Siirry suoraan sisältöön

Sahramipulla

Sahramipullat kuuluvat Lucian päivään ja sopivat hyvin myös jouluna kahvipöytään. Sahrami antaa pullille kauniin keltaisen sävyn ja mausteisen aromin. Tässä reseptissä pullat leivotaan vegaanisina. Maito korvataan kasvimaidolla, voi margariinilla ja kananmuna psylliumilla.

Ruotsalainen perinne

Lussekatter eli lucia-pullat ovat sahramilla maustettuja pullia, joita leivotaan perinteisesti Lucian päivänä 13. joulukuuta. Lucian päivä on ruotsalainen perinne, joka on levinnyt myös Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Lussekatter-pullat symboloivat Lucian tuomaa valoa ja iloa. Pullat muotoillaan erilaisiksi kuvioiksi, kuten s-kirjaimiksi, pukin päiksi tai Hannun vaakunoiksi. Pullien päälle painetaan rusinoita koristeeksi ja niitä tarjotaan glögin tai kahvin kanssa.

Tuorehiivan korvaaminen kuivahiivalla

Tarvittaessa tuorehiivan voi korvata kuivahiivalla. Kuivahiiva on pitkään säilyvää ja helppokäyttöistä, ja sillä saa aikaan samanlaisia tuloksia kuin tuorehiivalla. Kuivahiiva on myös edullisempaa ja helpommin saatavilla kuin tuorehiiva. Kuivahiivan haittana on, että se voi menettää tehoaan ajan myötä, joten tarkista aina parasta ennen -päivämäärä ennen käyttöä. Kuivahiiva voi myös antaa hieman erilaisen maun leivonnaisille kuin tuorehiiva, mutta ero on yleensä melko pieni. Mikäli haluat säilyttää tuorehiivaa pidempään, voit pakastaa sen.

Kuivahiivan ja tuorehiivan suhde on noin 1:3, eli yksi osa kuivahiivaa vastaa kolmea osaa tuorehiivaa. Esimerkiksi jos resepti vaatii 25 grammaa tuorehiivaa, voit käyttää sen sijaan noin 8 grammaa kuivahiivaa. Kuivahiiva sekoitetaan yleensä jauhoihin ennen nesteen lisäämistä, kun taas tuorehiiva liuotetaan lämpimään nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, varmista että neste on tarpeeksi lämmintä (noin 40-45 astetta), jotta hiiva aktivoituu. Tuorehiivalle riittää 37 astetta.

Millä korvata maito leivonnassa?

Maidon korvaaminen kasvimaidolla leivonnassa on helppoa. Kasvimaidot ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat välttää eläinperäisiä tuotteita, olet laktoosi-intolerantti tai haluat kokeilla uusia makuja. Kasvimaidot ovat usein myös ympäristöystävällisempiä kuin lehmänmaito. Kasvimaitoja on monenlaisia, kuten soija-, kaura-, manteli- ja riisimaitoja. Jokaisella kasvimaidolla on oma makunsa ja ominaisuutensa, jotka vaikuttavat leivonnaisten lopputulokseen.

Soijamaito on yksi suosituimmista maidon korvaajista leivonnassa. Se on kasvipohjainen, laktoositon ja vegaaninen vaihtoehto, joka sopii monenlaisiin resepteihin. Soijamaito on myös ravitsevaa, sillä se sisältää proteiinia ja siihen on lisätty kalsiumia ja vitamiineja.

itse tehty soijamaito

Voit käyttää soijamaitoa samassa suhteessa kuin lehmänmaitoa useimmissa leivonnaisissa, kuten kakuissa, muffineissa, pannukakuissa ja piirakoissa. Soijamaito antaa leivonnaisille pehmeän ja mehevän rakenteen sekä miedon pähkinäisen maun.

Leivontaan kannattaa valita neutraalin makuinen ja riittävän rasvainen kasvimaito, kuten soija- tai kauramaito. Rapeisiin ja kevyisiin leivonnaisiin, kuten kekseihin, skonsseihin tai leipään sopii vähärasvainen ja ohut kasvimaito, kuten riisi- tai mantelimaito. Nämä kasvimaidot eivät tee taikinaa liian raskaaksi tai kosteaksi.

Muista, että voit myös sekoittaa eri kasvimaitoja keskenään tai lisätä niihin mausteita, kuten vaniljaa, kanelia tai kaardemummaa, saadaksesi juuri sellaisen kasvimaidon kuin haluat. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Tässä reseptissä käytetään soijamaitoa, mutta voit käyttää myös muuta kasvimaitoa oman makusi mukaan. Voit käyttää kaupasta saatavaa valmista soijamaitoa tai tehdä soijamaidon itse.

Sahramipullien valmistus

Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Liuota joukkoon hiiva, suola, sokeri ja sahrami. Anna seistä muutama minuutti. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja vaivaa taikina tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan tai kunnes se on kaksinkertainen.

Leivo kohonneesta taikinasta kissan mallisia lussekatter-pullia. Muotoile ensin taikinasta noin sormenpaksuisia 20 cm pitkiä pötköjä. Kierrä sitten pötkön päät kiehkuroiksi. Kohota pullat leivinpaperoiduilla pelleillä. Voitele pullat soijamaidon ja margariinin seoksella. Asettele rusinat S-kiehkuroiden keskelle. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nauti vegaaniset sahramipullat lämpiminä tai anna jäähtyä ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Sahramipulla resepti

Sahramipulla

Sahramipullat kuuluvat Lucian päivään ja sopivat hyvin myös jouluna kahvipöytään. Sahrami antaa pullille kauniin keltaisen sävyn ja mausteisen aromin. Tässä reseptissä pullat leivotaan vegaanisina. Maito korvataan kasvimaidolla, voi margariinilla ja kananmuna psylliumilla.

Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 85 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 50 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 225  °C Annoksia: 24

Ainekset

Pullataikina

Voiteluun

Koristeluun

Valmistus

  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Liuota joukkoon hiiva, suola, sokeri ja sahrami. Anna seistä muutama minuutti.

  2. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhoja, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja vaivaa taikina tasaiseksi.

  3. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan tai kunnes se on kaksinkertainen.

  4. Leivo taikinasta kissan mallisia lussekatter-pullia. Muotoile ensin taikinasta noin sormenpaksuisia 20 cm pitkiä pötköjä. Kierrä sitten pötkön päät kiehkuroiksi. Kohota pullat leivinpaperoiduilla pelleillä.

  5. Voitele pullat soijamaidon ja margariinin seoksella. Asettele rusinat S-kiehkuroiden keskelle.

  6. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

  7. Nauti vegaaniset sahramipullat lämpiminä tai anna jäähtyä ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Avainsanat: sahramipulla resepti, sahramipullat, lussekatter, vegaaniset sahramipullat