Siirry suoraan sisältöön

Tomaattikastike

Tomaattikastike on yksi yleisimmistä ja monikäyttöisimmistä kastikkeista, jota voi käyttää niin pastan, riisin kuin kasvistenkin kanssa. Tomaattikastikkeen valmistaminen on helppoa ja nopeaa, ja se onnistuu myös aloittelijalta. Tässä reseptissä käytetään tuoreita tomaatteja, mutta voit halutessasi korvata ne säilyketomaateilla tai tomaattimurskalla. Tomaattikastike maustetaan valkosipulilla, basilikalla, oreganolla ja sokerilla, jotka antavat sille herkullisen makuvivahteen. Tomaattikastike sopii erinomaisesti esimerkiksi spagetin, papujen, linssien tai falafelien kanssa tarjoiltavaksi.

Hyvän tomaattikastikkeen salaisuus

Onnistunut tomaattikastike on täyteläinen, aromikas ja tasapainoinen. Tomaattikastikkeen valmistus ei ole vaikeaa, mutta muutama tekijä kannattaa huomioida, jotta lopputulos on onnistunut.

  1. Valitse laadukkaita tomaatteja. Tomaattien laatu vaikuttaa suuresti kastikkeen makuun ja rakenteeseen. Voit käyttää joko tuoreita tai säilöttyjä tomaatteja, mutta varmista, että ne ovat kypsiä, mehukkaita ja makeita. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kuori ja pilko ne pieniksi paloiksi. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, valitse kokonaisia tai murskattuja tomaatteja, ei tomaattipyreetä.
  2. Lisää mausteita ja yrttejä. Tomaattikastike tarvitsee mausteita ja yrttejä, sillä ne tuovat kastikkeeseen syvyyttä ja makua. Voit käyttää esimerkiksi valkosipulia, sipulia, porkkanaa, selleriä, laakerinlehteä, timjamia, rosmariinia, basilikaa, oreganoa tai chiliä. Jos käytät tuoreita mausteita tai yrttejä, pilko ne ensin hienoksi ja kuullota niitä öljyssä ennen tomaattien lisäämistä. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia, jotta maut ehtivät sekoittua.
  3. Mausta suolalla ja sokerilla. Tomaattikastike tarvitsee myös suolaa ja sokeria tasapainottamaan tomaatin happamuutta ja korostamaan sen makeutta. Lisää suolaa ja sokeria vähitellen maun mukaan. Älä kuitenkaan lisää liikaa suolaa tai sokeria, sillä ne voivat peittää tomaatin luonnollisen maun.
  4. Soseuta kastike halutessasi. Jos haluat sileän ja samettisen tomaattikastikkeen, voit soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Jos haluat karkeamman ja rustiikkisemman tomaattikastikkeen, voit jättää kastikkeen sellaisenaan tai murskata tomaatit haarukalla tai perunasurvimella.
  5. Lisää kasvikermaa halutessasi. Jos haluat tehdä tomaattikastikkeesta kermaisemman ja täyteläisemmän, voit lisätä kastikkeeseen kasvikermaa loppuvaiheessa. Voit käyttää esimerkiksi kaurakermaa, soijakermaa, cashewkermaa tai ruokafraichea. Kerma ja juusto tuovat kastikkeeseen myös lisää proteiinia ja kalsiumia.

Tomaatti on superfoodia

Tomaatti on yksi suosituimmista ja monipuolisimmista vihanneksista, jota käytetään niin salaateissa, kastikkeissa, keitoissa kuin leivän päälläkin. Mutta tiesitkö, että tomaatti on myös todellinen superfood, joka sisältää runsaasti ravintoaineita ja antioksidantteja, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia monella tavalla?

Tomaatti on vähäkalorinen vihannes, joka sisältää vain noin 22 kcal/100 g. Tomaatti koostuu pääosin vedestä (95 %), mutta se sisältää myös kuitua (1,5 g/100 g), joka edistää ruoansulatusta ja tuo kylläisyyden tunnetta. Tomaatti on erinomainen C-vitamiinin lähde, sillä yksi keskikokoinen tomaatti (120 g) kattaa noin 40 % päivittäisestä saantisuosituksesta. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka tukee vastustuskykyä, ihon kuntoa ja haavojen paranemista. Lisäksi tomaatti sisältää A-vitamiinia (17 % päivittäisestä saantisuosituksesta/100 g), joka on välttämätöntä näön, limakalvojen ja ihon terveydelle. Tomaatissa on myös K-vitamiinia (10 % päivittäisestä saantisuosituksesta/100 g), jota tarvitsemme luuston hyvinvointiin ja veren hyytymiseen. Tomaatin mineraaleista mainittakoon kalium (5 % päivittäisestä saantisuosituksesta/100 g), joka säätelee nestetasapainoa, verenpainetta ja sydämen rytmiä.

Mihin tomaatin terveysvaikutukset perustuvat?

