Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen coleslaw

Coleslaw on perinteinen amerikkalainen salaatti, joka sopii hyvin grilliruokien lisukkeeksi. Se on yleensä tehty kaalista, porkkanasta ja majoneesista. Tässä reseptissä käytetään vegaanista majoneesia, jota on saatavilla useimmista kaupoista tai jonka voi tehdä itse. Vegaaninen coleslaw on raikas ja rouskuva salaatti.

vegaaninen coleslaw

Terveellinen ja monipuolinen kaali

Kaali on terveellinen ja monipuolinen vihannes, jota voi käyttää ruuanlaitossa lukemattomilla tavoilla. Kaali sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, kuitua, folaattia, kaliumia ja rikkiyhdisteitä. Nämä ravintoaineet edistävät terveyttä monin eri tavoin. Kaalin syöminen voi auttaa torjumaan sydän- ja verisuonitauteja, vahvistamaan immuunipuolustusta, pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä sekä pitämään suoliston kunnossa. Kaalin sisältämät rikkiyhdisteet saattavat myös suojata elimistöä syövältä ja säteilyn aiheuttamilta vaurioilta tehostamalla DNA-vaurioiden korjausta. Kaali on siis todellinen superfood, joka kannattaa lisätä ruokavalioon säännöllisesti. Kaiken lisäksi kaali on edullista ruokaa.

Kaalia on saatavilla eri lajikkeina, kuten keräkaali, lehtikaali, kiinankaali ja punakaali. Eri lajikkeilla on hieman erilaiset ravintoarvot ja ne maistuvat erilaiselta. Kaikki kaalit ovat kuitenkin hyviä vaihtoehtoja terveelliseen ruokavalioon. Kaalia voi syödä raakana salaateissa tai lisukkeena, keittää, paistaa, hauduttaa tai käyttää kaaliruokiin, kuten kaalilaatikkoon tai kaalikääryleisiin. Kaalia voi myös hapattaa ja tehdä siitä esimerkiksi hapankaalia tai kimchiä. Hapatettu kaali sisältää probiootteja, jotka edistävät suoliston mikrobiston tasapainoa ja terveyttä.

Kaalin syömisellä on kuitenkin myös joitakin haittavaikutuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kaali sisältää nitraatteja, jotka voivat muuttua elimistössä nitriitiksi. Nitriitti voi suurina pitoisuuksina heikentää veren hapenkuljetuskykyä ja aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Kohtuullista kaalin syömistä ei tarvitse nitraatin takia välttää. Nitraattipitoisuutta voi myös vähentää poistamalla kaalin uloimmat lehdet ja huuhtelemalla kaalin lehdet sekä keittämällä kaalia. Lisäksi kaali voi aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Jos kaalit aiheuttavat oireita, voi kaalit korvata aivan hyvin muilla kasviksilla.

Kaiken kaikkiaan kaali on siis erittäin terveellinen vihannes, jolla on monia hyödyllisiä vaikutuksia elimistölle. Kaalia kannattaa nauttia monipuolisesti eri muodoissa ja lajikkeina osana tasapainoista ruokavaliota.

Coleslaw-variaatiot

Coleslaw on raikas ja helppo salaatti, joka sopii monenlaisten ruokien lisukkeeksi. Coleslaw’n perusainesosat ovat kaali, porkkana ja majoneesipohjainen kastike, mutta voit varioida coleslaw’ta eri tavoin makusi mukaan. Tässä muutamia ideoita coleslaw’n variaatioihin:

 • Lisää coleslaw’hun omenaa, pähkinöitä ja varsiselleriä, niin saat rouskuvaa ja makeaa makua.
 • Mausta vegaaninen coleslaw kaurakevillä, sinapilla ja agavesiirapilla, niin saat pehmeän ja hapokkaan kastikkeen.
 • Kokeile coleslaw’ta punakaalista, porkkanasta ja granaattiomenasta, niin saat värikästä ja kirpeää salaattia.
 • Sekoita coleslaw’hun soijajogurttia, currya ja rusinoita, niin saat eksoottista ja makeaa makua.
 • Tee coleslaw’ta valkokaalista, porkkanasta ja ananaksesta, niin saat trooppista ja raikasta salaattia.

Voit lisätä salaattiin myös muita vihanneksia, kuten sipulia, kurkkua tai juuriselleriä.

Coleslaw’n valmistus

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kaalin raastaminen onnistuu helposti kolmella eri tavalla. Voit käyttää joko raastinta, veistä tai mandoliinia.

 • Veitsellä: Leikkaa kaali neljään osaan ja poista kanta. Aseta yksi kaalin lohko leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi veitsellä. Leikkaa suikaleet halutessasi lyhyemmiksi ja ohuemmiksi.
 • Raastimella: Leikkaa kaali neljään osaan ja poista kanta. Aseta raastin leikkuulaudalle ja pidä yhtä kaalin lohkoa raastimen isoimpia reikiä vasten. Raasta kaali varovasti liu’uttamalla sitä raastimen yli.
 • Mandoliinilla: Leikkaa kaali neljään osaan ja poista kanta. Aseta mandoliini haluamasi paksuiselle terälle ja pidä kaalin lohkoa mandoliinin mukana tulevalla suojalla. Liikuta kaalia varoen mandoliinin yli, kunnes se on raastettu. Jätä pienet kaalinpalat raastamatta ja käytä niitä johonkin muuhun tarkoitukseen tai leikkaa suikaleiksi veitsellä.

Sekoita kulhossa vegaaninen majoneesi, omenaviinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Maista ja säädä mausteita tarvittaessa. Lisää kaali ja porkkana majoneesikastikkeeseen ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Ripottele päälle tuoreita yrttejä kuten persiljaa tai tilliä ja nauti! Vegaaninen coleslaw maistuu esimerkiksi mustapapuhampurilaisen tai hodarien lisukkeena.

Amerikkalaisia ruokia

Vegaaninen coleslaw resepti

Vegaaninen coleslaw

Coleslaw on perinteinen amerikkalainen salaatti, joka sopii hyvin grilliruokien lisukkeeksi. Se on yleensä tehty kaalista, porkkanasta ja majoneesista. Tässä reseptissä käytetään vegaanista majoneesia, jota on saatavilla useimmista kaupoista tai jonka voi tehdä itse. Vegaaninen coleslaw on raikas ja rouskuva salaatti.

Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 30 minuuttia Kokonaisaika 40 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 6

Ainekset

Valmistus

 1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.

 2. Sekoita kulhossa vegaaninen majoneesi, omenaviinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Maista ja säädä mausteita tarvittaessa.

 3. Lisää kaali ja porkkana majoneesikastikkeeseen ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

 4. Ripottele päälle tuoreita yrttejä (esim. persiljaa tai tilliä) ja nauti!

Kategoriassa