Siirry suoraan sisältöön

Uunissa paahdetut chilipähkinät

chilipähkinät resepti

Uunissa paahdetut tuliset chilipähkinät valmistuvat hetkessä ja ovat terveellinen naposteltava hetkiin, jolloin tekee mieli jotain suolaista.

chilipähkinät resepti

Nopea ja terveellinen naposteltava

Cashewpähkinät ovat mitä parhain hivenaineiden lähde. Kun korvaat perunalastut ja popparit näillä chilipähkinöillä, saat lisättyä puhtia ja hyvinvointia päiviisi. Cashewpähkinöistä saat mm. magnesiumia, sinkkiä ja fosforia, jotka kaikki ovat tärkeitä hyvinvoinnille.

Magnesium on välttämätön hivenaine, joka auttaa meitä voimaan hyvin. Se huolehtii solujen aineenvaihdunnasta, lisää vastustuskykyä, ehkäisee lihasvaivoja ja stressiä sekä vähentää väsymystä. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat pähkinät ja siemenet. Erityisen paljon magnesiumia on kurpitsan-, hampun- ja seesaminsiemenissä. Pähkinöistä magnesiumia eniten sisältävät parapähkinät, mantelit ja cashewpähkinät.

Sinkki taas on hyväksi aivoille, vastustuskyvylle sekä hormonitoiminnalle. Sinkkiä saa runsaasti mm. vehnäleseistä ja vehnänalkioista. Myös siemenet ja pähkinät ovat hyviä sinkin lähteitä. Cashewpähkinä sisältää pähkinöistä eniten sinkkiä.

Fosforia elimistömme tarvitsee ruoasta, mutta liika fosfori ei ole hyvästä. Liika fosfori on haitallista kalsiumin ja luun aineenvaihdunnalle. Fosfori muuntuu elimistössämme fosfaatiksi. Fosfaatti taas osallistuu solujen energiantuotantoon ja on DNA:n rakennusaine. Tärkeää olisi saada fosfori luonnollisista lähteistä.  Vegaaniruokavaliota noudattavalle liiallinen fosforin saanti ei yleensä ole ongelma, sillä fosforia saadaan enimmäkseen maito-, liha- ja kalatuotteista. Elintarviketeollisuudessa lisätään fosforia mm. makkaroihin, lihaleikkeleisiin ja joihinkin valmisruokiin. 

Ovatko cashewpähkinät eettisiä?

Ensinnäkin cashew ei oikeastaan ole pähkinä, vaikka sitä pähkinäksi kutsutaankin. Kuten mantelikin, cashew on virallisesti luumarja. Kyseessä on siis hedelmän, cashew-omenan siemen. Itse puu on myrkyllinen, mistä aiheutuukin osa cashew-tuotannon eettisistä ongelmista.

Cashewpähkinöitä tuotetaan Aasiassa, Intian ollessa suurin tuottajamaa. Köyhissä maissa tuotantoon liittyy usein ongelmia. Vuosia sitten Human Rights Watch raportoi Vietnamissa huumeriippuvaisilla teetetystä pakkotyöstä cashew-viljelmillä. Suojavarusteita ei ollut tarjolla, jolloin cashewpuun myrkyt ja pöly aiheuttavat iho- ja hengitystieoireita.  Cashewpähkinöitä ostaessa kannattaakin hieman perehtyä kyseisten pähkinöiden eettisyyteen ennen ostopäätöstä. Onneksi kaupan hyllyltä löytyy myös Reilun kaupan cashewpähkinöitä, jotka ovat eettisempi valinta.

Cashewpähkinä

Chilipähkinät resepti

Chilipähkinöiden valmistus on niin helppoa, ettei siinä oikeastaan voi mennä pieleen. Kaikki ainesosat vain sekoitetaan sekaisin mukaan lukien öljy ja siirappi, jotka saavat mausteet tarttumaan pähkinöihin. Mittaamisen kanssakaan ei tarvitse olla turhan tarkka, sillä paahdetut pähkinät maistuvat hyvältä melkein millä tahansa maustamistavalla. Kannattaa rohkeasti kokeilla omia suosikkimausteitaan!

Maustetut chilipähkinät levitetään tasaisesti uuninpellille ja paahdetaan uunissa 125-150 asteessa. Jos et jaksa vahtia pähkinöiden paahtumista valitse matalampi lämpötila ja paahda pähkinöitä noin tunnin ajan. Jos taas tarvitset naposteltavaa nopeammin, kuumenna uuni 150 asteeseen, tällöin pähkinät ovat valmiita noin puolessa tunnissa. Pähkinöitä voi käännellä välillä, mutta välttämätöntä se ei ole. Kääntelemällä pähkinöitä silloin tällöin saat tulokseksi tasaisemmin paahtuneita pähkinöitä.

Chilipähkinät ovat valmiita kun ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Sitten pitää vielä malttaa odottaa pähkinöiden jäähtymistä ennen syömistä. Heti uunista tultuaan pähkinöiden pinta voi olla vielä hieman pehmeä, mutta pähkinöiden jäähdyttyä pintakin muuttuu rapeaksi.

Nämä pähkinät sopivat naposteluherkuksi, välipalaksi tai vaikka alkuruoaksi. Chilipähkinät säilyvät kannellisessa rasiassa jääkaapissa noin puoli vuotta. Tosin olet todennäköisesti syönyt ne jo paljon ennen sitä.

Resepti

Uunissa paahdetut chilipähkinät

Uunissa paahdetut tuliset chilipähkinät valmistuvat hetkessä ja ovat terveellinen naposteltava hetkiin, jolloin tekee mieli jotain suolaista.

chilipähkinät resepti
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 30 minuuttia Kokonaisaika 35 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kalorit: 315 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

  2. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita siten, että mausteet leviävät tasaisesti.

  3. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä pähkinät tasaisesti pellille.

  4. Paahda pähkinöitä uunissa kunnes ovat saaneet hieman väriä. Uunista riippuen tähän menee noin 30 minuuttia.