Siirry suoraan sisältöön

Piparkakut

piparkakkutaikina

Piparkakut ovat joulun klassikko, jotka voi helposti tehdä myös vegaanisena. Vegaanisessa piparkakkutaikinassa käytetään vegaanista margariinia, tummaa siirappia ja kasvikermaa sekä mausteita, jotka antavat pipareille ihanan jouluisen aromin. Vegaaniset piparit ovat rapeita ja maukkaita.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

piparkakkutaikina

Tuhansia vuosia vanha herkku

Piparkakkujen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, kun Egyptissä leivottiin hunajakakkuja jumalten kunniaksi. Eurooppaan hunajakakut levisivät Kreikan, idän kauppamatkojen ja ristiretkien kautta. Luostarit alkoivat valmistaa hunajakakkuja lisäämällä niihin yrttejä ja mausteita, kuten pippuria, josta piparkakku on saanut nimensä. Pippurin uskottiin parantavan monia vaivoja, kuten vatsaongelmia ja vilustumista. Myöhemmin sokeri korvasi hunajan ja mausteet tulivat yhä eksoottisemmiksi. Suomeen piparkakut tulivat Saksasta keskiajan lopulla ja niistä tuli joulunajan herkkuja.

piparkakut

Miten pipareista saa rapeita?

Piparit ovat parhaita rapeina. Tässä muutama vinkki onnistuneisiin pipareihin.

  1. Valmista taikina edellisenä iltana. Varaa aikaa piparitaikinan jäähtymiseen. Etenkin silloin, jos leipoo isomman määrän piparkakkuja, pitää taikinan jäähtymisellä varata enemmän aikaa. Mitä isompi taikina, sitä kauemmin sen jäähtyminen kestää. Jos taikina ei ole tarpeeksi jäähtynyt, kauliminen on vaikeaa ja piparkakut jäävät pöytään kiinni.
  2. Mittaa jauhot tarkasti. Parhaat piparit ovat muottien muotoisia ja sileäpintaisia. Täydellisten piparkakkujen salaisuus on jauhojen oikea määrä.
  3. Rasvan määrä. Oikean jauhomäärän lisäksi pipareiden rapeuteen vaikuttaa rasvan määrä. Rasvan määrää muuttamalla, pipareiden koostumus muuttuu.
  4. Vahdi paistumista. Piparkakut kovettuvat paistaessa, mutta ole kuitenkin tarkkana, että piparit eivät pala. Paistoaika on lyhyt ja uuneissa on eroa. Siksi on järkevintä tarkkailla paistumista.

Piparkakkujen maustaminen

Piparkakkuihin useimmin käytettävät mausteet ovat kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori ja kardemumma. Nämä mausteet yhdistyvät herkulliseksi sekoitukseksi, joka antaa piparkakuille niiden tunnusomaisen maun. Kaupasta voi ostaa myös valmiita piparkakkumaustesekoituksia, mutta maustesekoitus kannattaa tehdä itse, jolloin voi itse säätää mausteiden määrät omaan makuun sopivaksi. Taikinaan kannattaa ripauttaa ainakin reilu määrä kanelia, voimakkaan makuista neilikkaa sen sijaan tarvitaan hieman vähemmän. Myös pomeranssinkuori ja inkivääri ovat oleellinen osa piparkakkujen makumaailmaa. Jos pidät kardemumman mausta, voi myös sitä ripauttaa mausteseokseen muiden mausteiden kaveriksi.

Vegaaninen piparkakkutaikina

Joulu lähestyy ja on aika leipoa piparkakkuja tuomaan tunnelmaa ja makua pimeään vuodenaikaan. Piparkakut ovat perinteinen joululeivonnainen, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Taikina kannattaa tehdä edellisenä päivänä ja antaa sen kovettua jääkaapissa yön yli. Näin taikina on helpompi kaulita ja leikata. Piparit paistetaan nopeasti kuumassa uunissa, jotta ne pysyvät rapeina. Säilytä piparkakut ilmatiiviissä rasiassa tai purkissa.

Aloita kiehauttamalla kattilassa sokeri, siirappi sekä mausteet: kaneli, (kardemumma), pomeranssinkuori, inkivääri ja neilikka. Kun sokeri on sulanut, lisätään joukkoon vegaaninen margariini ja anna sen sulaa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä hetki.

Sekoita sitten erillisessä kulhossa jauhot ja ruokasooda, ja lisää ne vähitellen siirappiseokseen. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei tarttua käsiin. Huomaa, että taikina kiinteytyy vielä jääkaapissa. Laita taikina tiiviiseen astiaan ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Kun taikina on jäähtynyt, kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Painele piparimuoteilla taikinalevystä kuvioita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna piparien jäähtyä pellillä hetki ja siirrä ne sitten ritilälle.

Vegaaniset piparkakut voi koristella haluamallaan tavalla. Esimerkiksi tomusokerista ja sitruunamehusta voi tehdä kuorrutteen, jolla voi piirtää kuvioita pipareihin. Myös vegaanisia nonparelleja ja strösseleitä löytyy kaupoista.

Nauti piparkakut sellaisenaan tai tarjota esimerkiksi glögin tai mantelimaidon kanssa. Vegaaniset piparit ovat myös ihana lahjaidea, joka ilahduttaa varmasti kaikkia makeannälkäisiä.

Vegaaniset piparkakut resepti

Piparkakut

Piparkakut ovat joulun klassikko, jotka voi helposti tehdä myös vegaanisena. Vegaanisessa piparkakkutaikinassa käytetään vegaanista margariinia, tummaa siirappia ja kasvikermaa sekä mausteita, jotka antavat pipareille ihanan jouluisen aromin. Vegaaniset piparit ovat rapeita ja maukkaita.

piparkakkutaikina
Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 5 minuuttia Tekeytymisaika 12 tunti Kokonaisaika 12 tuntia 20 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Kypsennyslämpötila: 200  °C Annoksia: 50

Ainekset

Valmistus

  1. Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi sekä mausteet: kaneli, (kardemumma), pomeranssinkuori, inkivääri ja neilikka.

  2. Kun sokeri on sulanut, lisätään joukkoon vegaaninen margariini ja anna sen sulaa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä hetki.

  3. Sekoita sitten erillisessä kulhossa jauhot ja ruokasooda, ja lisää ne vähitellen siirappiseokseen. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei tarttua käsiin. Huomaa, että taikina kiinteytyy vielä jääkaapissa.

  4. Laita taikina tiiviiseen astiaan ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

  5. Kun taikina on jäähtynyt, kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Painele piparimuoteilla taikinalevystä kuvioita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.

  6. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna piparien jäähtyä pellillä hetki ja siirrä ne sitten ritilälle.

Avainsanat: piparkakut, joulupiparit, joulun herkut
Kategoriassa