Siirry suoraan sisältöön

Vegaaniset nokkosletut

vegaaniset nokkosletut

Nokkonen on varsinainen superfood ja kaiken lisäksi herkullinen sellainen. Nämä vegaaniset nokkosletut on tehty tattarijauhoista ja ovat siis luontaisesti gluteenittomia. Nauti puolukoiden kera.

Villiyrtit ovat parhaimmillaan alkukesästä

Keväästä ja alkukesästä kannattaa hyödyntää luonnosta löytyviä villiyrttejä. Nokkonen on helppo tunnistaa ja sitä löytyy lähes kaikkialta. Nokkosta kannattaa kerätä joko pienenä tai suuremmaksi kasvaneesta puskasta hyödyntää vain latvaosan lehdet. Muistathan kerätä villiyrttejä vain puhtailta paikoilta ja vähintään 50 metrin etäisyydeltä vilkkaammin liikennöidystä tiestä. Nokkosta ei myöskään tule kerätä hyvin typpipitoiselta paikalta kuten lantalan tai kompostin läheisyydestä.

Nokkonen pitää muistaa ryöpätä eli kiehauttaa noin 30 sekuntia pienessä vesimäärässä ennen käyttöä. Ryöppäyksestä jääneen veden voi juoda tai käyttää kukkien kasteluvetenä.

Nokkonen muistuttaa maultaan pinaattia ja sopiikin ryöpättynä käytettäväksi pinaatin korvikkeena. Lettujen lisäksi nokkonen sopii esimerkiksi piiraisiin, pestoon, keittoon tai teehen.

Nokkonen on superruokaa

Nokkonen sisältää runsaasti kalsiumia, rautaa ja C-vitamiinia. Kaiken lisäksi nokkonen maistuu herkulliselta. Kun nokkosletut tekee tavalliseen soijamaitoon, johon on lisätty kalsiumia, saa yhdestä letusta kolmasosan päivän kalsiumtarpeesta. 

C-vitamiini katoaa herkästi kuumennettaessa. Siksi nokkosta ei kannatakaan keittää pitkän aikaa vaan ryöpätä se vain nopeasti. 30 sekunnin keittoaika on jo riittävä. 

Kalsiumin ja C-vitamiinin lisäksi nokkonen sisältää runsaasti rautaa ja folaattia eli B9-vitamiinia. Litrassa tuoreita nokkosia on noin 14 mg rautaa, kun raudan päivittäinen tarve on 15 mg. Raudan lisäksi myös folaatti antaa puhtia, sillä se tukee luontaista punasolujen  muodostumista. Riittävä folaatin saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville.

Nokkosten käsittely

Aloita nokkoslettujen valmistus käsittelemällä ensin nokkoset. Irrota nokkosen lehdet saksilla varresta ja huuhtele ne vedellä. Siirrä huuhdellut lehdet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lehdet peittyvät. Anna kiehua noin 30 sekuntia. 

Valuta hyvin ja ota vesi talteen. Veden voi juoda nokkosteenä, käyttää kukkien kasteluvetenä tai vaikka hiusten huuhteluvetenä.

Vegaaniset nokkosletut – valmistus

Valmista taikina sekoittamalla jauhot soijamaitoon. Lisää öljy, suola, pippuri ja ryöpätyt nokkoset. Surauta taikina tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. 

Kuumenna rasva tai öljy pannulla. Kaada taikinaa pannulle ja paista miedolla lämmöllä noin 2 minuuttia tai kunnes pinta on jähmettynyt, lettu irtoaa helposti pannulta ja on saanut hieman paistopintaa. Käännä ja paista vielä hetki lisää. Taikinasta tulee noin 8 isoa lettua tai 30 pikkulettua.

Vegaaniset nokkosletut maistuvat ihan sellaisenaan. Halutessasi voit tarjota niiden kanssa esimerkiksi puolukoita tai hilloa.

Nokkosten säilöminen

Nokkosta kannattaa kerätä keväällä ja alkukesästä ja säilöä talven varalle. Pakkaseen säilöttäessä nokkonen kiehautetaan nopeasti pienessä vesimäärässä ja valutetaan hyvin. Näin ryöpätyn nokkosen voi pakastaa pakasterasioissa, joista sitä on helppo lisätä ruokiin talvella.

Kuivattaessa nokkosen lehtiä ei tarvitse ryöpätä. Ryöppäyksessä katoaa osa nokkosen vitamiineista. Nokkonen kuivataan alle 35 asteen lämmössä joko levittämällä lehdet ilmavasti lämpimälle paikalle esimerkiksi lämmitetyn lattian päälle tai kasvikuivurissa. Kuivatut lehdet voi murustaa jauheeksi, jolloin ne vievät vähemmän tilaa ja niitä on helppo lisäillä ruokiin.

Resepti

Vegaaniset nokkosletut

Nokkonen on varsinainen superfood ja kaiken lisäksi herkullinen sellainen. Nämä vegaaniset nokkosletut on tehty tattarijauhoista ja ovat siis luontaisesti gluteenittomia. Nauti puolukoiden kera.

vegaaniset nokkosletut
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 30 minuuttia Kokonaisaika 35 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 8 Kalorit: 183 kcal Suositeltu vuodenaika: Kevät

Ainekset

Valmistus

  1. Irrota nokkosen lehdet varsista ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Valuta hyvin.

  2. Valmista taikina sekoittamalla jauhot soijamaitoon. Lisää nokkoset öljy, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä.

  3. Kuumenna margariini tai öljy pannulla. Kaada taikinaa pannulle. Paista miedolla lämmöllä noin 2 minuuttia, käännä ja paista vielä hetki lisää.

  4. Tarjoa puolukoiden kera.

Ravintosisältö

Annoskoko 1 lettu

Annoksia 8


Määrä per annos
Kalorit 183kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 6.9g11%
Tyydyttynyt rasva 0.6g3%
Hiilihydraatteja yhteensä 18.6g7%
Ravintokuitu 5.7g23%
Sokerit 0.5g
Proteiini 8.8g18%

C-vitamiini 32 mg
Kalsium 301 mg
Rauta 3.2 mg
Folaatti 124 mcg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: nokkosletut, vegaaniset nokkosletut, vegaaniset letut
Kategoriassa