Siirry suoraan sisältöön

Pulmupuolukka

Pulmupuolukka on herkullinen ja helppo tapa säilöä syksyn marjat talven varalle. Se on hillon ja survoksen välimuoto, ja se sopii monenlaisiin ruokiin ja jälkiruokiin. Pulmupuolukka ei ole liian makeaa, vaan siinä maistuu puolukan raikas happamuus.

Mikä on pulmupuolukka?

Pulmupuolukka on perinteinen suomalainen lisuke, joka valmistetaan puolukoista ja palasokerista. Sitä on valmistettu jo 1900-luvun alusta lähtien, kun palasokeri yleistyi kauppatavarana. Pulmupuolukka on jotain hillon ja survoksen väliltä, eli siinä on kokonaisia puolukoita, mutta myös sokerista liuennutta nestettä. Valmis survos on raikas ja aromikas, eikä liian makea.

Pulmupuolukan valmistamiseen tarvitaan vain kaksi ainesosaa: puolukoita ja Pulmu-palasokeria. Pulmu-palasokeri on erityisen sopiva tähän tarkoitukseen, koska se liukenee nopeasti puolukoiden joukkoon. Puolukat survotaan hieman, jotta niistä irtoaa nestettä, ja sekoitetaan sokeripalojen kanssa. Sitten seos jätetään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin sokeri sulaa ja puolukat hyytyvät kiinteämmäksi. Valmis survos säilyy hyvin pakastimessa tai jääkaapissa. Pulmupuolukka sopii monenlaisille ruoille, kuten kaalilaatikolle ja pinaatti- tai nokkosletuille. Se on myös herkullista puuron ja jogurtin kanssa. Pulmupuolukoista voi tehdä myös vispipuuroa, mutta silloin ei kannata lisätä enää sokeria puuroon.

Puolukka on suomalainen supermarja

Puolukka on yksi suosituimmista marjoista Suomessa. Puolukka on pieni, punainen ja kirpeä marja, joka kasvaa metsissä ja soilla. Puolukka on terveellinen ja monikäyttöinen marja, josta voi valmistaa esimerkiksi mehua, hilloa, kiisseliä, piirakkaa ja kastiketta. Puolukka on myös luonnollinen säilöntäaine, joka auttaa pitämään ruoat tuoreina pidempään.

Puolukka sisältää runsaasti antioksidantteja ja polyfenoleja. Nämä bioaktiiviset yhdisteet voivat ehkäistä matala-asteista tulehdusta, virtsatietulehduksia, allergioita ja ruoansulatusvaivoja. Puolukka voi myös suojata sydän- ja verisuonisairauksilta, lihavuudelta ja syövältä. Puolukka on vähäenerginen marja, joka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Puolukka sopii hyvin osaksi terveellistä ruokavaliota, mutta sitä ei kannata syödä liikaa, sillä se voi vaikuttaa maksan metaboliaan.


MAINOS

Hyvinvointia puolukasta

ruohonjuuri logo

Puolukan säilöminen

Puolukkaa voi kerätä syksyllä, kun marjat ovat kypsiä ja mehukkaita. Puolukkaa voi löytää lähes kaikkialta Suomesta, mutta erityisesti Pohjois-Suomessa puolukkasato on runsas. Puolukkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai mehustamalla. Puolukka säilyy pakastimessa jopa vuoden ajan. Kuivattu puolukka sopii hyvin esimerkiksi mysliin tai leivontaan. Mehustettu puolukka on raikas ja virkistävä juoma, joka maistuu hyvältä sellaisenaan tai sekoitettuna veteen tai muihin mehuihin.

Puolukka on todellinen supermarja, joka kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Puolukka tuo makua, väriä ja terveyshyötyjä ruokavalioon. Puolukka on myös osa suomalaista kulttuuria ja perinnettä, jota on arvostettava ja vaalittava. Puolukka on marja, josta voi nauttia ympäri vuoden.

Pulmupuolukka valmistus

Puolukat kannattaa puhdistaa huolellisesti ja survoa hieman, jotta niistä irtoaa nestettä. Lisää sitten sokeripalat ja sekoitat hyvin. Jätä seos huoneenlämpöön ja sekoita sitä muutaman kerran tunnissa noin kahdeksan tunnin ajan, kunnes sokeri on liuennut. Valmis pulmupuolukka on kauniin punaista ja kiinteää, eikä siinä ole vetistä irtonestettä.

Pulmupuolukka säilyy hyvin pakastimessa tai jääkaapissa. Voit nauttia sitä sellaisenaan tai käyttää sitä lisukkeena esimerkiksi kaalilaatikolle tai pinaattiletuille. Pulmupuolukka maistuu myös ihanalta puuron tai jogurtin kanssa. Jos haluat tehdä siitä vispipuuroa, älä lisää enää sokeria puuroon. Pulmupuolukka on nostalginen herkku, joka tuo mieleen makumuistoja lapsuudesta ja mummolasta. Kokeile sinäkin tänä syksynä!

Puolukkareseptit

Resepti

Pulmupuolukka

Pulmupuolukka on herkullinen ja helppo tapa säilöä syksyn marjat talven varalle. Pulmupuolukka on hillon ja survoksen välimuoto, ja se sopii monenlaisiin ruokiin ja jälkiruokiin. Pulmupuolukka ei ole liian makeaa, vaan siinä maistuu puolukan raikas happamuus.

Valmisteluaika 5 minuuttia Tekeytymisaika 8 tunti Kokonaisaika 8 tuntia 5 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kalorit: 126 kcal Suositeltu vuodenaika: Syksy

Ainekset

Valmistus

  1. Pese ja valuta puolukat. Laita ne isoon kulhoon tai kattilaan.

  2. Survo puolukoita hieman perunasurvimella tai haarukalla, niin että niistä irtoaa vähän mehua. Älä soseuta niitä kokonaan.

  3. Lisää sokeripalat ja sekoita hyvin. Jätä seos huoneenlämpöön.

  4. Sekoita seosta muutaman kerran tunnissa noin 8 tunnin ajan, kunnes sokeri on liuennut.

  5. Siirrä pulmupuolukka puhtaisiin purkkeihin tai rasioihin. Säilytä jääkaapissa tai pakasta.

Ravintosisältö

Annoskoko 100 g


Määrä per annos
Kalorit 126kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 0.2g1%
Hiilihydraatteja yhteensä 27g9%
Ravintokuitu 2.1g9%
Sokerit 20.2g
Proteiini 0.4g1%

C-vitamiini 8.6 mg
Folaatti 15.7 mcg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: puolukka, hillo, survos, säilöntä
Kategoriassa