Siirry suoraan sisältöön

Rosolli

rosolli

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Rosolli on perinteinen suomalainen joulusalaatti, joka koostuu keitetyistä punajuuresta, porkkanasta, perunasta ja sipulista. Sitä tarjotaan usein vaahdotetun kerman tai hapankerman kanssa. Rosolli on helppo ja edullinen valmistaa, ja se sopii hyvin joulupöydän kevyeksi lisukkeeksi.

Rosollin historia

Rosolli on perinteinen suomalainen salaatti, jota tarjotaan usein jouluna. Rosollin historia ulottuu 1700-luvulle, jolloin se oli yleinen ruokalaji varsinkin kaupungeissa. Myöhemmin se yleistyi muuallakin ja siitä tuli yleinen jouluruoka. Rosollin pääraaka-aineet ovat keitettyjä perunoita, porkkanoita ja punajuuria, jotka leikataan pieniksi kuutioiksi. Lisäksi salaattiin voi laittaa omenaa, suolakurkkua ja sipulia. Kastikkeena käytetään usein vaahdotettua kermaa tai punajuurilientä.

Vegaaninen rosollikastike

Vegaaninen rosollikastike onnistuu vaahdottamalla kasvipohjaista vispikermaa tai käyttämällä kaurafraichea tai soijajogurttia kastikepohjana. Kastike maustetaan punajuuriliemellä, sokerilla, etikalla, suolalla ja ripauksella valkopippuria.

Rosollin valmistus

Keitä juurekset kuorineen kypsäksi. Punajuuret kannattaa keittää eri kattilassa, jotta ne eivät värjää muita juureksia. Perunat ja porkkanat kypsyvät noin 20 minuutissa ja punajuuri 40 minuutissa.

Kuori juurekset, kun ne ovat jäähtyneet. Leikkaa etikkapunajuuret, keitetyt porkkanat ja perunat mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja laita ainekset kulhoon. Lisää joukkoon hienoksi leikattu sipuli. Sekoita rosollin ainekset kevyesti käännellen. Säilytä viileässä.

Voit halutessasi lisätä rosolliin myös kurkkua, omenaa tai muita aineksia makusi mukaan. Pinnalle voit sirotella persiljaa tai purjoa koristeeksi. Rosolli säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Rosollin voi valmistaa ennen joulua, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Kastike kannattaa kuitenkin säilöä erikseen. Salaatti voi vetistyä, jos kastikkeen lisää siihen paljon ennen tarjoilua.

Perinteisiä suomalaisia reseptejä

Juuresten keittoajat

Juuresten keittoajat vaihtelevat niiden koosta ja laadusta riippuen. Yleensä kovat juurekset, kuten porkkana, punajuuri, lanttu ja nauris, vaativat pidemmän keittoajan kuin pehmeämmät juurekset, kuten palsternakka, selleri ja peruna. Tässä on muutamia vinkkejä juuresten keittämiseen:

 • Pese juurekset hyvin ennen keittämistä. Juurekset kannattaa keittää kuorineen, vaikka kypsymiseen meneekin näin enemmän aikaa. Kuorineen keitetyn juureksen maku säilyy parempana.
 • Laita juurekset kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että ne peittyvät. Lisää suolaa maun mukaan.
 • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä juureksia miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne ovat pehmeitä. Voit tarkistaa kypsyyden haarukalla tai veitsellä pistämällä.
 • Valuta juurekset siivilässä ja kuori hieman jäähtyneenä.

Juuresten keittoajat ovat suuntaa-antavia ja riippuvat myös siitä, miten pehmeiksi haluat ne. Tässä on esimerkkejä eri juuresten keittoajoista:

 • Porkkana: 15–20 minuuttia
 • Lanttu: 20–30 minuuttia
 • Nauris: 15–25 minuuttia
 • Palsternakka: 10–15 minuuttia
 • Selleri: 10–15 minuuttia
 • Punajuuri: 20–40 minuuttia
 • Peruna: 15-20 minuuttia

Kattaus luo tunnelmaa

Ruoan esillepano on tärkeä osa ruokailua ja ruoasta nauttimista. Esillepano vaikuttaa ruoan houkuttelevuuteen ja herättää makuaistia. Kaunis kattaus luo tunnelmaa. Kattauksessa kannattaa ottaa huomioon ruoan väri, muoto, rakenne, koko ja asettelu. Käytä kattauksessa erilaisia astioita, koristeita ja valaistusta. Älä kuitenkaan käytä koristeita liikaa, vaan pyri siistiin ja harmoniseen kattaukseen.

Joulu kattaus on yksi joulun tunnelman luojista. Valitse kattaukseen oman tyylisi ja värimaailmasi mukaisia astioita, olivat ne sitten perinteisen punaisia, hienostuneen valkoisia tai vaikka piparmintun sävyisiä. Joulukattaukseen kuuluvat myös kauniit joulukukat, kynttilät ja jouluvalot, jotka luovat lämpöä ja valoa pimeään vuodenaikaan. Voit myös hyödyntää luonnonmateriaaleja, kuten havuja, käpyjä ja sammalta, kattauksen koristeluun. Joulukattaus on tapa ilahduttaa itseäsi ja vieraitasi herkullisen jouluruoan äärellä.

Rosolli resepti

Rosolli

Rosolli on perinteinen suomalainen joulusalaatti, joka koostuu keitetyistä punajuuresta, porkkanasta, perunasta ja sipulista. Rosollia tarjotaan usein kermakastikkeen tai kermaviilin kanssa. Rosolli on helppo ja edullinen valmistaa, ja se sopii hyvin joulupöydän kevyeksi lisukkeeksi.

rosolli
Valmisteluaika 20 minuuttia Kypsennysaika 40 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

Valmistus

 1. Keitä juurekset kuorineen kypsäksi. Punajuuret kannattaa keittää eri kattilassa, jotta ne eivät värjää muita juureksia. Perunat ja porkkanat kypsyvät noin 20 minuutissa ja punajuuri 40 minuutissa.

 2. Kuori juurekset, kun ne ovat jäähtyneet. Leikkaa etikkapunajuuret, keitetyt porkkanat ja perunat mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja laita ainekset kulhoon.

 3. Lisää joukkoon hienoksi leikattu sipuli. Sekoita rosollin ainekset kevyesti käännellen.

Avainsanat: rosolli, vegaaninen rosollikastike, vegaaniset jouluruoat