Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen hampurilainen

vegaaninen hampurilainen

Mehevällä päältä rapealla ja sisältä pehmeällä mustapapupihvillä täytetty vegaaninen hampurilainen on helppo tehdä ja maistuu herkulliselta.

vegaaninen hampurilainen

Hyvän papupihvin salaisuus

Pavut ovat erinomainen proteiinin lähde vegaanisessa ruokavaliossa. Pavuista on helppo tehdä maistuvia papupihvejä hetkessä. Yleensä papupihvien rakenne on kuitenkin pehmeä ja helposti hajoava. Varsinkin vegaaniset papupihvit murenevat herkästi, koska niihin ei tule kanamunaa eikä juustoa, jotka pitäisivät koostumuksen kiinteämpänä ja sitkeämpänä. 

Rapeapintaisten pihvien salaisuus on papujen paahtaminen uunissa ennen papujen muussaamista. Kun hyvin valutettuja papuja paahtaa 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, niissä oleva neste haihtuu ja samalla pavut saavat herkullista paahteista makua. Herkkusienet tuovat pihveihin umami-makua ja purutuntumaa. Savun makua pihvit saavat chipotlesta. Toki pihvit voi halutessaan grillatakin, mutta chipotlen avulla grillatun pihvin mausta pääsee nauttimaan myös talvella.

Kuitua ja proteiinia mustapavuista

Mustapavut ovat erinomainen kasviproteiinin lähde, sillä ne sisältävät noin 15 grammaa proteiinia kupillisessa. Pavut sisältävät myös runsaasti kuitua ja vain vähän energiaa. Ne ovat oivallinen osa ruokavaliota ja sopivat hyvin laihduttajan ruokavalioon.

Lisäksi mustapavut ovat täynnä vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä, jotka tukevat monia kehon toimintoja. Mustapavut sopivat monenlaisiin ruokiin ja niitä voi käyttää lihan korvikkeena tai lisukkeena.

mustapavut

Vegaaninen hampurilainen resepti

Aloita mustapapupihvien valmistus valuttamalla mustapapujen liotusvesi pois. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja valuta ne hyvin. Levitä pavut leivinpaperilla vuoratulle pellille ja laita ne paahtumaan 175-asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi. 

Pilko papujen paahtuessa herkkusienet ja sipulit. Kuullota niitä pienessä määrässä öljyä pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet. 

Kun papujen pinta on kuivahtanut ja ne ovat saaneet hieman väriä, ota ne uunista ja siirrä kulhoon. Muussaa papujen rakenne rikki survimella. Kumoa sienisilppu mustapapujen sekaan.  Hienonna chipotle-chili ja sekoita se muiden mausteiden ja kaurahiutaleiden kanssa mustapapujen joukkoon. Muotoile taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille neljä samankokoista pihviä. Mikäli taikina on liian löysää, voit lisätä siihen hieman vehnäjauhoja.

mustapapupihvi

Paista pihvejä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä pihvit puolivälissä niin saat paistopintaa molemmille puolille pihviä. Halutessasi voit kypsentää pihvit uunin sijaan myös pannulla, parilalla tai grillissä. 

Kokoa hampurilaiset haluamillasi täytteillä. Vaihtelua hampurilaisiin tuovat itse tehdyt kurpitsa-hampurilaissämpylät.

Pihvit säilyvät jääkaapissa kolme vuorokautta. Tarvittaessa pihvit voi myös pakastaa. Pihvien väliin kannattaa leikata leivinpaperipalat, jotta pihvit voi asetella päällekkäin ilman, että ne tarttuvat toisiinsa.

Mitä laittaa vegaanisen hampurilaisen väliin?

Hampurilaisen väliin sopii mustapapupihvin lisäksi esimerkiksi tomaatin siivut, punasipuli, maustekurkku, vuusto (esim. Porlammin Vege Plus Cheddar tai cashewpähkinöistä itse tehty vegaaninen “cheddar”), sinappi (katso kotitekoisen sinapin resepti tästä), ketsuppi, vegaaninen majoneesi itse tehtynä tai kaupasta ostettuna, salaatin lehdet tai mitä sitten omat suosikit ovatkaan. Marinoitu punasipuli antaa kivaa makeutta hampurilaiseen. Se mikä hampurilaisen väliin sopii riippuu myös pihvissä käytetyistä mausteista, joita taas voi muunnella oman maun mukaisiksi.

Resepti

Vegaaninen hampurilainen

Mehevillä päältä rapeilla ja sisältä pehmeillä mustapapupihveillä täytetyt mustapapuhampurilaiset on helppo tehdä ja ne maistuvat herkullisilta.

vegaaninen hampurilainen
Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 35 minuuttia Kokonaisaika 50 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 4 Kalorit: 88 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Mustapapupihvit

Lisäksi

Valmistus

  1. Valuta papujen liotusvesi pois, huuhtele pavut kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

  2. Levitä pavut leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

  3. Pilko sienet ja sipulit ja laita ne pannulle kuullottumaan.

  4. Muussaa paahtuneiden papujen rakenne rikki.

  5. Hienonna chipotle-chili

  6. Kaada sienisilppu, mausteet ja kaurahiutaleet mustapapujen joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  7. Muotoile taikinasta 4 samankokoista pihviä leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä pihvit puolivälissä paistumista.

  8. Koko hampurilaiset valitsemillasi täytteillä.

Kategoriassa