Siirry suoraan sisältöön

Skordalia

skordalia

Skordalia on herkullinen kreikkalainen kylmä kastike, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi falafelien tai paahdettujen juuresten kanssa. Se valmistetaan keitetyistä perunoista, valkosipulista, sitruunasta ja oliiviöljystä. Tällä helpolla ja nopealla reseptillä saat skordalian valmiiksi alle puolessa tunnissa.

skordalia

Mikä on skordalia?

Skordalia on kreikkalainen ruokalaji, joka koostuu valkosipulista, perunoista tai leivästä, jotka on sekoitettu oliiviöljyyn ja sitruunamehuun. Se on paksu pyree, jota tarjoillaan kastikkeena, lisäkkeenä tai dippinä.

Skordalia on antiikin skorothalmin nykyaikainen vastine. Nimen arvellaan olevan pleonastinen yhdistelmä kreikan sanasta σκόρδο [ˈskorðo] ‘valkosipuli’ ja italian sanasta agliata [aʎˈʎaːta] ‘valkosipulinen’.

Mikä perunalaji sopii soseeseen?

Kaupassa perunat on merkitty eri värikoodein sen mukaan, ovatko ne kiinteitä, jauhoisia vai yleisperunoita. Kiinteät perunat ovat parhaita keittoihin ja salaatteihin, sillä ne säilyttävät muotonsa keittämisen jälkeen. Jauhoiset perunat taas soseutuvat helposti muuseihin ja laatikkoruokiin. Yleisperunat ovat hyviä monenlaisiin ruokiin, kuten uuniperunoihin ja lohkoperunoihin. Jauhoiset perunat on merkitty punaisella värillä.

Perunasoseeseen kannattaa valita jauhoisia lajikkeita, jotka antavat muusille kuohkean ja ilmavan rakenteen. Jauhoisia lajikkeita ovat esimerkiksi Velox, Rosamunda, Pito ja Puikula. Myös yleisperunoista voi tehdä muusia, mutta ne vaativat enemmän nestettä ja vatkaamista kuin jauhoiset perunat. Yleisperunalajikkeita ovat muun muassa Van Gogh, Asterix ja Matilda.

Perunasoseen valmistus

Perunat voi soseuttaa esimerkiksi perunasurvimella, perunapuristimella, puunuijalla, sähkövatkaimella tai haarukalla. Perunasurvimella soseutus onnistuu nopeasti ja helposti, ja lopputulos on yleensä tasainen. Sauvasekoittimella perunoita ei kannata soseuttaa, koska soseesta voi tulla helposti liisterimäistä.

Perunasoseen tekeminen onnistuu, kunhan muistaa muutaman niksin.

  • Kuori perunat ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Näin ne kypsyvät tasaisesti.
  • Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja anna perunoiden höyrystyä hetki kattilassa.
  • Soseuta perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Älä käytä tehosekoitinta tai sauvasekoitinta, sillä ne tekevät muusista liisterimäistä.

Mikä on paras perunasurvin?

Tässä muutamia seikkoja, joita kannattaa pohtia ennen perunasurvimen hankkimista.

  • Materiaali: Kannattaa valita teräksinen perunasurvin. Muoviset perunasurvimet voivat hajota helposti tai vääntyä käytössä.
  • Muoto: Perunasurvin voi olla joko suorakaiteen muotoinen tai pyöreä. Suorakaiteen muotoinen perunasurvin sopii paremmin suuriin kattiloihin, kun taas pyöreä perunasurvin on kätevämpi pienemmissä astioissa.
  • Koko: Kannattaa valita survin, joka on sopivan kokoinen omaan käteen. Liian iso perunasurvin voi olla hankala käyttää ja liian pieni perunasurvin voi tehdä työstä raskaampaa.
  • Reiät: Perunasurvimen reikien koko ja määrä vaikuttavat siihen, kuinka sileää ja kuohkeaa perunamuusi tulee. Mitä pienemmät ja tiheämmät reiät, sitä sileämpää perunamuusi on. Jos haluat karkeampaa perunamuusia, valitse survin, jossa on isommat ja harvemmat reiät.

MAINOS

Perunasurvimet


Valmistusohjeet

Kuori ja pilko perunat pieniksi kuutioiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita ne tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen yhdessä sitruunanmehun kanssa. Soseuta tasaiseksi.

Valuta perunat ja laita ne kulhoon. Muussaa ne perunasurvimella tai haarukalla karkeaksi soseeksi. Lisää valkosipuli-sitruunaseos ja oliiviöljy. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Siirrä skordalia tarjoiluastiaan ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai viileäksi. Tarjoile leivän, oliivien, salaatin tai falafelpyöryköiden kanssa. Nauti!

Huomaa, että valkosipulin maku voimistuu ajan myötä ja skordalia myös kiinteytyy jäähtyessään.

Skordalian eri variaatiot

Skordaliaa voi varioida lisäämällä siihen erilaisia mausteita tai yrttejä, kuten minttua, persiljaa, rosmariinia tai timjamia. Tässä on muutama variaatio, joita kannattaa kokeilla:

  • Korvaa osa perunoista manteleilla, jotka antavat soseelle pähkinäisen maun ja rakenteen. Mantelit kannattaa liottaa vedessä ennen soseuttamista, jotta ne pehmenevät.
  • Lisää perunasoseeseen keitettyjä ja soseutettuja punajuuria, jotka antavat soseelle kauniin värin ja makean maun. Punajuuri-skordalia on näyttävä lisuke.
  • Lisää perunasoseeseen kypsää avokadoa, joka tekee soseesta kermaisen ja täyteläisen. Avokado-skordalia on loistava dippi kasviksille tai leivälle.
  • Lisää perunasoseeseen sitruunamehua ja sitruunankuorta, jotka antavat soseelle raikkaan ja kirpeän säväyksen. Sitruuna-skordalia on hyvä lisuke grillatulle ruoalle.

Resepti

Skordalia

Skordalia on herkullinen kreikkalainen kylmä kastike, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi falafelien tai paahdettujen juuresten kanssa. Skordalia valmistetaan keitetyistä perunoista, valkosipulista, sitruunasta ja oliiviöljystä. Tällä helpolla ja nopealla reseptillä saat skordalian valmiiksi alle puolessa tunnissa.

skordalia
Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 15 minuuttia Kokonaisaika 25 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kalorit: 179 kcal Suositeltu vuodenaika: Syksy

Ainekset

Valmistus

  1. Kuori ja pilko perunat pieniksi kuutioiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita ne tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen yhdessä sitruunanmehun kanssa. Soseuta tasaiseksi.

  3. Valuta perunat ja laita ne kulhoon. Muussaa ne perunasurvimella tai haarukalla karkeaksi soseeksi. Lisää valkosipuli-sitruunaseos ja oliiviöljy. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Siirrä skordalia tarjoiluastiaan ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai viileäksi. Tarjoile leivän, oliivien, salaatin tai grillatun lihan tai kalan kanssa. Nauti!

Ravintosisältö

Annoskoko 100 g


Määrä per annos
Kalorit 179kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 11g17%
Hiilihydraatteja yhteensä 18g6%
Ravintokuitu 2g8%
Proteiini 3.6g8%

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: skordalia, kreikkalainen ruoka, dippikastike, peruna, valkosipuli
Kategoriassa