Siirry suoraan sisältöön

Tomaattikeitto

tomaattikeitto

Tomaattikeitto on ruoka, joka sopii kaikkiin vuodenaikoihin. Kesällä se maistuu raikkaalta ja talvella lämmittää mukavasti. Tomaattikeitto on myös helppo ja nopea valmistaa. Tuoreet tomaatit antavat keitolle runsaan ja täyteläisen maun.

Tässä reseptissä käytetään vegaanista kaurakermaa, joka tekee keitosta kermaisen ja pehmeän. Voit toki käyttää myös muuta kasvipohjaista kermaa tai jättää sen kokonaan pois, jos haluat kevyemmän version. Keitto on maustettu valkosipulilla, basilikalla ja mustapippurilla, jotka sopivat hyvin tomaatin kanssa. Keiton seuraksi sopii rapea leipä tai salaatti.

Etelä-Amerikan alkuperäiskasvi

Tomaattikeitto on yksi suosituimmista keitoista, mutta mistä se on alun perin kotoisin? Tomaatti on Etelä-Amerikan alkuperäiskasvi, joka levisi Eurooppaan 1500-luvulla. Tomaattia pidettiin aluksi koristekasvina ja sen syömistä epäiltiin jopa vaaralliseksi. Vasta 1700-luvulla tomaatti alkoi yleistyä ruoanlaitossa erityisesti Välimeren maissa.

Tomaattikeiton alkuperää ei tiedetä varmasti, mutta se saattaa hyvinkin olla peräisin Välimeren maista, Italiasta, Espanjasta tai Ranskasta, joissa tomaatti on suosittu raaka-aine. Tomaattikeitto valmistetaan yleensä tuoreista tai säilötyistä tomaateista, sipulista, valkosipulista, öljystä ja mausteista. Keitto soseutetaan ja siihen voi lisätä hieman kermaa maun pehmentämiseksi. Tomaattikeitto on helppo ja nopea valmistaa ja se sopii niin arkeen kuin juhlaan.

Valitse keittoon oikeanlaisia tomaatteja

Tomaattien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niiden laatu ja maku vaikuttavat suuresti keiton lopputulokseen. Tässä muutamia vinkkejä tomaattien valintaan:

 • Kesällä ja alkusyksystä kannattaa käyttää kotimaisia tuoreita tomaatteja, jotka ovat kypsiä ja aromikkaita. Kirsikkatomaateissa on eniten makua, mutta ne ovat usein kalliimpia kuin tavalliset tomaatit.
 • Talvella taas on parempi valita hyvälaatuisia kokonaisia purkkitomaatteja, esimerkiksi Mutti-merkiltä löytyy laadukkaita purkkitomaatteja. Kokonaiset purkkitomaatit ovat parempilaatuisia kuin tomaattimurska tai paseerattu tomaatti.
 • Jos haluat saada tomaateista vielä enemmän makua irti, voit paahtaa niitä ensin uunissa. Tämä tiivistää niiden makeutta ja syvyyttä. Jos käytät purkkitomaatteja, säästä liemi ja lisää se myöhemmin keittoon.
 • Tomaattien väri ei kerro niiden mausta, vaan siitä, miten ne on kypsytetty. Tuoreista tomaateista valmistettu keitto on aina oranssia, ei punaista. Eri värisiä tomaatteja voi käyttää tuomaan vaihtelua.

Tomaattikeiton valmistuksessa tarvitaan myös nestettä, joka voi olla vettä tai kasvislientä. Sienisuola antaa keittoon umamia ja täyteläistä makua. Se sopii hyvin yhteen tomaattien kanssa ja tuo keittoon syvyyttä.. Liemen määrää kannattaa säädellä sen mukaan, kuinka paksua keittoa haluaa. Tomaattikeittoon voi lisätä myös muita aineksia, kuten sipulia, valkosipulia, yrttejä, sokeria, etikkaa tai sitruunamehua makua tasapainottamaan. Kermaa tai juustoa ei tarvita hyvään tomaattikeittoon, mutta esimerkiksi kaurakermalla voi halutessaan tuunata keittoa.

Tomaatin terveysvaikutukset

Tomaatti on terveellinen vihannes, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, antioksidantteja ja ravintokuitua. Tomaatti on hyväksi sydämelle, verenkierrolle ja iholle. Tomaatin terveysvaikutukset eivät häviä kypsennyksessä, vaan päinvastoin lisääntyvät. Erityisesti lykopeeni-niminen antioksidantti vapautuu paremmin kypsennetyistä tomaateista ja auttaa ehkäisemään syöpää.

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

Pese tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti.

Lisää tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Palauta keitto kattilaan ja lisää kaurakerma, suola ja pippuri. Kuumenna vielä kiehuvaksi.

Hienonna basilika ja ripottele sitä keiton päälle. Tarjoile leivän tai salaatin kanssa.

4 vinkkiä tomaattikeiton valmistukseen

 1. Tomaatit: Tomaattikeitto voidaan tehdä joko tuoreista kaltatuista tai uunissa makeaksi paahdetuista tomaateista tai säilötyistä tomaateista. Jos teet tomaattikeiton tuoreista tomaateista, valitse kaikkein kypsimpiä ja makeimpia, auringon kypsyttämiä punaisia tomaatteja. Tomaattisesongin ulkopuolella tomaattikeitto on viisainta valmistaa säilötyistä tomaateista.
 2. Paahtaminen: Täydellisen tomaattikeiton salaisuus on tomaattien paahtaminen. Uunin lämpö tiivistää tomaatin makeuden melkein kuin karkiksi ja tekee tomaatin mausta voimakkaamman.
 3. Mausteet: Klassiseen tomaattikeittoon kuuluvat olennaisena osana sipuli ja valkosipuli. Mausteeksi riittää näiden lisäksi vain muutama mauste: ripaus suolaa ja mustapippuria sekä tarvittaessa sokeria.
 4. Tasapaino: Täydellisen tomaattikeiton salaisuus piilee juuri suolan, sokerin ja happamuuden tasapainossa. Älä luota sokeasti ohjeessa annettuihin määriin, sillä makujen tasapaino löytyy vain maistelemalla.

Hyvän tomaattikeiton valmistus vaatii aikaa, mutta palkintona on maukas keitto.

3 herkullista keittoreseptiä

Lisää keittoreseptejä

Tomaattikeitto resepti

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto on ruoka, joka sopii kaikkiin vuodenaikoihin. Kesällä se maistuu raikkaalta ja talvella lämmittää mukavasti. Tomaattikeitto on myös helppo ja nopea valmistaa. Tuoreet tomaatit antavat keitolle runsaan ja täyteläisen maun.

tomaattikeitto
Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 20 minuuttia Kokonaisaika 30 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

 1. Pese tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

 2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti.

 3. Lisää tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

 4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Palauta keitto kattilaan ja lisää kaurakerma, suola ja pippuri. Kuumenna vielä kiehuvaksi.

 5. Hienonna basilika ja ripottele sitä keiton päälle. Tarjoile leivän tai salaatin kanssa.

Avainsanat: tomaattikeitto, tomaatti resepti, helppo keitto