Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen flammkuchen on herkullinen ja helppo ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Flammkuchen on saksalainen ohutpohjainen piirakka, joka perinteisesti täytetään kermaviilillä, pekonilla ja sipulilla. Vegaanisessa versiossa käytetään kaurapohjaista fraichea, savutofua ja herkkusieniä. Tällä reseptillä valmistat vegaanisen flammkuchenin noin 30 minuutissa.

Mikä on flammkuchen?

Flammkuchen on ranskalainen/saksalainen erikoisuus, joka muistuttaa ohutta pizzaa. Flammkuchenin pohja on rapea ja päällä on yleensä kermaista juustoa, pekonia ja sipulia. Suomeksi nimi tarkoittaa ”liekkikakkua” ja se on peräisin Alsacen alueelta, jossa sitä paistettiin leipäuunissa. Flammkuchen on herkullinen ja helppo valmistaa itsekin. Se on myös mahdollista valmistaa vegaanisena versiona.

Gluteeniton versio

Voit helposti muuntaa tämän reseptin gluteenittomaksi. Korvaa vain vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella (esimerkiksi Sunnuntai gluteeniton jauhoseos) ja käytä valitsemiasi kasviksia ja mausteita täytteeseen. Jos haluat lisätä väriä ja makua, voit lisätä myös kirsikkatomaatteja tai ruohosipulia.

Flammkuchenin valmistus

Sekoita kulhossa jauhot, öljy, suola ja vesi. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla reikiä taikinaan.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita uunin lämpeämistä odotellessa kaurafraiche, sinappi, timjami, suola ja pippuri yhteen. Levitä seos tasaisesti taikinan päälle.

Kuutioi savutofu pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Viipaloi purjo ja herkkusienet. Levitä tofu, artisokat, sienet ja sipulit kaurafraichen päälle. Pirskottele öljyä päälle.

Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja täyte on kypsää. Koristele tuoreella persiljalla ja nauti lämpimänä tai kylmänä.


MAINOS

Kaulimet


Käytä reseptissä satokauden kasviksia

Tähän reseptiin sopivat lähes mitkä tahansa kasvikset. Suosi satokauden kasviksia tai tee kaapintyhjennys. Tässä muutamia ideoita täytteiksi:

  • Kirsikkatomaatit tuovat makeutta ja mehukkuutta. Voit puolittaa tomaatit ja asetella ne kaurafraichen päälle ennen paistamista.
  • Parsakaali sopii hyvin savutofun kanssa ja antaa rapeutta ja vihreää väriä. Voit keittää parsakaalin nuput al denteksi ja ripotella ne kaurafraichen päälle ennen paistamista.
  • Sienet ovat klassinen valinta flammkuchenille. Voit käyttää esimerkiksi herkkusieniä, siitakesieniä tai metsäsieniä. Voit paistaa sienet pannulla.
  • Pinaatti on terveellinen ja helppo lisuke. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua pinaattia. Jos käytät pakastettua, sulata se ensin ja purista ylimääräinen neste pois. Levitä pinaatti kaurafraichen päälle ennen paistamista. Myös lehtikaali sopii hyvin täytteeksi.
  • Paprika tuo väriä ja makeutta. Voit käyttää eri värisiä paprikoita. Leikkaa paprika ohuiksi suikaleiksi ja asettele ne kaurafraichen päälle haluamallasi tavalla.

Nämä ovat vain joitakin ideoita, joita voit kokeilla. Reseptissä voi käyttää myös muita kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, munakoisoa, oliiveja, paahdettuja latva-artisokkia tai kukkakaalia. Ole luova ja nauti!

Mitä tarjota flammkuchenin kanssa?

Yksinkertainen vihreä salaatti, jossa on vinaigrette-kastike, on klassinen ja raikas lisuke. Voit myös kokeilla erilaisia salaatteja, kuten punajuurisalaattia, kaalisalaattia tai linssisalaattia.

Ruokajuomaksi sopii hyvin viini. Resepti on peräisin Alsacen alueelta Ranskasta, joten se maistuu parhaiten alsacelaisen valkoviinin kanssa. Kokeile esimerkiksi rieslingiä, gewürztramineria tai pinot grigioa. Voit myös nauttia flammkuchenin kanssa punaviiniä tai olutta.