Tomaatin terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämään lykopeeni-nimiseen antioksidanttiin, joka antaa tomaatille sen punaisen värin. Lykopeeni on yksi tehokkaimmista karotenoideista eli kasvien väriaineista, jotka suojaavat soluja hapettumisstressiltä ja tulehduksilta. Lykopeenilla on lukuisia hyötyjä erityisesti sydän- ja verisuoniterveydelle sekä syövän ehkäisylle. Tutkimusten mukaan lykopeeni voi alentaa kolesterolia ja verenpainetta, estää verihyytymiä ja valtimoiden kovettumista sekä vähentää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Lisäksi lykopeeni voi suojata eturauhas-, rinta-, keuhko- ja ihosyövältä sekä hidastaa kasvainten kasvua ja leviämistä.

Lykopeenin lisäksi tomaatissa on muitakin antioksidantteja, kuten luteiinia ja beetakaroteenia, jotka edistävät silmien terveyttä. Nämä aineet voivat parantaa näkökykyä sekä ehkäistä ikään liittyvää makulan rappeumaa ja kaihia, jotka ovat yleisiä näköongelmia vanhemmalla iällä.

Tomaatin nauttimisella voi olla myös positiivisia vaikutuksia mielialaan ja masennuksen ehkäisyyn. Eräässä japanilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että tomaatteja 2-6 kertaa viikossa syövät ihmiset kärsivät 46 % epätodennäköisemmin masennusoireista kuin ne, jotka söivät tomaatteja harvemmin. Tämä voi johtua tomaatin sisältämistä B-vitamiineista, kuten foolihaposta ja niasiinista, jotka ovat tärkeitä hermoston ja aivojen toiminnalle.

Tomaatti voi olla myös hyödyllinen diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä. Tomaatti sisältää kromia, joka on hivenaine, joka auttaa säätelemään verensokeria ja insuliinin eritystä. Lisäksi tomaatin antioksidantit voivat suojata diabetekseen liittyviltä komplikaatioilta, kuten sydän- ja verisuonitaudeilta, silmävaurioilta ja munuaisten vajaatoiminnalta.

Onko kypsennetty tomaatti terveellistä?

Tomaatin terveysvaikutukset riippuvat siitä, miten sitä syödään. Raaka tomaatti on hyvä C-vitamiinin lähde, mutta sen lykopeenipitoisuus on alhainen. Lykopeeni vapautuu paremmin tomaatin soluista, kun se kuumennetaan tai pilkotaan. Lisäksi lykopeeni imeytyy paremmin rasvan kanssa, joten tomaattiruokiin kannattaa lisätä esimerkiksi oliiviöljyä, avokadoa tai pähkinöitä. Kypsennettyjä tomaatteja voi käyttää esimerkiksi kastikkeissa, keitoissa, pataruoissa tai uunivihanneksissa. Myös tomaattimehu, -sose ja -pyree ovat hyviä lykopeenin lähteitä.

Tomaatti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa sen maku ja rakenne heikkenevät. Tomaatti kypsyy jälkikäteen ja sen lykopeenipitoisuus kasvaa säilytyksen aikana. Tomaatti kannattaa syödä mahdollisimman tuoreena, sillä C-vitamiini häviää valon ja ilman vaikutuksesta.

tomaatit

MAINOS

Reseptiin sopivat tuotteet

ruohonjuuri logo

Tomaattikastikkeen valmistus

Pese tomaatit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kuullota sitä muutama minuutti, kunnes se on pehmeää ja tuoksuu hyvältä. Lisää tomaatit, suola, pippuri, basilika, oregano ja sokeri kattilaan. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes se on sakeutunut ja tomaatit ovat soseutuneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää mausteita. Nauti tomaattikastike haluamasi ruoan kanssa tai säilytä sitä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa enintään viikon ajan.

Tomaattikastike resepti

Tomaattikastike

Tomaattikastike on yksi yleisimmistä ja monikäyttöisimmistä kastikkeista, jota voi käyttää niin pastan, riisin kuin kasvistenkin kanssa. Tomaattikastikkeen valmistaminen on helppoa ja nopeaa, ja se onnistuu myös aloittelijalta. Tässä reseptissä käytetään tuoreita tomaatteja, mutta voit halutessasi korvata ne säilyketomaateilla tai tomaattimurskalla. Tomaattikastike maustetaan valkosipulilla, basilikalla, oreganolla ja sokerilla, jotka antavat sille herkullisen makuvivahteen. Tomaattikastike sopii erinomaisesti esimerkiksi spagetin, linssien, papujen tai falafelien kanssa tarjoiltavaksi.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 25 minuuttia Kokonaisaika 30 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Pese tomaatit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kuullota sitä muutama minuutti, kunnes se on pehmeää ja tuoksuu hyvältä.

  3. Lisää tomaatit, suola, pippuri, basilika, oregano ja sokeri kattilaan. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes se on sakeutunut ja tomaatit ovat soseutuneet.

  4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää mausteita. Nauti tomaattikastike haluamasi ruoan kanssa tai säilytä sitä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa enintään viikon ajan.