Siirry suoraan sisältöön

Vegaaniset hampurilaissämpylät

vegaaniset hampurilaissämpylät

Tällä reseptillä leivot helpot ja pehmeät vegaaniset hampurilaissämpylät. Nämä muhkeat sämpylät maistuvat paljon paremmalta kuin kaupasta ostetut.

vegaaniset hampurilaissämpylät

Mikä on paras hampurilaissämpylä?

Suurin osa kaupan hampurilaissämpylöistä sopii myös vegaaniruokavalioon, mutta itse tehdyt hampurilaissämpylät lyövät mennen tullen laudalta kaupan teolliset sämpylät. Parasta on, että itse tehden voi säädellä makuja ja koostumusta haluamallaan tavalla. 

Yksi tapa, jolla voi vaikuttaa sämpylöiden makuun ja koostumukseen on jauhojen valinta. Vaaleissa puolikarkeissa vehnäjauhoissa on ravintoaineita vähemmän kuin esimerkiksi tummemmissa hiivaleipäjauhoissa. Molemmista saa tehtyä hyvät sämpylät, mutta puolikarkeista vehnäjauhoista tehtyihin sämpylöihin saa enemmän sitkoa ja ne ovat väriltään vaaleampia. Jos haluaa tehdä terveellisemmät hampurilaissämpylät, voi valita jauhoiksi hiivaleipäjauhot ja korvata niistäkin osan esimerkiksi leseillä tai grahamjauhoilla. Näin sämpylöiden ravintoarvot ovat paremmat ja lisäksi sämpylät sisältävät  enemmän kuitua.

Ulkonäköön ja hieman makuunkin vaikuttaa myös sämpylöiden voitelu ja sekä päälle ripotellut siemenet. Tässä reseptissä käytetään voiteluun itse maustettua soijamaitoa ja seesaminsiemeniä. Jos haluaa sämpylöistä rapeita, voiteluun voi käyttää vettä. Seesaminsiemenet voi korvata muilla siemenillä kuten auringonkukan-, pellavan- tai kurpitsansiemenillä. Sämpylät voi myös jättää kokonaan voitelematta. Silloin ei tosin kannata laittaa päälle siemeniäkään, koska ne eivät tahdo pysyä taikinan pinnalla ilman voitelua.

Vegaaniset hampurilaissämpylät – valmistus

Tässä reseptissä käytetään puolikarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä terveellisempiä sämpylöitä, voit korvata jauhot kokonaan esimerkiksi hiivaleipäjauhoilla tai korvata osan jauhoista leseillä tai grahamjauhoilla.

Sekoita ensin kuivat ainekset eli jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola yhteen suuressa kulhossa. Lämmitä sitten soijamaito noin 42 asteiseksi. Tee kuiva-aineiden keskelle kolo ja kaada soijamaito ja öljy keskelle. 

Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia (tai koneella 5 minuuttia) ja jätä kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi. Jos käytät kuivahiivan sijaan tuorehiivaa, liuota se 37 asteiseen soijamaitoon.

Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, jaa se yhdeksään yhtä suureen palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan noin 45 minuutiksi.

Kun sämpylät ovat kohonneet voitele ne soijamaidon, siirapin ja sinapin seoksella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä tai muita haluamiasi siemeniä. 

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos haluat sämpylöistä pehmeitä, peitä ne heti uunista ottamisen jälkeen keittiöpyyhkeellä.

Mitä hampurilaisen väliin?

Vegaaniset hampurilaissämpylät sopivat esimerkiksi chilimaustettu mustapapupihvin, tomaatin, vegaanisen majoneesin ja salaatin kera nautittavaksi. Voit myös kokeilla muita kasvispihvejä. Esimerkiksi kaupassa myytävistä kasvispihveistä hernepohjaiset Muu Royale Burgerpihvit sopivat erinomaisesti vegaanisiin hampurilaisiin.

Resepti

Vegaaniset hampurilaissämpylät

Tällä reseptillä leivot helpot ja pehmeät vegaaniset hampurilaissämpylät. Nämä muhkeat sämpylät maistuvat paljon paremmalta kuin kaupasta ostetut.

vegaaniset hampurilaissämpylät
Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 2 tunti Kokonaisaika 2 tuntia 25 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 9 Kalorit: 263 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Taikina

Voiteluun

Koristeeksi

Valmistus

  1. Sekoita vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola yhteen suuressa kulhossa.

  2. Lämmitä soijamaito noin 42 asteiseksi. Tee kuiva-aineiden keskelle kolo ja kaada soijamaito ja öljy keskelle. Vaivaa noin 10 minuuttia ja jätä kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

  3. Jaa kohonnut taikina 9:ään yhtä suureen palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan noin 45 minuutiksi.

  4. Kun sämpylät ovat kohonneet voitele ne soijamaidon, siirapin ja sinapin seoksella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

  5. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Kategoriassa