Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen pesto nokkosista

Tämä on peruspestoresepti, jossa basilika on korvattu nokkosella. Vegaaninen pesto on herkullista pastan kanssa nautittuna tai leivän päällä. Nokkoset voi korvata kokonaan tai osittain haluamillaan yrteillä.

Miten pestosta tehdään vegaaninen?

Pesto valmistetaan perinteisesti basilikasta, oliiviöljystä, pinjansiemenistä, parmesanista ja sitruunamehusta. Vegaanisessa versiossa parmesan on korvattu ravintohiivahiutaleilla, jotka tuovat pestoon juustoista makua. Basilikan voi korvata kokonaan tai osittain toisella yrtillä tai vaikka nokkosilla.

Pinjansiemenien tilalle sopii mikä tahansa pähkinä tai auringonkukansiemenet. Mikäli kaapista ei satu löytymään sitruunoita tai sitruunamehua, voi tämän korvata viinietikalla. Pesto säilyy jääkapissa käyttökelpoisena noin viikon.

Nokkosten käsittely

Keväästä ja alkukesästä kannattaa hyödyntää luonnosta löytyviä villiyrttejä. Jokamiehen oikeudet sallivat ruohovartisten kasvien keräilyn. Nokkonen on helppo tunnistaa ja sitä löytyy lähes kaikkialta. Nokkosta kannattaa kerätä joko pienenä tai suuremmaksi kasvaneesta puskasta hyödyntää vain latvaosan lehdet. Muistathan kerätä villiyrttejä vain puhtailta paikoilta ja vähintään 50 metrin etäisyydeltä vilkkaammin liikennöidystä tiestä. Nokkosta ei myöskään tule kerätä hyvin typpipitoiselta paikalta kuten lantalan tai kompostin läheisyydestä.

Nokkoset on kiehautettava ennen pestossa käyttämistä. Irrota nokkosen lehdet saksilla varresta ja huuhtele ne vedellä. Siirrä huuhdellut lehdet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lehdet peittyvät. Anna kiehua noin 30 sekuntia. 

Valuta hyvin ja ota vesi talteen. Veden voi juoda nokkosteenä, käyttää kukkien kasteluvetenä tai vaikka hiusten huuhteluvetenä.

Vegaaninen pesto nokkosista – valmistus

Kiehauta nokkoset pienessä määrässä vettä noin 30 sekunnin ajan. Valuta hyvin. Paahda auringonkukansiemenet. Paahtaminen ei ole välttämätöntä, mutta se lisää auringonkukansiementen makua.

Laita esikäsitellyt nokkoset, paahdetut auringonkukansiemenet ja kaikki muut peston ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jos seos on liian paksua. Tarkista maku. Tarjoile pastan tai gnocchien kanssa. Pesto sopii hyvin myös levitteeksi leivän päälle. Säilytä ylijäänyt pesto lasipurkissa jääkaapissa.

Vegaaninen pesto säilyy jääkaapissa noin viikon ja sen voi halutessaan myös pakastaa. Jääpalalokerikko sopii hyvin peston pakastamiseen. Jääkuutioita voi sitten sulattaa juuri tarvitsemansa määrän.

Resepti

Vegaaninen pesto nokkosista

Tämä on peruspestoresepti, jossa basilika on korvattu nokkosella. Tarjoa nokkospestoa pastan kanssa tai levitä leivän päälle.

Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 5 minuuttia Kokonaisaika 20 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 6 Kalorit: 214 kcal Suositeltu vuodenaika: Kevät

Ainekset

Valmistus

  1. Kiehauta nokkoset pienessä määrässä vettä noin 30 sekunnin ajan. Valuta hyvin.

  2. Paahda auringonkukansiemenet. Paahtaminen ei ole välttämätöntä, mutta se lisää auringonkukansiementen makua.

  3. Laita esikäsitellyt nokkoset, paahdetut auringonkukansiemenet ja kaikki muut peston ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jos seos on liian paksua. Tarkista maku. 

  4. Tarjoile pastan tai gnocchien kanssa. Pesto sopii hyvin myös levitteeksi leivän päälle. Säilytä ylijäänyt pesto lasipurkissa jääkaapissa.

Ravintosisältö

Annoksia 6


Määrä per annos
Kalorit 214kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 22.3g35%
Tyydyttynyt rasva 2.7g14%
Hiilihydraatteja yhteensä 0.4g1%
Ravintokuitu 1.4g6%
Sokerit 0.4g
Proteiini 3.4g7%

C-vitamiini 7.1 mg
Tiamiini 1.1 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: vegaaninen nokkospesto, nokkospesto, vegaaninen pesto, nokkosreseptit