Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen kermavaahto

Vegaaninen kermavaahto valmistetaan kasvipohjaisesta kermasta, joka voi olla esimerkiksi kookos-, soija-, manteli- tai kaurapohjaista. Vegaaninen kermavaahto on yhtä kuohkeaa ja pehmeää kuin tavallinen kermavaahto, mutta ei sisällä lainkaan maitoa.

vegaaninen kermavaahto

Vegaanisen kermavaahdon valmistus

Vegaanisen kermavaahdon tekemiseen tarvitset vain kasvikermaa ja sokeria tai muuta makeutusainetta. Voit myös lisätä halutessasi vaniljasokeria, sitruunamehua tai muita mausteita makusi mukaan. Kasvikerma kannattaa jäähdyttää jääkaapissa vähintään yön yli ennen vaahdottamista. Kylmä kasvikerma vaahtoutuu paremmin. Sokeria kannattaa lisätä varovasti, ettei kermavaahdosta tule liian makeaa. Kasvikerma on usein jo itsessään makeaa. Vegaaninen kermavaahto onnistuu parhaiten sähkövatkaimella tai tehosekoittimella, mutta kasvikerman voi vaahdottaa myös vispilällä.

  1. Kaada kylmä kasvikerma kulhoon ja lisää sokeri ja muut mausteet.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi noin 5 minuutin ajan. Jos käytät tehosekoitinta, vatkaa kerma lyhyissä jaksoissa ja sekoita välillä lusikalla.
  3. Tarkista maku ja makeus ja lisää tarvittaessa sokeria tai mausteita.
  4. Siirrä vegaaninen kermavaahto jääkaappiin odottamaan tarjoilua tai käytä heti haluamallasi tavalla esimerkiksi vegaanisissa laskiaispullissa.

Vegaaniset vispikermat

Kaupoista löytyy hyvä valikoima kasvipohjaisia vispikermoja. Alla listattu muutamia saatavilla olevia.

Oatly iMat Visp

Kaurapohjainen vispikerma, joka sopii erinomaisesti leivontaan ja ruoanlaittoon. Oatlyb kauravispi on kasvipohjainen ja se ei sisällä soijaa tai palmuöljyä. Oatly iMat Visp vaahtoutuu helposti ja pysyy kuohkeana pitkään. Voit käyttää sitä kermavaahtona, kastikkeena, keittona tai vaikka jäätelönä. Oatly iMat Vispissä on käytetty rasvana kookos- ja rapsiöljyä. Se sisältää tyydyttyneitä rasvoja 22g per 100g.

Alpro Whipping

Soijapohjainen vispikerma on valmistettu soijapavuista, jotka ovat luomuviljeltyjä ja GMO-vapaita. Alpro whipping vispikerma sopii erinomaisesti leivontaan, jälkiruokiin ja kahvikermaksi. Se on helppo vaahdottaa sähkövatkaimella tai käsivatkaimella, ja se säilyy jääkaapissa useita päiviä. Alpro whipping vispikerma on myös gluteeniton ja palmuöljytön tuote. Alpro whippingissä rasvana on käytetty kookos-, rapsi- ja auringonkukkaöljyä. Siinä on tyydyttyneitä rasvoja 18,6g per 100g.

Fazer Aito Vispi

Fazerin Suomessa valmistettu kaurapohjainen vispikerma, joka vaahtoutuu helposti ja pysyy kuohkeana pitkään. Fazer Aito Vispi on palmuöljytön, soijaton, laktoositon ja gluteeniton. Fazer Aito Vispissä rasvana on käytetty kookos- ja rypsiöljyä. Tässä vispikermassa on tyydyttyneitä rasvoja 26g per 100g.

Planti Kauravispi

Planti Vispi valmistettu kaurasta ja se sopii erinomaisesti leivontaan, jälkiruokiin ja kahviin. Planti vispikerma on helppo vaahdottaa sähkövatkaimella tai vispilällä, ja se säilyy hyvin jääkaapissa. Planti vispikerma on laktoositon ja gluteeniton. Plantin vispikermassa rasvana on käytetty kookos-, rypsi- ja rapsiöljyä. Tyydyttyneitä rasvoja tässä kermassa on vain 15g per 100g.

Sure Whip vispikerma

Sure Whip on kasvipohjainen, laktoositon ja vegaaninen vaihtoehto, joka on valmistettu kestävän kehityksen mukaisesti tuotetusta ja sertifioidusta palmuöljystä. Sure Whip vispikerma vaahtoutuu helposti ja säilyttää muotonsa pitkään. Vaahto kestää myös hyvin pakastamista sekä happamien tuotteiden kuten sitruunan lisäämistä. Sure Whip sisältää tyydyttyneitä rasvoja 22g per 100g.

Schlagfix vispivaahto

Schlagfix vispivaahto sopii vegaaniseen, gluteenittomaan, soijattomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon. Schlagfix vispivaahtoa on saatavilla myös suklaan makuisena, ja sitä voi käyttää jälkiruokien koristeluun ja maustamiseen. Tämä vispivaahto on helppo pursottaa suoraan pullosta. Avattu pakkaus suositellaan käyttämään viikon kuluessa. Schlagfix sisältää palmuöljyä ja siinä on 16g per 100g tyydyttyneitä rasvoja.

Vegaaninen kermavaahto kookoskermasta

Myös kookoskermasta voi tehdä kermavaahtoa.

  1. Valitse hyvälaatuinen kookoskerma tai täysrasvainen kookosmaito.
  2. Jäähdytä kookoskerma yön yli jääkaapissa.
  3. Kaavi kovettunut kookoskerma kulhoon. Jätä mahdollinen kirkas neste purkkiin (voit käyttää sen esimerkiksi smoothieissa).
  4. Vatkaa kookoskermaa joko käsin tai sähkövatkaimella kunnes rakenne on kuohkeaa ja vaahtomaista.
  5. Makeuta kermavaahto halutessasi tomusokerilla tai stevialla. Nestemäiset makeutusaineet eivät sovi makeutukseen, sillä ne voivat pilata kermavaahdon rakenteen.

Vegaanisia reseptejä

tiramisu Soijaton