Siirry suoraan sisältöön

Vegaaniset hodarit

Vegaaniset hodarit täytetään soijanakeilla, jotka paistetaan pannulla, ketsupilla, sinapilla ja hapankaalilla. Sämpylä lämmitetään rapeaksi uunissa. Hodareista löytyy lukemattomia variaatioita ja ne on helppo tuunata oman maun mukaiseksi erilaisilla lisukkeilla.

Hot dogit eli hodarit eli nakkisämpylät

Hot dogien juuret ovat Saksassa, jossa syötiin Wienin makkaraa (Frankfurter Wurstchen) ja perunankuorista valmistettuja sämpylöitä jo 1400-luvulla. Suomeen hot dogit, eli suomalaisittain hodarit tai nakkisämpylät, saapuivat 1900-luvun alkupuolella. Nakkikioskeja Suomessa on ollut jo 1800-luvulla, mutta sämpylän sisällä nakkeja ja makkaroita on alettu myymään vasta 1900-luvulla.

Ei ole selvää miksi hodareita kutsutaan nimellä “hot dog”, mutta todennäköisintä on, että nimi tulee saksalaisesta sanasta “dachshund” (mäyräkoira), joka muistuttaa pitkää ja ohutta makkaraa. Sana “hot” viittaa makkaran paistamiseen tai lämmittämiseen. Hodarit ovat suosittuja ympäri maailmaa ja niistä löytyy lukemattomia erilaisia variaatioita.

Parhaat vegaaniset nakit

Suomessa kaupoista löytyy useita erilaisia soijanakkeja.

  • Hälsans Kökin soijanakki on tehty vehnä- ja soijaproteiinista. Sen maku ja rakenne ovat miellyttäviä. Hälsans Kök on tunnettu kasvisruokien valmistaja, ja heidän tuotteitaan on hyvin saatavilla kaupoissa. Nakkeja löytyy kahdessa eri pakkauskoossa.
  • VegMe Chorizo ja VegMe Wienerkorv ovat saaneet kiitosta hyvästä mausta. Nämä nakit kelpaavat myös sekasyöjille. Molemmissa nakeissa on napsahtava kuori ja sisus maistuu lihaisalta.
  • MUU Hot Dog nakki on valmistettu herneproteiinista ja sopii erityisesti hodareihin, mutta myös muihin ruokiin lihanakin tilalle.
  • Bon Vegan nakissa on käytetty enimmäkseen soijaproteiinia, mutta tuoteluettelosta löytyy myös vehnäproteiini. Frankfurter-tyylinen nakki on pitkä ja sopii hyvin hodarin väliin. Bon Vegan nakki on säilöntäaineeton ja GMO-vapaa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, ja valikoima saattaa vaihdella kaupasta riippuen. On myös hyvä huomioida, että se mikä yhden mielestä on hyvä, ei maistukaan toiselle syöjälle. Kannattaa siis kokeilla eri merkkejä, jotta löytää oman suosikkinsa. Vaihtoehtoisesti voi opetella valmistaan nakit itse. Kokeile esimerkiksi mustapapuchorizoja.

Hodareiden valmistus

Tässä reseptissä käytetään valmiita hodarisämpylöitä, mutta yhtä hyvin voit valmistaa sämpylät itse. Hampurilaissämpylöiden reseptillä syntyy pehmeät ja maukkaat sämpylät vegaanisena. Väliin sopii hyvin myös marinoitu punasipuli, kotitekoinen sinappi ja vegaaninen cheddar.

Kuumenna öljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää nakit ja paista niitä noin 10 minuuttia, käännellen välillä, kunnes ne ovat kuumia ja ruskistuneita. Leikkaa hodarisämpylät auki ja lämmitä ne halutessasi uunissa tai mikrossa. Levitä ketsuppia ja sinappia sämpylöiden sisälle. Asettele nakit sämpylöiden väliin ja lisää hapankaalia päälle. Nauti vegaaniset hodarit kuumina tai haaleina. Voit halutessasi lisätä muita lisukkeita, kuten salaattia, tomaattia, sipulia, kurkkua, majoneesia tai punasipulia.

Vegaaniset hodarit resepti

Vegaaniset hodarit

Vegaaniset hodarit täytetään soijanakeilla, jotka paistetaan pannulla, ketsupilla, sinapilla ja hapankaalilla. Sämpylä lämmitetään rapeaksi uunissa. Hodareista löytyy lukemattomia variaatioita ja ne on helppo tuunata oman maun mukaiseksi erilaisilla lisukkeilla.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Kokonaisaika 15 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Kuumenna öljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää nakit ja paista niitä noin 10 minuuttia, käännellen välillä, kunnes ne ovat kuumia ja ruskistuneita.

  2. Leikkaa hodarisämpylät auki ja lämmitä ne halutessasi uunissa tai mikrossa.

  3. Levitä ketsuppia ja sinappia sämpylöiden sisälle. Asettele nakit sämpylöiden väliin ja lisää hapankaalia päälle.

  4. Nauti vegaaniset hodarit kuumina tai haaleina. Voit halutessasi lisätä muita lisukkeita, kuten salaattia, tomaattia, sipulia, kurkkua, majoneesia tai punasipulia.

Avainsanat: vegaaniset hodarit, vegaaninen hot dog, vegaaniset nakit, kasvisnakit