Reseptin terveellisyys

Flammkuchen on perinteisesti täytetty ranskankermalla, pekonilla ja sipulilla, joten vegaaninen vaihtoehto on jo itsessään kevyempi, koska rasvan määrä on pienempi. Flammkuchen sopii hyvin myös alkupalaksi, välipalaksi tai kevyeksi ateriaksi. Tässä muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat reseptin terveellisyyteen:

  • Kalorit. Kalorimäärä riippuu sen koosta, paksuudesta ja täytteistä. Yksi annos (noin 260 g) voi sisältää noin 550-600 kcal, mikä on melko paljon yhdelle aterialle. Jos haluat vähentää kaloreita, valitse ohut pohja ja kevyempiä täytteitä, kuten kasviksia tai sieniä.
  • Rasva. Vegaaninen versio sisältää paljon perinteistä versiota vähemmän rasvaa, koska perinteisen version rasva on peräisin ranskankermasta ja pekonista.
  • Hiilihydraatit. Flammkuchen sisältää myös hiilihydraatteja, jotka ovat peräisin pohjasta ja sipulista. Hiilihydraatit ovat tärkeitä energianlähteitä, mutta liiallinen saanti voi johtaa verensokerin nousuun ja painonnousuun. Yksi annos voi sisältää noin 23-50 g hiilihydraatteja . Jos haluat vähentää hiilihydraatteja, valitse ohut pohja ja lisää proteiinia ja kuitua täytteisiin, kuten kasviksia, tofua tai papuja.
  • Kuitu. Flammkuchen ei ole kovin kuitupitoinen ruoka, sillä se sisältää vain vähän kasviksia. Kuitu on tärkeää ruoansulatukselle, verensokerin tasapainolle ja kylläisyyden tunteelle. Yksi annos voi sisältää vain noin 0-3 g kuitua . Jos haluat lisätä kuitua, korvaa vehnäjauhot täysjyväjauhoilla ja lisää runsaasti kasviksia täytteisiin, kuten tomaattia, paprikaa tai pinaattia.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että flammkuchen ei ole kaikkein terveellisin ruoka, mutta sitä voi nauttia kohtuudella ja tehdä siitä terveellisemmän valitsemalla oikeat ainekset. Kannattaa myös yhdistää se johonkin kevyempään lisukkeeseen, kuten salaattiin tai keittoon.

Resepti

Vegaaninen flammkuchen

Vegaaninen flammkuchen on herkullinen ja helppo ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Flammkuchen on saksalainen ohutpohjainen piirakka, joka perinteisesti täytetään kermaviilillä, pekonilla ja sipulilla. Vegaanisessa versiossa käytetään kaurapohjaista fraichea, savutofua ja herkkusieniä. Tällä reseptillä valmistat vegaanisen flammkuchenin noin 30 minuutissa.
Valmisteluaika 15 minutes
Kypsennysaika 15 minutes
Kokonaisaika 30 minutes
Ruokalaji Leivonnaiset, Pääruoat, Suolaiset piirakat ja pizzat
Ruokakulttuuri keski-eurooppalainen, ranskalainen, saksalainen

Ainesosat
  

Taikina

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä
  • 1,75 dl vettä
  • 0,25 tl suolaa

Täyte

  • 1 prk kaurafraichea
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 punasipuli
  • 150 g savutofua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pala purjoa
  • 100 g herkkusieniä
  • 200 g säilöttyjä artisokansydämiä
  • 2 rkl öljyä
  • tuoretta persiljaa

Valmistus
 

  • Sekoita kulhossa jauhot, öljy, suola ja vesi. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla reikiä taikinaan.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Sekoita kaurafraiche, sinappi, timjami, suola ja pippuri yhteen. Levitä seos tasaisesti taikinan päälle.
  • Kuutioi savutofu pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Viipaloi purjo ja herkkusienet. Levitä tofu, artisokat, sienet ja sipulit kaurafraichen päälle. Pirskottele öljyä päälle.
  • Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja täyte on kypsää. Koristele tuoreella persiljalla ja nauti lämpimänä tai kylmänä.
Avainsana flammkuchen, kasvispitsa, valkoinen pitsa