Vegaaninen jäätelö

vegaaninen jäätelö

Vegaaninen jäätelö valmistuu vain viidestä ainesosasta. Pääraaka-aineena on silken tofu, joka tekee jäätelön rakenteesta silkkisen pehmeän. Tällä reseptillä teet herkullista, mutta silti kevyttä laktoositonta jäätelöä.

vegaaninen jäätelö

Mitä on Silken tofu?

Tofu on soijapavuista juoksettamalla valmistettua niin sanottua soijajuustoa. Silken tofu taas on rakenteeltaan pehmeää tofua, jota voi käyttää ruoanlaitossa joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Sellaisenaan paistettavaksi Silken tofu ei tavallisen tofun tapaan oikein sovellu. Kermaisen tekstuurinsa ansiosta Silken tofu sopii erinomaisesti esimerkiksi dippeihin, salaatinkastikkeisiin, smoothieen sekä jälkiruokiin, kuten tässä esiteltyyn tofujäätelöön.

Terveellinen tofujäätelö

Tofujäätelön ravintosisältö on paljon parempi kuin perinteisten kermajäätelöiden. Itse tehtynä tofujäätelö ei sisällä myöskään lisäaineita kuten kaupan vegaaniset jäätelöt yleensä. Tofujäätelökin sisältää rasvaa, mutta kermajäätelöihin ja kasvirasvajäätelöihin verrattuna, rasva on hyvää pehmeää rasvaa. Se sopii siis myös kolesterolia alentavaan ruokavalioon rasvan laadun puolesta.

Tämä resepti sisältää suhteellisen vähän sokeria ja siitä voi halutessaan vielä vähentää sokeria, varsinkin jos maustaa sen muullakin kuin vaniljalla. Tofujäätelö sopii hyvin myös laktoosi-intoleranssista kärsiville tai muuten maidotonta ruokavaliota noudattaville. Se ei sisällä lainkaan laktoosia.

Vegaaninen jäätelö sopii myös painonpudottajan ruokavalioon kohtuullisesti nautittuna. Silken tofu sisältää paljon vettä, mikä tekee siitä melko vähäkalorisen (106 kcal / 100g). Tofussa on myös terveellistä vegaanista proteiinia ja välttämättömiä kivennäisaineita, kuten kalsiumia ja rautaa. Kun tofujäätelön tekemiseen käyttää tavallista soijamaitoa, johon on lisätty kalsiumia, saa yhdestä annoksesta yli kolmasosan päivän kalsiumtarpeesta. Soijamaidon voi tehdä myös itse, mutta tällöin kalsium-pitoisuus on alhaisempi.

Vegaanisen jäätelön valmistus

Vegaaninen jäätelö valmistuu on helposti. Parhaimpaan lopputulokseen pääset käyttämällä jäätelökonetta. Tässä ohjeessa käytetään jäätelökonetta. Tofujäätelöä voi toki valmistaa ilmankin jäätelökonetta, johon löytyy ohje alempaa.

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos  jäätelökoneeseen ja jäähdytä jäätelökoneen valmistajan ohjeiden mukaan.

Tarjoile heti tai kaada ilmatiiviiseen astiaan ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Pakastimessa säilytetyn jäätelön kannattaa antaa sulaa 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.

Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta

Voit valmistaa tofujäätelöä myös ilman jäätelökonetta. Vaiheet ovat samanlaisia muutamaa kohtaa lukuunottamatta. Rakenteesta ei tule yhtä kermainen kuin jäätelökoneella.

Lisää ainekset blenderiin ja soseuta tasaiseksi. Kaada seos ilmatiiviiseen astiaan ja pakasta vähintään 2 tuntia. Pakastusajan pituus on riipuvainen siitä, miten kovaa jäätelöä haluat. Jos haluat kovemman jäätelön anna seoksen jähmettyä pakkasessa 6-8 tuntia.

Ota jäätelö sulamaan 10-20 minuuttia ennen tarjoilua. Jäätelö säilyy pakastimessa ilmatiiviiseen rasiaan pakattuna 3-6 kuukautta.

Vegaanisen jäätelön maustamisideoita

Jäätelön maustamisvaihtoehdoissa on vain mielikuvitus rajana. Tämän reseptin perusversioon voi laittaa lisäksi esimerkiksi suklaan tai keksin paloja, mansikoita, banaania, mangokuutioita, maapähkinävoita tai  vaahterasiirappia ja pähkinöitä. Kokeile lisätä omaa suosikkimakuasi.

Resepti

Ruokalajit
Vaikeustaso Helppo
Aika
Valmisteluaika: 10 minuuttia Tekeytymisaika: 2 minuuttia Kokonaisaika: 12 minuuttia
Annoksia 4
Kalorit 136 kcal
Suositeltu vuodenaika Kesä
Kuvaus

Silken tofu tekee vegaanisesta jäätelön rakenteesta silkkisen pehmeän. Tällä reseptillä teet herkullista, mutta silti kevyttä laktoositonta jäätelöä.

Ainekset
 • 450 grammaa Silken tofua
 • 2,5 desilitraa soijamaitoa
 • 1 desilitraa tomusokeria
 • 2 teelusikallista vaniljauutetta (tai 1 tl vaniljajauhetta)
 • 0,25 teelusikallista suolaa
Valmistus
  Valmistus jäätelökoneella
 1. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

 2. Kaada seos jäätelökoneeseen ja jäähdytä valmistajan ohjeiden mukaisesti.

 3. Ota jäätelö pöydälle sulamaan 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.

 4. Valmistus ilman jäätelökonetta
 5. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

 6. Kaada seos ilmatiiviiseen rasiaan ja anna jäähtyä pakastimessa 2-8 tuntia riippuen siitä, miten kovaksi haluat jäätelön jähmettyvän.

 7. Ota jäätelö pöydälle sulamaan 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Ravintosisältö

Annoksia 4


Määrä per annos
Kalorit 136kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 4.4g7%
Tyydyttynyt rasva 0.6g3%
Hiilihydraatteja yhteensä 16.1g6%
Ravintokuitu 0.6g3%
Sokerit 15.2g
Proteiini 7.5g15%

Kalsium 301.8 mg
Rauta 4.5 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.