Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen cheddar

Tämä vegaaninen cheddar on siivutettavaa ja raastettavaa vuustoa, joka sopii niin leivän päälle, pizzoihin kuin naposteltavaksikin. Mm. savupaprikasta ja ravintohiivasta makua saava vuusto on maidoton ja maistuu herkulliselta.

vegaaninen cheddar

Mitä ainesosia tarvitsen?

  • Cashewpähkinät tekevät juustosta kermaisen ja niistä saat myös terveellisiä rasvoja. Pähkinät liotetaan ennen käyttöä kuumassa vedessä noin 30 minuutin ajan, jotta ne hajoavat tasaisesti sekoitettaessa.
  • Agar agar -jauhe tekee juuston rakenteesta kiinteää. Voit tehdä juustoa myös ilman sitä, mutta silloin saat levitettävää cheddaria, jota ei voi siivuttaa tai raastaa.
  • Ravintohiiva antaa juustolle juustoista makua ja keltaista väriä. Siitä saa myös runsaasti B-vitamiineja, kuten vegaaneille tärkeää B12-vitamiinia, sekä proteiinia.
  • Savupaprika lisää juustoon väriä, makeutta ja savuisuutta. Voit myös käyttää tavallista paprikajauhetta, jos et halua juustoon savun makua.
  • Kookosöljy auttaa juustoa kiinteytymään ja lisää hieman täyteläisyyttä. Voit myös käyttää neutraalia kookosöljyä, jos et halua kookoksen makua juustoosi.
  • Sitruunamehu lisää juustoon happamuutta. Voit käyttää sen sijaan myös omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa.
  • Mausteina tarvitset savupaprikaa, cayennepippuria, valkosipulijauhetta, sinappia ja suolaa juuston maustamiseen.

Mitä laitteita tarvitsen?

  • Nopea tehosekoitin on välttämätön tasaisen ja kermaisen juuston aikaansaamiseksi. Monitoimikone voi myös toimia, mutta lopputulos ei ole yhtä sileä.
  • Kattila, jossa juustoa keitetään, kunnes se paksuuntuu ja kuplii.
  • Lasiastia, jota käytetään muottina. Kaada juustokastike lasiastiaan ja jäähdytä, kunnes se kovettuu. Voit käyttää minkä tahansa muotoisia tai kokoisia astioita sen mukaan, minkä mallisen juuston haluat.

Mitä on agar agar?

Agar agar on kasvipohjainen gelatiinin korvike, joka on peräisin punalevistä. Sillä ei ole makua, väriä tai hajua, ja sen avulla saa tehtyä ruokaan tasaisen ja joustavan koostumuksen. Agar agar -jauhetta käytetään laajalti vegaanisessa keittiössä jälkiruokien, vanukkaiden, hillojen ja hyytelöiden valmistuksessa. Lisäksi agar agaria käytetään vegaanisten juustojen eli vuustojen valmistuksessa. Sen avulla juustoihin saadaan samanlainen koostumus ja ulkonäkö kuin perinteisillä maitoon tehdyillä juustoilla on. Jos siis haluat valmistaa kiinteää, viipaloituvaa ja sulavaa vegaanista juustoa, kannattaa kokeilla agar-agarjauhetta.

Vegaanisen juuston valmistus

Aloita juuston valmistus liottamalla cashewpähkinät kuumassa vedessä noin 30 minuutin ajan. Valuta pähkinät hyvin ja huuhtele. Liotus ei ole välttämätöntä, mutta koostumuksesta tulee helpommin tasainen, kun pähkinöitä liottaa hetken ennen blendausta.

Sekoita sitten pähkinät mausteiden kanssa tasaiseksi massaksi blenderissä. Sekoita kattilassa kylmä vesi ja agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä vielä minuutin ajan ja kaada seos sitten blenderikulhoon.

Sekoita ainekset tasaiseksi. Tässä kannattaa olla nopea, sillä massa jähmettyy hetkessä. Kaada massa muottiin ja siirrä jääkaappiin jähmettymään. Juusto on käyttövalmis kun se on jäähtynyt. Tähän menee noin tunti.

Vegaaninen cheddarjuusto säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa jopa viikon tai pakastimessa 3 kuukautta.

Vinkkejä vuuston valmistukseen

Tässä muutamia vinkkejä vegaanisen juuston valmistamiseen agar agar -jauheella:

  • Jos haluat pehmeämmän ja kermaisemman vuuston, voit käyttää vähemmän agar agar -jauhetta (2 tl 1 ruokalusikallisen sijasta) tai enemmän vettä.
  • Jos haluat kovemman ja kiinteämmän vuuston, voit käyttää enemmän agar-agar-jauhetta (2 ruokalusikallista 1 ruokalusikallisen sijasta) tai vähemmän vettä.
  • Jos haluat joustavamman ja tahmeamman vuuston, voit lisätä tapiokatärkkelystä tai arrowjuurijauhetta vuustoseokseen (1 rkl / 1 dl nestettä).
  • Jos haluat värikkäämpää vuustoa, voit lisätä vuustoseokseen kurkumaa tai tilkan punajuurimehua.

Vegaaninen cheddar resepti

Vegaaninen cheddar

Tämä vegaaninen cheddar on siivutettavaa ja raastettavaa vuustoa, joka sopii niin leivän päälle, pizzoihin kuin naposteltavaksikin. Mm. savupaprikasta ja ravintohiivasta makua saava vuusto on maidoton ja maistuu herkulliselta.

Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 90 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 50 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 20

Ainekset

Valmistus

  1. Liota cashewpähkinät kuumassa vedessä 30 minuuttia, valuta ja huuhtele.

  2. Voitele juustomuotti kevyesti öljyllä.

  3. Lisää kaikki ainesosat lukuunottamatta vettä (2,5 dl) ja agar agaria blenderikulhoon ja sekoita tasaiseksi.

  4. Lisää 2,5 dl kylmää vettä ja agar agar -jauhetta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua minuutin ajan. Neste muuttuu paksuksi ja hyytelömäiseksi.
    Poista liedeltä ja kaada heti blenderiin juustoseoksen päälle.

  5. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Seos jähmettyy hetkessä. Kaada massa öljyttyyn juustomuottiin. Tasoita pinta ja siirrä juusto jääkaappiin jähmettymään.

  6. Irrota jähmettynyt juusto muotista kääntämällä se ylösalaisin lautaselle.

Avainsanat: vegaaninen cheddar, vegaaninen juusto, vuusto, siivutettava vegaaninen juusto, raastettava vegaaninen juusto, pähkinäjuusto, sulatettava vegaaninen juusto
Kategoriassa