Pehmeät vegaaniset leivät
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Vegaaniset skonssit ovat herkullinen ja helppo leivonnainen, joka sopii niin aamupalaksi kuin välipalaksikin. Tässä reseptissä käytetään soijamaitoa ja vegaanista margariinia, jotka antavat skonsseille mehevän rakenteen ja maun. Skonssit voi halutessaan myös maustaa esimerkiksi sitruunalla ja karpaloilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla. Nauti skonssit tuoreena vegaanisen levitteen ja hillon kanssa.
Ovatko skonssit teeleipiä?
Skonssi ja teeleipä ovat molemmat leivonnaisia, jotka valmistetaan yleensä vehnäjauhoista, rasvasta ja leivinjauheesta. Ne ovat kuitenkin erilaisia muutamalla tavalla. Skonssi on yleensä pyöreä ja paksu, kun taas teeleipä on litteä ja soikea. Skonssi on myös usein makea ja siihen laitetaan esimerkiksi rusinoita, suklaahippuja tai marjoja, kun taas teeleipä on yleensä suolainen ja maustettu esimerkiksi juustolla, yrtteillä tai sipulilla. Skonssi tarjoillaan yleensä lämpimänä, halkaistuna ja voideltuna, kun taas teeleipä syödään usein kylmänä sellaisenaan tai leikkeleen kanssa. Skonssi on perinteinen brittiläinen herkku, jota nautitaan usein iltapäiväteen kanssa, kun taas teeleipä on suomalainen leivonnainen.
Skonssien maustaminen
Skonssien maustamiseen voi käyttää erilaisia yrttejä, kuten minttua, rosmariinia tai timjamia. Skonssit voi myös maustaa makeasti, esimerkiksi lisäämällä taikinaan rusinoita, suklaahippuja tai sitruunankuorta. Skonssien maustaminen riippuu siitä, mitä niiden kanssa tarjoaa. Perinteisesti skonssit nautitaan hillon ja kermavaahdon kanssa, mutta ne sopivat myös juustojen tai marmeladin kaveriksi.
Skonssien mausteita
Mitä syödä skonssien kanssa?
Skonssit ovat perinteinen brittiläinen herkku, jota nautitaan usein iltapäiväteen kanssa. Skonssit ovat pehmeitä ja kuohkeita leivonnaisia, jotka voidaan täyttää hillolla, kermavaahdolla tai voilla. Skonssien alkuperä on epäselvä, mutta niitä on leivottu jo 1500-luvulta lähtien. Skonssien syömiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan se riippuu omasta mausta ja mieltymyksistä. Jotkut pitävät skonsseista lämpiminä, toiset kylminä. Skonssit voi nauttia joko suolaisella tai makealla täytteellä.
Skonssien täytteitä
Teeleivät – valmistus
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon kasvimargariini, kunnes seos on murumaista. Lisää soijamaito, sokeri sekä mausteet, jos käytät niitä. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa liikaa, ettei taikina sitkisty.
Kaulitse taikina noin 2 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla tai lasilla noin 8 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Nosta ympyrät uunipellille ja paina niitä hieman litteämmiksi.
Paista skonsseja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna skonssien jäähtyä hieman ritilällä ja tarjoile ne lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.
Vinkkejä skonssien valmistamiseen
1. Käytä oikeita jauhoja. Erikoisvehnäjauhot tekevät leivonnaisista kuohkeita. Lisää kuohkeutta saat siivilöimällä jauhot, mikä lisää jauhoihin ilmaa ja poistaa kokkareet.
2. Käytä kylmää tai pakastettua rasvaa. Rasva muodostaa ilmataskuja skonsseihin, mikä saa ne kohoamaan ja pysymään kosteana. Käytä kylmää tai pakastettua voita ja leikkaa se pieniksi paloiksi, jotta voi ei sulaisi ennen paistamista.
3. Hiero tai leikkaa voi jauhoihin. Älä käytä monitoimikonetta tai tehosekoitinta, koska ne voivat työstää taikinaa liikaa ja tehdä siitä kovaa. Hiero tai leikkaa voita sormenpäilläsi tai leivonnaisella jauhoissa, kunnes se muistuttaa karkeita murusia. Isommat voinpalat taikinassa eivät haittaa, koska ne muodostavat skoneihin kerroksia.
4. Käytä leivinjauhetta. Leivinjauhe on nostatusaine, joka saa skonssit kohoamaan nopeasti ja tasaisesti uunissa.
5. Käytä kasvimaitoa. Neste sitoo taikinan yhteen ja lisää kosteutta ja täyteläisyyttä. Varmista, että neste on kylmää kun lisäät sen taikinaan, jotta se ei sulata voita.
6. Älä sekoita tai työstä taikinaa liikaa. Sekoita kuivat ja märät aineet keskenään, kunnes niistä muodostuu kuohkea taikina, joka pysyy yhdessä puristettaessa. Älä vaivaa taikinaa liikaa, sillä se kehittää gluteenia ja tekee skonsseista kovia. Jos taikina on liian tahmeaa, lisää hieman jauhoja, mutta älä liikaa.
7. Muotoile ja leikkaa skonssit varovasti. Voit muotoilla taikinasta pyöreän tai suorakaiteen ja leikata sen viipaleiksi tai neliöiksi, tai voit leikata ympyröitä pyöreällä leikkurilla. Mutta älä väännä tai vedä leikkuria, sillä tämä tiivistää reunat ja estää skonsseja nousemasta kunnolla. Kasta leikkuri jauhoon ennen jokaista leikkausta kiinnitarttumisen estämiseksi.
8. Jäähdytä skonssit ennen paistamista. Tämä on tärkeä vaihe, joka muodostaa gluteenia ja kiinteyttää voin uudelleen. Jäähdytys auttaa aikaansaamaan pehmeämmän ja hilseilevän rakenteen, jolloin skonssit kohoavat paremmin uunissa. Jäähdytä skonsseja vähintään 15 minuuttia tai jopa tunti ennen paistamista.
9. Paista kuumassa uunissa 10–15 minuuttia. Esilämmitä uuni 225 asteeseen ja aseta skonssit leivinpaperilla vuoratulle tai kevyesti voideltulle pellille. Paista 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kohonneet hyvin ja pinta on kullanruskea. Älä paista liikaa, sillä skonssit kuivuvat nopeasti.
10. Nauti skonssit tuoreina tai päivän sisällä. Skonssit on parasta syödä lämpimänä tai huoneenlämpöisenä heti paistopäivänä, sillä ne menettävät tuoreutensa nopeasti. Voit lämmittää niitä matalalla lämmöllä uunissa muutaman minuutin, jos haluat palauttaa niiden rapeuden.
Resepti
Skonssit
Ainesosat
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 dl sokeria
- 75 g vegaanista margariinia
- 2 dl soijamaitoa
Valmistus
- Lämmitä uuni 225 asteeseen.
- Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon kasvimargariini, kunnes seos on murumaista.
- Kaulitse taikina noin 2 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla tai lasilla noin 8 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Nosta ympyrät uunipellille ja paina niitä hieman litteämmiksi.
- Paista skonsseja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
- Anna skonssien jäähtyä hieman ritilällä ja tarjoile ne lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.