Siirry suoraan sisältöön

Tiramisu

tiramisu

Vegaaninen tiramisu on herkullinen italialainen jälkiruoka, joka valmistuu ilman maitoa ja munia. Tämä resepti on helppo ja nopea, ja se sopii hyvin vaikka juhliin tai viikonlopun hemmotteluun. Vegaaninen tiramisu valmistetaan kahvilla ja liköörillä kostutetuista kekseistä, joiden sekaan on lisätty kaurakerma-juustoseosta. Ripottele lopuksi kaakaojauhetta koristeeksi.

Mitä on tiramisu?

Tiramisu on peräisin Italiasta, ja sen nimi tarkoittaa italiaksi “piristää minua”. Useimmat kirjoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että jälkiruoka tarjoiltiin ensimmäisen kerran tiramisu-nimellä 1960-luvulla Le Beccherie -ravintolassa Pohjois-Italian Trevison kaupungissa. Tämä herkullinen jälkiruoka on täyteläinen ja tyylikäs, mutta kuitenkin helppo valmistaa. Kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja suunnittelet hieman etukäteen, voit tarjoilla tätä näyttävää jälkiruokaa seuraavissa illanistujaisissa.

Vegaaniset tuorejuustot

Tuorejuuston voi ostaa valmiina kaupasta, mutta sen voi helposti tehdä itsekin. Vegaaniset tuorejuustot valmistetaan useista eri kasvipohjaisista raaka-aineista. Yleisimmin käytettyjä aineita ovat soijaproteiinit, erilaiset kasviöljyt (kuten kookos- tai palmuöljy), ravintohiiva, sakeuttavat agarhiutaleet, sekä pähkinät, kuten cashew, macadamia ja manteli. Valmiin tuorejuuston maku ja koostumus vaihtelee käytettyjen valmistusaineiden mukaan.

Tuorejuustoa kaupasta ostaessa kannattaa valita tuote, joka ei sisällä palmuöljyä. Palmuöljyllä on useita haittoja, jotka liittyvät sekä ympäristöön että terveyteen:

Ympäristövaikutukset. Palmuöljyn tuotanto aiheuttaa merkittäviä ympäristöongelmia, kuten sademetsien tuhoutumista. Sen tuotannon takia paikallisten eläinten ja kasvien elinympäristöä tuhoutuu peruuttamattomalla tavalla. Lisäksi palmuöljyn tuotanto aiheuttaa suuria hiilidioksidipäästöjä.

Terveyshaitat. Palmuöljyä käytetään useissa elintarvikkeissa, vaikka sen terveyshaitat ovat laajalti tutkittuja ja tunnustettuja. Palmuöljy sisältää kovaa rasvaa enemmän kuin muut kasviöljyt.

Juustoista makua vegaaniseen juustoon tuo useimmissa resepteissä ravintohiiva. Ravintohiiva on eräänlainen hiiva, joka on deaktivoitu. Se voidaan jauhaa hiutaleiksi tai se voi olla jauhemaista. Ravintohiivaa käytetään paljon vegaaniruokavalioissa, koska se sisältää paljon B12-vitamiinia. Ruokalusikallinen ravintohiivaa täyttää koko päivittäisen B12-vitamiinin tarpeen. Lisäksi ravintohiiva on myös hyvä proteiinin lähde.

Cashew-pähkinöistä itse tehty vegaaninen tuorejuusto on paksua ja kermaista, ja sen valmistukseen kuluu vain 10 minuuttia. Juuston voi myös maustaa itse haluamallaan tavalla, jolloin se sopii käytettäväksi niin makeissa kuin suolaisissa ruoissa ja leivonnassa.

Itse tehty kaurakerma

Kaurakerma ja tavallinen kerma eroavat toisistaan sekä ravitsemuksellisesti että ympäristövaikutuksiltaan.

Ravitsemus. Kaurakerma on yleensä vähärasvaisempi kuin tavallinen kerma. Kaurakerma on myös hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat alentaa kolesteroliarvojaan, koska sen rasvakoostumus on parempi. Toisaalta, kaurakerma ei sisällä samalla tavalla ravintoaineita kuin tavallinen kerma, joten sen käyttö voi vaatia ruokavalion tasapainottamista muilla tavoin.

