Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen kinkku

vegaaninen kinkku

Maukas vegaaninen kinkku valmistetaan seitanista. Seitan kinkku sopii hyvin perinteisen joulukinkun tilalla tai ohessa tarjoiltavaksi. Tämä seitan on valmistettu gluteenijauhosta, tofusta ja punajuuresta. Kinkku on glaseerattu vaahterasiirappi-sinappikastikkeella.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

vegaaninen kinkku

Seitan on vehnägluteenista valmistettu kasviproteiini, joka sopii hyvin lihankorvikkeeksi. Seitankinkku on joulupöydän vegaaninen kinkunkorvike. Voit valmistaa kinkun jo 1-2 päivää ennen joulua. Seitan on höyrytyksen jälkeen valmis syötäväksi ja säilyy jääkaapissa hyvänä noin viikon. Seitanin voi halutessaan myös pakastaa. Tällöin seitanin voi glaseerata samana päivänä kuin se on tarkoitus syödä.

Mikä on seitan?

Seitan on kasvipohjainen elintarvike, joka on valmistettu vehnän proteiinista eli gluteenista. Seitania on käytetty jo tuhansia vuosia Aasiassa, erityisesti buddhalaisten munkkien ruokavaliossa. Seitan muistuttaa lihaa rakenteeltaan ja maultaan, ja se on erittäin proteiinipitoinen ja vähärasvainen. Seitania voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa lihan korvikkeena tai lisänä. Seitania voi ostaa valmiina kaupoista tai valmistaa itse gluteenijauhoista tai vehnäjauhoista.

Gluteenijauho
Vaahterasiirappi
Höyrystin Kahvoilla

Onko vegaaninen kinkku gluteeniton?

Seitan tehdään gluteenijauhoista, joten valitettavasti seitan ei sovi niille, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota esimerkiksi keliakian tai gluteeniherkkyyden vuoksi. Gluteenijauho sisältää runsaasti gluteenia, mutta ei lainkaan tärkkelystä. Gluteenijauhoa voi käyttää myös sekoitettuna muihin jauhoihin, kuten kaura-, ohra- tai ruisjauhoihin. Se auttaa taikinaa kohoamaan paremmin ja pitää leivän mehevänä. Gluteenijauho on myös hyvä proteiinin lähde.

Seitankinkun maustaminen

Tässä reseptissä seitan kinkku maustetaan tamari-soijakastikkeella, savupaprikalla, savuvalkosipulilla, misolla, sinapilla ja neilikalla. Voit käyttää seitankinkun maustamiseen myös muita yrttejä ja mausteita, esimerkiksi timjamia, salviaa tai rosmariinia.

Tamari-soijakastike
Savustettu valkosipuli
Paprika, savustettu

Seitankinkun valmistus

Sekoita monitoimikoneessa tofu, punajuuri, miso, oliiviöljy, tamari, vesi, ketsuppi, sinappi, vaahterasiirappi, sipulijauhe, valkosipuli ja savustettu paprika tasaiseksi. Siirrä seos suureen kulhoon ja lisää gluteenijauho. Sekoita hyvin ja vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on muotoiltavissa.

Muotoile taikinasta pötkö ja kääri se tiukasti alumiinifolioon. Höyrytä seitania tunnin ajan. Valmista sillä aikaa glaseerauskastike. Sulata pienessä kattilassa miedolla lämmöllä margariini ja vatkaa sekaan vaahterasiirappi, kaneli ja neilikka.

Kuumenna uuni 180 °C:seen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Avaa seitankinkku kääreestä, aseta se leikkuulaudalle. Leikkaa kinkkuun viiltoja ristikkäin ja koristele halutessasi kokonaisilla neilikoilla. Laita kinkku pieneen uunivuokaan (hieman paistia isompi) ja kaada glaseerauskastike päälle. Rouhi päälle hieman mustapippuria. Paista kinkkua ilman kantta noin 30 minuuttia. Valele kastikkeella 10 minuutin välein. Jäähdytä pari minuuttia, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile.

Resepti

Vegaaninen kinkku

Maukas vegaaninen kinkku valmistetaan seitanista. Seitankinkku sopii hyvin perinteisen joulukinkun tilalla tai ohessa tarjoiltavaksi. Tämä seitan on valmistettu gluteenijauhosta, tofusta ja punajuuresta. Kinkku on glaseerattu vaahterasiirappi-sinappikastikkeella.

vegaaninen kinkku
Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 90 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 40 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 8

Ainekset

Seitan

Glaseeraus

Valmistus

  1. Sekoita monitoimikoneessa tofu, punajuuri, miso, oliiviöljy, tamari, vesi, ketsuppi, sinappi, vaahterasiirappi, sipulijauhe, valkosipuli ja savustettu paprika tasaiseksi.

  2. Siirrä seos suureen kulhoon ja lisää gluteenijauho. Sekoita hyvin ja vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on muotoiltavissa.

  3. Muotoile taikinasta pötkö ja kääri se tiukasti alumiinifolioon. Höyrytä seitania tunnin ajan.

  4. Sulata pienessä kattilassa miedolla lämmöllä margariini ja vatkaa sekaan vaahterasiirappi, kaneli ja neilikka.

  5. Kuumenna uuni 180 °C:seen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

  6. Avaa seitankinkku kääreestä, aseta se leikkuulaudalle. Leikkaa kinkkuun viiltoja ristikkäin ja koristele halutessasi kokonaisilla neilikoilla. Laita kinkku pieneen uunivuokaan (hieman paistia isompi) ja kaada glaseerauskastike päälle. Rouhi päälle hieman mustapippuria.

  7. Paista kinkkua ilman kantta noin 30 minuuttia. Valele kastikkeella 10 minuutin välein. Jäähdytä pari minuuttia, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile.

Avainsanat: vegaanin joulukinkku, vegaaninen kinkku, seitankinkku, itse tehty seitan
Kategoriassa