehden saa vähän terveellisempää majoneesia. Kaloreita majoneesissa on paljon teki sen sitten itse tai osti kaupasta. Vegaanisuus ei myöskään vähennä kaloreita, sillä majoneesi on lähes 100-prosenttisesti rasvaa. Lisäaineita itse tehty majoneesi sen sijaan ei sisällä.
Kaupan vegaanisissa valmismajoneeseissa on käytetty muunneltua maissitärkkelystä, ja sen avulla saatu majoneesin rakenne paksuksi ja pehmeäksi. Muunneltu tärkkelys on kuitenkin kemiallisesti prosessoitua tärkkelystä, joka ei vegaanisen majoneesin valmistuksessa ole välttämätön ainesosa.
Majoneesin valmistuksessa ei tarvita kananmunaa eikä maissitärkkelystä. Vegaaninen majoneesi valmistuu joko soijamaidosta ja öljystä tai aquafabasta ja öljystä.
Mitä on aquafaba?
Aquafaba on säilykekikherneiden lientä. Sitä siis voi ostaa kaupasta. Voit myös käyttää itse keittämiesi kikherneiden keitinlientä. Jos kokeilet tätä vaihtoehtoa, kannattaa lientä keittää ensin kasaan. Näin liemestä tulee vahvempaa ja onnistuminen on todennäköisempää. Helpoin keino ainakin ensimmäistä kertaa majoneesin valmistusta kokeilevalle kuitenkin on käyttää säilykekikherneiden lientä.
Onko majoneesi epäterveellistä?
Majoneesissa on paljon kaloreita onpa kyse sitten kaupan valmismajoneesista tai itse tehdystä. Majoneesin pääraaka-aine on öljy. Majoneesin terveellisyys on siis enimmäkseen kiinni käytetyn öljyn laadusta. Valmismajoneeseissa käytetään lisäaineita, joten sen puoleen itse tehty majoneesi on terveellisempi vaihtoehto. Majoneesia ei tietenkään kannata syödä suuria määriä korkean kaloripitoisuuden takia.
Tässä reseptissä käytetään tavallista rypsiöljyä. Kylmäpuristettu öljy olisi terveellisempää, mutta sen voimakas maku siirtyy myös majoneesiin. Ellei tämä itseä haittaa, voi öljynä käyttää myös kylmäpuristettua öljyä.
Tavallinen rypsiöljy sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa, joka kuuluu omega-3 rasvoihin. Omega-6 rasvahappoja tulisi ravinnosta saada korkeintaan kaksi kertaa omega-3 rasvahappojen verran. Rypsiöljyssä omega-3 ja omega-6 ovat hyvässä suhteessa, sillä noin kolmasosa rypsiöljyn rasvasta on omega-3 rasvoja.
Vegaanisen majoneesin valmistus
Varmista ensin, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Ravistele sitten kikhernetölkkiä ennen avaamista, jotta liemestä tulee tasalaatuista. Käytä mittaamiseen mittalusikoita tai vaakaa. Tavallisilla lusikoilla mitattaessa heitot voivat olla suuria, eikä majoneesi tästä syystä onnistu.
Majoneesi onnistuu parhaiten, kun käyttää mahdollisimman tehokasta tehosekoitinta. Heikompitehoisella sekoittimella voi sekoittaa ensin muut ainekset öljyä lukuunottamatta ja kaataa sitten öljyn joukkoon nauhana samalla vatkaten. Samaten kulhon täytyy olla kapea, jotta kerralla sekoitetuista aineksista saa aikaiseksi onnistunutta majoneesia.
Jos sekoittaa kaikki ainekset kerralla, vatkaaminen tulee aloittaa kulhon pohjalta. Sauvasekoitin painetaan kulhon pohjalle ja sitä nostetaan ylöspäin sitä mukaa kuin majoneesi paksuuntuu.
Itse tehty majoneesi sopii dippikastikkeeksi, hampurilaisen väliin tai vaikka leivän päälle. Majoneesi sopii myös moneen salaattiin kastikkeeksi kuten vegaaniseen perunasalaattiin. Vegaaninen majoneesi säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.
Eikö majoneesi onnistunut?
Jos majoneesi ei paksuunnu, syynä voivat olla liian kylmät raaka-aineet. Jotta majoneesi onnistuisi, raaka-aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Jos olet vahingossa käyttänyt jääkaappikylmiä aineksia, kokeile jättää kulho huoneenlämpöön noin tunniksi ja kokeile sekoittaa se uudestaan.
Ainesten mittaamisessa kannattaa myös olla tarkkana ja käyttää mittalusikkaa tai punnita ainesosat. Myös eri kikherneliemet ovat erivahvuisia, joten kannattaa kokeilla eri merkillä ellei yhdellä onnistu. Sinappi lisää onnistumismahdollisuuksia, joten sitä ei kannata jättää pois.
Vegaaninen majoneesi
Ainesosat
- 2 rkl aquafabaa kikhernelientä
- 0,5 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
- 0,5 tl sinappia
- 120 – 150 ml rypsiöljyä
- hyppysellinen suolaa
Valmistus
- Varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.
- Ravistele kikhernetölkkiä ennen avaamista, jotta liemi on tasalaatuista.
- Mittaa kaikki raaka-aineet kapeaan kulhoon.
- Sekoita ainekset sauvasekoittimella siten, että asetat sauvan ensin kulhon pohjalle ja nostat sitä hitaasti majoneesin paksuuntuessa ylöspäin.
- Majoneesi on valmis käytettäväksi tai purkitettavaksi. Se säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.
Vinkkejä
- Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kylmillä raaka-aineilla majoneesi ei onnistu.
- Mittaa ainekset mittalusikalla tai vaa’alla. Majoneesi ei onnistu, jos sekoitussuhde on väärä.
- Voit valmistaa majoneesin myös auringonkukkaöljystä.
- Voit korvata omenaviinietikan sitruunamehulla.
- Jos et valmista majoneesia kapeassa kulhossa tai sekoittimesi teho on alhainen, laita kulhoon ensin muut ainekset ja lisää öljy kapeana nauhana samalla vatkaten.
- Säilytä valmis majoneesi suljetussa lasipurkissa jääkaapissa. Vegaaninen majoneesi säilyy hyvänä noin 2 viikkoa.