Tulinen ja savuinen kasvismakkara
Tulinen ja savuinen vegaaninen chorizo on gluteeniton, täysin kasvipohjainen, soijaton ja kaiken lisäksi helppo valmistaa. Nämä herkulliset, terveelliset, vegaaniset makkarat ovat täydellinen lisä niin arki- kuin juhla-ateriallekin. Kiinteä makkara antaa kivasti purutuntumaa ja pysyy kasassa paistettaessa. Valmistukseen tarvitset vain papuja, kaurajauhoja, herkkusieniä, pellavansiemeniä ja mausteita.
Vegaaniset kasvismakkarat
Maultaan vegaaninen chorizo ei maistu samalta kuin lihavaihtoehto. Tämä ei silti ole huono asia, sillä kasvismakkarat ovat yhtä maukkaita kuin lihaiset versionsakin, vaikka eivät lihalta maistukaan. Tämän reseptin makkarat ovat maukkaita ja kiinteitä. Purutuntumaa tuovat pilkotut saksanpähkinät. Mikäli haluaa makkaran rakenteesta silkkisen, voi pähkinät jättää pois. Pähkinäallergikko voi korvata pähkinät siemenillä.
Tämä resepti ei sisällä lainkaan gluteenia eikä soijaa, kuten kasvismakkarareseptit yleensä, koska ne valmistetaan seitanista tai soijasta. Nämä makkarat sopivat siis hyvin myös keliaakikolle.
Reseptiä on myös helppo muokata oman maun mukaiseksi mausteita muuttamalla. Tässä reseptissä on käytetty paljon savunmakuisia mausteita ja chiliä, mutta vain vähän suolaa.
Kuitua ja proteiinia pavuista
Pavut sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia ja vain vähän energiaa. Ne ovat oivallinen osa ruokavaliota ja sopivat hyvin laihduttajan ruokavalioon.
Kuitujen ja proteiinin lisäksi kidneypavuissa on myös runsaasti B-vitamiineja sekä rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.
Vegaaninen chorizo – valmistus
Tarvitset chorizojen valmistusta varten
- Leivinpaperia
- Höyrytyskorin tai höyrykeittimen
- Tehosekoittimen
Aloita chorizojen valmistus turvottamalla pellavansiemenrouhe vedessä noin 10 minuutin ajan.
Valuta kidneypapujen liotusvesi pois. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin. Siirrä pavut tehosekoittimen kulhoon. Mittaa mukaan kaurajauho, sienet ja mausteet sekä turvotettu pellavansiemenrouhe liemineen. Surauta ainekset sekaisin pulssitoiminnolla. Seoksen ei tarvitse olla täysin tasainen, pienet sattumat sopivat hyvin chorizoihin.
Murskaa seuraavaksi pähkinät veitsellä ja vaivaa ne käsin chorizotaikinan sekaan.
Jaa sitten taikina 12 osaan. Muotoile osat vedellä kostutetuin käsin pötköiksi. Kostutetut kädet estävät taikinan tarttumisen käsiin ja helpottavat makkaroiden muotoilua. Siirrä makkarapötköt puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
Chorizot kypsennetään höyryttämällä ja paistetaan vielä lopuksi rapean pinnan aikaansaamiseksi. Makkarat kypsennetään leivinpaperikääreessä, jotta niiden muoto säilyisi hyvänä. Taikina turpoaa hieman kypsennettäessä, joten jos haluat kypsentää makkarat ilman käärettä, jätä makkaroiden väliin hieman tilaa.
Aloita makkaroiden kääriminen, kun ne ovat jähmettyneet sen verran, että ovat helpommin käsiteltävissä. Leikkaa leivinpaperista noin 20 x 15 cm kokoisia paloja. Aseta makkarapötkö leivinpaperin reunalle ja kääri se paperin sisälle. Sulje päät tiukasti.
Nosta valmiit kääröt höyrytyskoriin ja kypsennä 30 minuutin ajan. Muista tarkistaa välillä, että kattilassa on vielä vettä jäljellä.
Kun makkarat ovat kypsyneet, kuumenna oliiviöljy pannulla. Ruskista makkaroita hetki. Mikäli haluat pakastaa chorizot, jätä ne leivinpaperikääreisiinsä ja paista ne vasta juuri ennen tarjoilua. Vegaaninen chorizo säilyy jääkaapissa hyvänä noin 5 päivää.
Chorizojen mausteideoita
Tuunaa chorizot oman makusi mukaiseksi. Eri merkkiset mausteet myös maistuvat erilaiselta, vaikka periaatteessa olisivatkin samaa tavaraa. Chorizoihin sopivat esimerkiksi seuraavat mausteet
- Ancho chili (perinteisesti chorizoissa käytetty chili)
- Guajillo chili (perinteisesti chorizoissa käytetty chili)
- Chipotle (tässä reseptissä käytettiin Mill & Mortar chipotlea)
- Savupaprika
- Cayenne
- Chilisekoitukset
- Chilikastikket
- Tuoreet chilit
- Paprika
- Valkosipuli
- Mustapippuri
- Oregano
- Kumina
- Korianteri
- Neilikka
- Kaneli
Mitä syödä vegaanisten chorizojen kanssa?
Vegaaninen chorizo on oiva vappuruoka vegaanisen perunasalaatin tai kaaliraasteen kera. Chorizot sopivat myös grilliin, pyttikseen, patoihin ja patoihin. Itse tehdyt kasvischorizot ovat vähärasvaisia eivätkä sisällä lainkaan lisäaineita.
Resepti
Vegaaninen chorizo
Ainesosat
Mustapapupihvit
- 2 rkl pellavansiemenrouhetta
- 1 dl vettä pellavansiemenrouheen turvottamiseen
- 2 prk kidneypapuja 430 g
- 3 dl kaurajauhoja
- 100 g herkkusieniä 1 dl pilkottuna
- 1 rkl chipotle chilijauhetta tai muuta chilijauhetta
- 1 rkl savupaprikaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl ketsuppia
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
- 1 dl saksanpähkinöitä vapaaehtoinen
- 2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
Valmistus
- Turvota pellavansiemenrouhetta vedessä noin 10 minuutin ajan.
- Valuta kidneypapujen liotusvesi pois. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin. Siirrä pavut tehosekoittimen kulhoon.
- Mittaa mukaan kaurajauho, sienet ja mausteet sekä turvotettu pellavansiemenrouhe liemineen.
- Surauta ainekset sekaisin pulssitoiminnolla. Seoksen ei tarvitse olla täysin tasainen, pienet sattumat sopivat hyvin chorizoihin.
- Murskaa seuraavaksi pähkinät veitsellä ja vaivaa ne käsin chorizotaikinan sekaan.
- Jaa taikina 12 osaan. Muotoile osat vedellä kostutetuin käsin pötköiksi. Siirrä makkarapötköt puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
- Aloita makkaroiden kääriminen, kun ne ovat jähmettyneet sen verran, että ovat helpommin käsiteltävissä. Leikkaa leivinpaperista noin 20 x 15 cm kokoisia paloja. Aseta makkarapötkö leivinpaperin reunalle ja kääri se paperin sisälle. Sulje päät tiukasti.
- Höyrytä makkaroita 30 minuutin ajan.
- Ruskista kypsiä makkaroita pannulla. Tarjoile esimerkiksi kaaliraasteen kera.