Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen perunasalaatti

Vegaaninen perunasalaatti on helppo valmistaa itse. Tämän reseptin kastikkeessa käytetään vegaanista majoneesia ja kaurakeviä.

Peruna on hyvä kaliumin lähde

Kaliumia tarvitaan hermoston, lihasten sekä sydämen toimintaan. Kalium auttaa normaalin nestetasapainon ylläpitämisessä yhdessä natriumin kanssa. Lisäksi kalium laajentaa verisuonia ja auttaa näin verenpaineen alentamisessa.

Peruna on hyvä kaliumin lähde, sillä 100 grammaa perunaa sisältää 500 mg kaliumia. Päivittäinen kaliumin tarve on miehillä vähintään 3 500 mg ja naisilla 3 100 mg. Kaliumin puutos voi ilmetä esimerkiksi väsymyksenä, lihaskramppeina, turvotuksena tai ummetuksena.

Kaliumin lisäksi tästä salaatista saa myös B1- ja E-vitamiinia. B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan mm. hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa. E-vitamiinia tämä salaatti sisältää kolmanneksen päivän tarpeesta. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät ja kasviöljyt. Tässä salaatissa E-vitamiinia saa rypsiöljyyn tehdystä majoneesista.

Mikä perunalaji sopii parhaiten perunasalaattiin?

Perunasalaattiin kannattaa valita kiinteämaltoinen perunalajike. Kiinteät perunat sisältävät jauhoisia vähemmän tärkkelystä, mistä syystä ne eivät hajoa helposti keitettäessä ja sopivat siksi hyvin keitettynä pilkottavaksi esimerkiksi salaatteihin.

Kiinteät perunat tunnistaa kaupassa vihreästä merkistä. Kiinteitä lajikkeita ovat mm. Siikli, Hankkijan Timo ja Nicola.

Vegaaninen perunasalaatti resepti

Perunasalaatin valmistus aloitetaan keittämällä perunat. Perunoiden annetaan jäähtyä ennen kuorimista ja pilkkomista. Perunoiden kiehuessa on aikaa muiden kasvisten pilkkomiseen ja kastikkeen valmistukseen.

Kuten perunalajikkeissa myös omenalajikkeissa on eroa. Salaattiin kannattaa valita rapea omenalajike. Tällaisia lajikkeita ovat mm. Granny Smith, Royal Gala ja kotimainen Jaspi. Näistä Granny Smith ja Jaspi ovat hieman happamampia ja Royal Gala makeampi.

Herkullinen kastike perunasalaatille valmistuu vegaanisesta majoneesista ja kaurakevistä. Vegaanisen majoneesin voi tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta. Vegaaninen kermaviili keventää mukavasti kastiketta ja tuo siihen hieman happamuutta. Jos haluaa tehdä kevyemmän version perunasalaatista, voi majoneesin jättää kokonaan pois ja käyttää tilalla kaurakeviä esim. Friendly Viking’s Sour Oat.

Siirrä valmis salaatti jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. Perunasalaatti säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää.

Mitä syödä perunasalaatin kanssa?

Vegaaninen perunasalaatti sopii hyvin lisukesalaatiksi, alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi. Perunasalaatti sopii esimerkiksi höyrytettyjen vihreiden papujen, lämpimän parsasalaatin, vegaanisten chorizojen tai ruispalojen kaveriksi tai ihan vaan korvaamaan keitettyjä perunoita.

Vinkit onnistuneeseen perunasalaattiin

 1. Valitse oikea perunalajike. Perunat jaetaan kiinteisiin, jauhoisiin ja yleisperunoihin niiden tärkkelyspitoisuuden mukaan. Kiinteät perunat pysyvät napakkoina keitettäessä, jauhoiset perunat hajoavat helposti ja yleisperunat ovat siltä väliltä. Kiinteät perunat sopivat parhaiten salaatteihin ja uuniperunoiksi, jauhoiset perunat muusiin ja laatikoihin ja yleisperunat lähes kaikkeen. Käytä perunasalaatissa kiinteitä perunoita.
 2. Pese perunat huolellisesti. Perunoissa voi olla multaa, hiekkaa tai muita epäpuhtauksia, joten ne kannattaa pestä hyvin. Pese perunat juuresharjalla kylmän veden alla.
 3. Älä käytä vihreitä tai itäneitä perunoita. Myrkyllistä solaniinia on erityisesti vihertävissä tai itäneissä perunoissa. Älä siis käytä perunoita, jos ne ovat vihreitä tai niissä on pitkät idut.
 4. Keitä perunat runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Suola parantaa perunan makua ja estää sitä hajoamasta liikaa. Kiehauta vesi ensin kattilassa ja lisää sitten suola ja perunat. Veden pitäisi peittää perunat kokonaan, mutta älä täytä kattilaa liian täyteen, sillä vesi voi kuohua yli. Keitä perunoita miedolla lämmöllä kannen alla noin 15-25 minuuttia riippuen perunan koosta ja lajikkeesta.
 5. Kokeile kypsyys haarukalla tai cocktailtikulla. Kun peruna tuntuu pehmeältä, mutta ei hajoa painettaessa, se on valmis. Valuta vesi pois kattilasta ja anna perunoiden höyrystyä hetki ilman kantta. Näin ylimääräinen kosteus haihtuu.
 6. Leikkaa perunat tasakokoisiksi paloiksi. Näin varmistat, että perunat maustuvat tasaisesti. Sekoita salaatti varovasti, että perunat eivät hajoa.
 7. Anna salaatin maustua vähintään tunti. Perunasalaatti maistuu parhaalta, kun maut ovat ehtineet imeytyä perunoihin.

Vegaaninen perunasalaatti resepti

Vegaaninen perunasalaatti

Vegaaninen perunasalaatti on helppo valmistaa itse. Tämän reseptin kastikkeessa käytetään vegaanista majoneesia ja kaurakeviä.

Valmisteluaika 30 minuuttia Tekeytymisaika 1 tunti Kokonaisaika 1 tunti 30 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4 Kalorit: 242 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Salaatti

Kastike

Valmistus

 1. Laita perunat kattilaan. Lisää vettä sen verran, että perunat peittyvät ja ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen.

 2. Kuori omena ja kuutioi se sekä maustekurkku. Hienonna purjo. 

 3. Sekoita pilkotut salaattiainekset sekaisin suuressa kulhossa.

 4. Valmista kastike sekoittamalla kaurakevi, majoneesi, dijonsinappi, sitruunamehu suola ja pippuri yhteen.

 5. Tarkista perunoiden kypsyys. Kun perunat ovat juuri ja juuri kypsiä kaada keitinvesi pois, huuhtele perunat kylmällä vedellä ja anna niiden jäähtyä ennen pilkkomista.

 6. Kuori jäähtyneet perunat, pilko ne kuutioiksi ja lisää ne muiden salaattiainesten joukkoon.

 7. Kaada kastike salaatin päälle ja kääntele salaattia varovasti, jotta kastike sekoittuu tasaisesti.

 8. Siirrä salaatti jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

Ravintosisältö

Annoskoko annos

Annoksia 4


Määrä per annos
Kalorit 242kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 13.1g21%
Tyydyttynyt rasva 2g10%
Hiilihydraatteja yhteensä 26g9%
Ravintokuitu 3g12%
Sokerit 1.8g
Proteiini 3.5g8%

C-vitamiini 18.8 mg
Kalsium 19.3 mg
Rauta 1.4 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: vegaaninen perunasalaatti