Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen paella

Paella on maukas espanjalainen riisiruoka, joka muuntuu helposti myös vegaaniseksi. Vegaaninen paella on täynnä värikkäitä vihanneksia ja mausteita. Voit myös lisätä muita vihanneksia tai proteiininlähteitä oman makusi mukaan. Hyvää ruokahalua!

Rakastettu espanjalainen ruoka

Paella on yksi Espanjan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista. Paellan juuret ovat Valencian alueella, jossa se oli maanviljelijöiden ja karjankasvattajien arkiruokaa. He käyttivät paistamiseen suurta, litteää pannua, jota kutsuttiin paellaksi. He lisäsivät pannulle riisiä ja mitä tahansa muita aineksia, joita heillä oli saatavilla, kuten kanaa, kaninlihaa, papuja, tomaatteja ja mausteita. Riisi oli tuotu alueelle maurien toimesta 700-luvulla, ja se oli halpaa ja ravitsevaa.

Paella ei ollut alun perin kalaruoka, vaikka nykyään monet yhdistävät sen äyriäisiin. Mereneläviä alettiin käyttää paellassa vasta 1800-luvulla, kun rautatiet yhdistivät Valencian rannikon sisämaahan. Silloin paella muuttui myös juhlaruuaksi, jota tarjoiltiin sunnuntaisin ja erityisissä tilaisuuksissa. Paellan suosio levisi koko Espanjaan ja myöhemmin myös muualle maailmaan, ja siitä tuli kansallinen symboli.

Nykyään paellaa on monenlaisia, ja jokaisella alueella ja perheellä on oma reseptinsä. Yleisesti ottaen paellat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: valencialainen paella, jossa on lihaa ja vihanneksia, mereneläväpaella, jossa on erilaisia äyriäisiä ja kalaa, ja sekapaella, jossa on sekä lihaa että mereneläviä. Paellan voi kuitenkin yhtä hyvin valmistaa vegaanisena. Lihan voi halutessaan korvata tofulla, edamame-pavuilla tai erilaisilla kasviksilla. Kaikissa paelloissa on kuitenkin yhteistä se, että ne käyttävät pitkäjyväistä riisiä, joka imee itseensä runsaasti makua, ja että ne maustetaan sahramilla, joka antaa niille keltaisen värin.

Erilaiset riisilajikkeet

Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja ravinnonlähteistä. Riisiä on monia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa jyvän muodon, koon, värin, maun ja keittotavan mukaan.

Basmatiriisi on pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään pääasiassa Intiassa ja Pakistanissa. Basmatiriisi on yksi kalleimmista riisilajeista, ja sitä käytetään usein intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä. Basmatiriisi kypsyy nopeasti ja on irtonaista.

Jasmiiniriisi on myös pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään etenkin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Jasmiiniriisi on pehmeää ja tahmeaa, ja se sopii hyvin thaimaalaisiin ja kiinalaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tuoksuu hieman kukkaiselta, mistä se onkin saanut nimensä.

Arborioriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi, jota viljellään Italiassa. Arborioriisi on tunnettu erityisesti risoton raaka-aineena, sillä se imee hyvin nestettä ja muuttuu kermaiseksi kypsyessään. Arborioriisi sopii myös paellaan, salaattiin ja jälkiruokiin.

Villiriisi ei ole oikeastaan riisiä lainkaan, vaan Pohjois-Amerikassa kasvavan heinän siemeniä. Villiriisi on pitkää, ohutta ja tummaa, ja sillä on pähkinäinen maku. Villiriisi on kuitupitoista ja ravinteikasta, mutta myös melko kallista. Villiriisiä voi käyttää lisukkeena, keittoihin, salaattiin tai sekoittaa muiden riisien joukkoon.

Puuroriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi. Puuroriisi sopii hyvin esimerkiksi puuroihin, laatikoihin, paistoksiin ja vanukkaisiin. Puuroriisin keittäminen vaatii enemmän vettä ja aikaa kuin pitkäjyväisen riisin, sillä puuroriisi turpoaa ja pehmenee enemmän.

puuroriisi

MAINOS

ruohonjuuri logo
Ravinteikkaat pastat, riisit ja nuudelit Ruohonjuuresta

Mitä kasviksia paellaan?

Paellaan voi lisätä monenlaisia kasviksia. Yleisimmin käytettyjä kasviksia ovat tomaatit, vihreät pavut ja herneet. Voit kuitenkin käyttää myös monia muita kasviksia kuten sieniä, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Monet kasvispaella-reseptit sisältävät myös paprikaa, parsakaalia, voipapuja ja sipulia. Lisäksi voit kokeilla esimerkiksi artisokkaa, kevätsipulia, kukkakaalia, munakoisoa, shiitake-sieniä ja kapriksia. Kasvikset kannattaa aina valita sesongin mukaan. Paellaan voi hyvin myös käyttää jääkaapin perältä löytyvät kasvisten jämät ja vähentää näin hävikkiä.

Vegaanisen paellan valmistus

Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa tai paellapannussa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota noin 10 minuuttia, kunnes pehmeitä. Lisää herkkusienet ja paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes ovat hieman pehmenneet. Lisää kirsikkatomaatit ja riisi. Sekoita hyvin öljyyn ja vihanneksiin. Mausta kurkumalla, savupaprikalla, sahramilla, suolalla ja pippurilla. Varo, ettei riisi ruskistu.

Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna hautua noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste on imeytynyt. Älä sekoita liikaa, jotta riisi ei muutu puuroksi. Lisää edamame-pavut viimeisen 5 minuutin aikana ja sekoita varovasti. Koristele vegaaninen paella limelohkoilla.

Muita riisiruokia

Vegaaninen paella resepti

Vegaaninen paella

Paella on maukas espanjalainen riisiruoka, joka muuntuu helposti myös vegaaniseksi. Vegaaninen paella on täynnä värikkäitä vihanneksia ja mausteita. Voit myös lisätä muita vihanneksia tai proteiininlähteitä oman makusi mukaan. Hyvää ruokahalua!

Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 35 minuuttia Kokonaisaika 45 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa tai paellapannussa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota noin 10 minuuttia, kunnes pehmeitä.

  2. Lisää herkkusienet ja paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes ovat hieman pehmenneet.

  3. Lisää kirsikkatomaatit ja riisi. Sekoita hyvin öljyyn ja vihanneksiin. Mausta kurkumalla, savupaprikalla, sahramilla, suolalla ja pippurilla. Varo, ettei riisi ruskistu.

  4. Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna hautua noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste on imeytynyt.

  5. Lisää edamame-pavut viimeisen 5 minuutin aikana.

  6. Koristele paella limelohkoilla.

Avainsanat: vegaaninen paella, kasvispaella, paella resepti