Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen imelletty perunalaatikko

vegaaninen imelletty perunalaatikko

Vegaaninen imelletty perunalaatikko on joulupöydän herkku, joka valmistetaan ilman maitotuotteita. Tässä reseptissä käytetään kauramaitoa. Imellytys tekee perunalaatikosta makean ja kuohkean. Imellyttämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana. Liian kylmässä tai kuumassa seos ei imelly.

Mikä on paras perunalajike imellettyyn perunalaatikkoon?

Imelletty perunalaatikko on perinteinen suomalainen jouluruoka, jossa perunamuusi imellytetään uunissa makeaksi. Imeltyminen johtuu perunan tärkkelyksen hajoamisesta sokeriksi. Imeltymisprosessi vaatii tarkkaa lämpötilan hallintaa ja muutaman tunnin aikaa. Lisäksi perunan lajike ja tärkkelyspitoisuus vaikuttavat lopputulokseen.

Imellettyyn perunalaatikkoon sopii parhaiten jauhoiset eli paljon tärkkelystä sisältävät perunalajikkeet. Esimerkiksi Pito on erittäin tärkkelyspitoinen lajike ja se sopii hyvin imellettyyn perunalaatikkoon. Myös Suvi, Puikula, Rosamunda, Van Gogh tai Sabina sisältävät runsaasti tärkkelystä. On kuitenkin hyvä huomata, että perunan tärkkelyspitoisuus voi vaihdella lajikkeen lisäksi myös kasvatusolosuhteiden mukaan.

Imelletyn perunalaatikon valmistus

Pese ja kuori perunat. Keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja anna hiukan jäähtyä. Lisää kuumaa keitinvettä joukkoon, jotta seoksesta tulee sopivan löysää. Sekoittele, kunnes lämpötila on 60–65 astetta.

Sekoita survokseen vehnäjauhot. Peitä kattila kannella ja laita 60 asteiseen uuniin noin 4 tunniksi. Tarkkaile lämpötilaa imeltymisen aikana. Seoksen pitäisi pysyä vähintään 55 asteisena, mutta lämpötila ei saa nousta yli 75 asteen. Muussa tapauksessa seos ei imelly. Sekoita ja maistele seosta muutaman kerran imeltymisen aikana. Seoksen pitäisi olla löysää, kiiltävää ja makeaa. Lisää imeltyneeseen seokseen kauramaito, suola, muskotti ja siirappi. Sekoita hyvin.

Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Huomaa, että perunalaatikko kuohuu uunissa, joten täytä vuoka vain noin puolilleen. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vinkki: Voit pakastaa perunalaatikon ennen paistamista ja sulattaa sen ennen jouluaattoa. Paista sulatettu laatikko uunissa normaalisti. Nauti vegaaninen imelletty perunalaatikko esimerkiksi rosollin ja vegaanisen kinkun kera.

Vegaanisia jouluruokia

Vinkkejä onnistuneeseen imeltymiseen

Imelletyn perunalaatikon valmistus voi vaikuttaa hankalalta, mutta seuraavilla neuvoilla onnistut:

 1. Valitse oikea perunalajike. Jauhoinen peruna on kaiken a ja o ja imelletyn perunalaatikon ehdoton lähtökohta. Esimerkiksi puikula, pito ja rosamunda ovat jauhoisia lajikkeita.
 2. Mausta perunalaatikko maltilla. Imelletyssä perunalaatikossa ei mausteilla juhlita. Maku ja makeus tulee imeltymisestä ja sitä ei parane peittää mausteilla.
 3. Varmista oikea lämpötila. Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen ja survo perunat. Sekoita survokseen keitinvettä ja vehnäjauhot. Noin 55–75 astetta on hyvä lämpötila. Perunalaatikko ei imelly yli 75 asteessa. Anna imeltyä kolmesta neljään tuntiin.
 4. Lisää kauramaito ja suola imeltymisen jälkeen: Imeltynyt survos on löystynyt, tummunut ja makeutunut. Imeltyminen kannattaa todeta maistamalla. Lisää imeltyneeseen soseeseen vielä kauramaitoa, jotta saat löysän vellimäisen seoksen. Mausta suolalla vasta nyt, sillä suola estää imeytymistä.
 5. Täytä uunivuoka vain puolilleen. Vellimäinen seos kuohuu paistuessaan. Vuokaa ei kannata siis täyttää täyteen.

Imelletyn perunalaatikon valmistus saattaa vaatia muutaman harjoittelukerran onnistuakseen, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.


MAINOS

Suosittuja joululahjoja


Vegaaninen imelletty perunalaatikko

Vegaaninen imelletty perunalaatikko

Vegaaninen imelletty perunalaatikko on joulupöydän herkku, joka valmistetaan ilman maitotuotteita. Tässä reseptissä käytetään kauramaitoa. Imellytys tekee perunalaatikosta makean ja kuohkean. Imellyttämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana. Liian kylmässä tai kuumassa seos ei imelly.

vegaaninen imelletty perunalaatikko
Valmisteluaika 30 minuuttia Kypsennysaika 2 tunti Tekeytymisaika 4 tunti Kokonaisaika 6 tuntia 30 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Kypsennyslämpötila: 175  °C

Ainekset

Valmistus

 1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. 

 2. Soseuta perunat ja anna hiukan jäähtyä. Lisää kuumaa keitinvettä joukkoon, että seoksesta tulee sopivan löysää. Sekoittele, kunnes lämpötila on 60–65 astetta.

 3. Sekoita survokseen vehnäjauhot. Peitä kattila kannella ja laita 60 asteiseen uuniin noin 4 tunniksi. Sekoita ja maistele seosta muutaman kerran imeltymisen aikana. Seoksen pitäisi olla löysää, kiiltävää ja makeaa.

 4. Lisää imeltyneeseen seokseen kaurajuoma, suola, muskotti ja siirappi. Sekoita hyvin.

 5. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. 

  Perunalaatikko kuohuu uunissa, joten täytä vuoka vain noin puolilleen.
 6. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Avainsanat: vegaaninen imelletty perunalaatikko, maidoton perunalaatikko, vegaaniset joululaatikot
Kategoriassa