Ympäristö. Kaurakerma on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin tavallinen kerma, koska sen tuotanto vaatii vähemmän luonnonvaroja ja aiheuttaa vähemmän päästöjä.

Kaurakerma voi olla osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, kun sitä käytetään kohtuudella ja osana monipuolista ruokavaliota.

Kaurakermaa saa nykyisin lähes kaupasta kuin kaupasta, myös eri makuisina. Itse tehty kaurakerma on kuitenkin terveellisempää, sillä se ei sisällä lisäaineita. Teollisesti valmistettu kaurakerma sisältää veden ja kauran lisäksi säilöntäaineita kuten kalsiumfosfaatteja. Kaiken lisäksi kaurakerma valmistuu helposti ja nopeasti sekä säästää mukavasti kukkaroa. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin tai tehosekoittimen.

Tiramisun kostutus

Tiramisun kostuttamiseen voi käyttää erilaisia kahveja ja liköörejä, mutta yleisimpiä ovat espressokahvi ja amaretto, marsala tai brandy. Hyvä alkoholiton vaihtoehto on esimerkiksi Moninin Amaretto-siirappi, jota saa suuremmista marketeista ja Alkosta.

Kostutusliemen maku vaikuttaa lopputulokseen, joten kannattaa valita laadukkaita aineksia. Kostutuksen määrän kanssa kannattaa myös olla tarkkana. Liian vähän kostutettu pohja jää kuivaksi ja liian paljon kostutettu pohja taas hajoaa helposti. Hyvä nyrkkisääntö on, että pohjan pitäisi olla kostea, mutta ei läpimärkä. Kostutusliemen voi levittää joko lusikalla tai pullasudilla.

Tiramisun valmistus

Laita keksit tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi muruksi. Siirrä kulhoon ja sekoita joukkoon kookossokeri.

Laita tuorejuusto, kaurakerma ja vaniljajauhe toiseen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Ota neljä lasia tai lasipurkkia ja jaa keksimuru niiden pohjalle. Kostuta muru kahvilla, mutta älä liikaa, ettei se muutu vetiseksi. Levitä tuorejuustoseos keksikerroksen päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle kaakaojauhetta siivilän läpi.

Toista kerrokset vielä kerran ja nosta lasit jääkaappiin vähintään tunniksi. Nauti sellaisenaan tai lisää halutessasi marjoja tai suklaarouhetta. Voit halutessasi tehdä tiramisun myös isoon vuokaan ja leikata siitä annospaloja.

Vegaanisia herkkuja

Resepti

Tiramisu

Vegaaninen tiramisu on herkullinen italialainen jälkiruoka, joka valmistuu ilman maitoa ja munia. Tämä resepti on helppo ja nopea, ja se sopii hyvin vaikka juhliin tai viikonlopun hemmotteluun. Vegaaninen tiramisu valmistetaan kahvilla ja liköörillä kostutetuista kekseistä, joiden sekaan on lisätty kaurakerma-juustoseosta. Tiramisu koristellaan kaakaojauheella.

tiramisu
Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 1 tunti Kokonaisaika 1 tunti 10 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Laita keksit tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi muruksi. Siirrä kulhoon ja sekoita joukkoon kookossokeri.

  2. Ota neljä lasia tai lasipurkkia ja jaa keksimuru niiden pohjalle. Kostuta muru kahvilla, mutta älä liikaa, ettei se muutu vetiseksi.

  3. Laita tuorejuusto, kaurakerma ja vaniljajauhe toiseen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä tuorejuustoseos keksikerroksen päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle kaakaojauhetta siivilän läpi.

  4. Toista kerrokset vielä kerran ja nosta lasit jääkaappiin vähintään tunniksi.

  5. Nauti vegaanisesta tiramisusta sellaisenaan tai lisää halutessasi marjoja tai suklaarouhetta.

Avainsanat: vegaaninen tiramisu, helppo tiramisu
Kategoriassa