Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen silli

Vegaaninen silli eli munakoisosilli on herkullinen ja helppo kasvisvaihtoehto perinteiselle sillille. Se sopii niin joulupöytään kuin juhannusjuhliinkin. Munakoisosilli valmistetaan keittämällä munakoisoviipaleita suolatussa vedessä ja marinoimalla niitä etikkaliemessä.

vegaaninen silli

Munakoisosillin valmistus

Vegaaninen silli valmistetaan siivuttamalla munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja kiehauttamalla ne. Lopuksi munakoisopalat marinoidaan etikka-liemessä, johon lisätään mausteita ja sokeria. Munakoiso imee itseensä marinadin makua ja saa samalla hieman sitkeän ja nahkean rakenteen, joka muistuttaa sillifileitä. Voit käyttää marinadiin mitä tahansa mausteita, joista pidät, kuten laakerinlehtiä, pippureita, neilikoita, sinapinsiemeniä tai tilliä. Voit myös lisätä marinadiin sipulia tai porkkanaa antamaan lisää makua ja väriä.

Pitääkö munakoiso itkettää?

Useissa resepteissä munakoisot käsketään ensin itkettää, mutta se ei ole välttämätöntä. Miksi munakoisoa sitten usein suositellaan itkettämään eli suolaamaan ennen valmistusta?

Itkettämisen tarkoituksena on poistaa munakoisosta kitkerää nestettä, joka voi pilata ruoan maun. Itkettäminen myös pehmentää munakoison rakennetta ja vähentää sen imukykyä, jolloin se ei ota itseensä liikaa rasvaa paistettaessa. Itkettäminen voi siis parantaa munakoisoruokien laatua ja makua, mutta se ei ole aina välttämätöntä.

Nykyään kauppojen hyllyiltä löytyy lajikkeita, jotka ovat luontaisesti vähemmän kitkeriä. Nämä lajikkeet tunnistaa yleensä siitä, että niiden kuori on vaaleampi ja niissä on vähemmän siemeniä. Jos käytät tällaisia munakoisoja, voit hyvin jättää itkettämisen väliin tai lyhentää sitä huomattavasti.

Jos kuitenkin haluat itkettää munakoisosi, tee näin:

  1. Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi ja ripottele niiden päälle suolaa.
  2. Anna munakoison itkeä noin 20-30 minuuttia ja pyyhi sitten ylimääräinen neste talouspaperilla pois.
  3. Huuhtele munakoiso kylmällä vedellä ja kuivaa se hyvin.
  4. Nyt munakoiso on valmis käytettäväksi haluamallasi tavalla.

Voiko munakoisoa syödä raakana?

Munakoisoa voi syödä kypsentämättä, mutta kypsentäminen on suositeltavaa useastakin syystä. Kypsentämätön munakoiso sisältää solaniinia, joka on myrkyllistä. Kypsentäminen myös parantaa munakoison makua ja vähentää kitkeryyttä. Solaniini voi aiheuttaa vatsakipuja ja pahoinvointia, jos sitä nautitaan suuria määriä. Munakoison solaniini sijaitsee pääasiassa kuoriosassa, joten munakoisot kannattaa ainakin kuoria, mikäli aikoo syödä niitä kypsentämättä.

Munakoisosillin tarjoilu

Vegaaninen silli säilyy jääkaapissa useita päiviä, joten voit valmistaa sitä etukäteen ja nauttia jouluna tai muulloin, kun haluat herkutella. Vegaaninen silli sopii hyvin ruisleivän päälle, perunoiden kanssa tai salaatin seassa. Voit myös tehdä siitä kastikkeen majoneesin tai kaurafraichen avulla. Vegaaninen silli on terveellistä, proteiinipitoista ja vähärasvaista, joten se on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat syödä kevyemmin. Voit myös tarjota sitä ihan sellaisenaan tai lisätä tuoretta tilliä tai sitruunaviipaleita koristeeksi.

Munakoisosilli on loistava lisuke joulupöytään tai juhannusjuhliin. Se tuo myös raikkautta ja väriä perinteisten liha- ja kalaruokien rinnalle. Munakoisosilli maistuu myös niille, jotka eivät pidä sillistä tai eivät voi syödä sitä allergian takia.

Mitä tarjota munakoisosillin kanssa?

Munakoisosilli on niin maukas ja monipuolinen ruoka, että se sopii monenlaisten ruokien kanssa. Voit tarjota sitä esimerkiksi seuraavien ruokien kanssa

Vegaaninen silli resepti

Vegaaninen silli

Vegaaninen silli eli munakoisosilli on herkullinen ja helppo kasvisvaihtoehto perinteiselle sillille. Se sopii niin joulupöytään kuin juhannusjuhliinkin. Munakoisosilli valmistetaan keittämällä munakoisoviipaleita suolatussa vedessä ja marinoimalla niitä etikkaliemessä.

Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 8 tunti Kokonaisaika 8 tuntia 10 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 6

Ainekset

Valmistus

  1. Leikkaa munakoisot sillin kokoisiksi palasiksi. Itketä ne halutessasi ripottelemalla niille suolaa ja odottamalla noin 20 minuuttia. Taputtele munakoisopalat kuiviksi talouspaperilla.

  2. Keitä munakoisoja muutaman minuutin ajan suolatussa vedessä. Valuta hyvin ja siirrä lasipurkkiin.

  3. Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri, suola ja mausteet. Anna kiehua muutama minuutti ja ota pois liedeltä.

  4. Kaada kuuma marinadi päälle niin, että viipaleet peittyvät kokonaan. Lisää sipulia ja porkkanaa halutessasi.

  5. Sulje purkki tai peitä astia kannella tai kelmulla. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Anna maustua vähintään yön yli ennen nauttimista.

Avainsanat: vegaaninen silli, munakoisosilli, marinoidut munakoisot, munakoiso resepti, vegaaniset jouluruoat, vegaaniset joulureseptit