Vegaaniset arancinit

Arancinit ovat italialaisia riisipalloja, jotka on täytetty juustolla tai muulla täytteellä ja uppopaistettu rapeiksi. Vegaanisessa versiossa käytetään kasvijuustoa ja kasvisliemikuutiota antamaan makua riisille. Arancineihin voi hyödyntää erinomaisesti aterialta ylijääneen jäähtyneen risoton.

Sisiliasta lähtöisin oleva katuruoka

Arancini ovat italialaisia riisipalloja, jotka on täytetty yleensä juustolla, lihalla tai muilla aineksilla ja paistettu rapeiksi. Niiden alkuperä on Sisiliassa, jossa niitä on valmistettu jo keskiajalta lähtien.

Arancinit ovat saaneet nimensä appelsiineilta, sillä niiden muoto ja väri muistuttavat sitrushedelmiä. Arancinit ovat tyypillinen katuruoka, jota tarjoillaan usein paperipussissa. Niitä syödään myös alkupalana tai välipalana.

Arancineista löytyy useita eri versioita, jotka vaihtelevat alueittain ja perinteiden mukaan. Esimerkiksi Palermon arancinit ovat soikeita ja sisältävät usein ragù-kastiketta, herneitä ja mozzarellaa, kun taas Catanian arancinit ovat pyöreitä ja sisältävät tomaattikastiketta, juustoa ja jauhelihaa. Arancinit ovat yksi Sisilian tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista.

Erilaiset riisilajikkeet

Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja ravinnonlähteistä. Riisiä on monia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa jyvän muodon, koon, värin, maun ja keittotavan mukaan.

Basmatiriisi on pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään pääasiassa Intiassa ja Pakistanissa. Basmatiriisi on yksi kalleimmista riisilajeista, ja sitä käytetään usein intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä. Basmatiriisi kypsyy nopeasti ja on irtonaista.

Jasmiiniriisi on myös pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään etenkin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Jasmiiniriisi on pehmeää ja tahmeaa, ja se sopii hyvin thaimaalaisiin ja kiinalaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tuoksuu hieman kukkaiselta, mistä se onkin saanut nimensä.

Arborioriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi, jota viljellään Italiassa. Arborioriisi on tunnettu erityisesti risoton raaka-aineena, sillä se imee hyvin nestettä ja muuttuu kermaiseksi kypsyessään. Arborioriisi sopii myös paellaan, salaattiin ja jälkiruokiin.

Villiriisi ei ole oikeastaan riisiä lainkaan, vaan Pohjois-Amerikassa kasvavan heinän siemeniä. Villiriisi on pitkää, ohutta ja tummaa, ja sillä on pähkinäinen maku. Villiriisi on kuitupitoista ja ravinteikasta, mutta myös melko kallista. Villiriisiä voi käyttää lisukkeena, keittoihin, salaattiin tai sekoittaa muiden riisien joukkoon.

Puuroriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi. Puuroriisi sopii hyvin esimerkiksi puuroihin, laatikoihin, paistoksiin ja vanukkaisiin. Puuroriisin keittäminen vaatii enemmän vettä ja aikaa kuin pitkäjyväisen riisin, sillä puuroriisi turpoaa ja pehmenee enemmän.

puuroriisi

Arancinien valmistus

Kiehauta vesi kattilassa ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Lisää riisi ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja vesi on imeytynyt. Sekoita välillä, ettei riisi pala pohjaan. Siirrä riisi kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää ravintohiivahiutaleet sekä hienonnettu basilika ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Muotoile riisistä pieniä palloja, noin golfpallon kokoisia. Paina jokaisen pallon keskelle sormella kuoppa ja täytä se vegaanisella juustoraasteella. Sulje reikä varovasti riisillä ja pyörittele pallo tasaiseksi.

Kuumenna öljy syvässä kattilassa tai paistinpannussa noin 180 asteeseen. Voit testata öljyn kuumuuden pudottamalla siihen pienen korppujauhomurun. Jos se alkaa heti kuplia ja ruskistua, öljy on tarpeeksi kuumaa. Pyörittele riisipallot korppujauhoissa ja uppopaista niitä öljyssä muutama kerrallaan noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Tarjoile vegaaniset arancinit kuumina tai lämpiminä haluamasi kastikkeen tai salaatin kanssa. Nauti!

Vinkki: Voit vaihdella arancinien täytettä makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi vegaanista pestoa, tomaattipyreetä, sieniä tai pinaattia. Arancineihin voi myös hyödyntää aterialta ylijääneen jäähtyneen risoton.

Italialaisia reseptejä

Lisää italialaisia reseptejä

Arancinit resepti

Valmistusmenetelmä
Ruokakulttuuri ,
Ruokalajit ,
Vaikeustaso Keskivaikea
Aika
Valmisteluaika: 25 minuuttia Kypsennysaika: 5 minuuttia Kokonaisaika: 30 minuuttia
Annoksia 15
Kuvaus

Arancinit ovat italialaisia riisipalloja, jotka on täytetty juustolla tai muulla täytteellä ja uppopaistettu rapeiksi. Vegaanisessa versiossa käytetään kasvijuustoa ja kasvisliemikuutiota antamaan makua riisille. Arancineihin voi hyödyntää erinomaisesti aterialta ylijääneen jäähtyneen risoton.

Ainekset
 • 4 desilitraa vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 2 desilitraa risottoriisiä (tai puuroriisiä)
 • 2 ruokalusikallista ravintohiivahiutaleita
 • pari oksaa tuoretta basilikaa
 • suolaa ja pippuria
 • 100 grammaa vegaanista juustoraastetta
 • öljyä (paistamiseen)
 • korppujauhoja (leivitykseen)
Valmistus
 1. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Lisää riisi ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja vesi on imeytynyt. Sekoita välillä, ettei riisi pala pohjaan.

 2. Siirrä riisi kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää ravintohiivahiutaleet sekä hienonnettu basilika ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

 3. Muotoile riisistä pieniä palloja, noin golfpallon kokoisia. Paina jokaisen pallon keskelle sormella kuoppa ja täytä se vegaanisella juustoraasteella. Sulje reikä varovasti riisillä ja pyörittele pallo tasaiseksi.

 4. Kuumenna öljy syvässä kattilassa tai paistinpannussa noin 180 asteeseen. Voit testata öljyn kuumuuden pudottamalla siihen pienen korppujauhomurun. Jos se alkaa heti kuplia ja ruskistua, öljy on tarpeeksi kuumaa.

 5. Pyörittele riisipallot korppujauhoissa ja uppopaista niitä öljyssä muutama kerrallaan noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

 6. Tarjoile vegaaniset arancinit kuumina tai lämpiminä haluamasi kastikkeen tai salaatin kanssa. Nauti!

Avainsanat: arancini, paistetut riisipallot, italialainen ruoka, hävikkiruoka