Siirry suoraan sisältöön

Pikkelöidyt kukkakaalit

Pikkelöidyt kukkakaalit ovat herkullinen ja helppo tapa säilöä kesän satoa. Pikkelöinti on vanha säilöntämenetelmä, jossa kasvikset peitetään etikkaliemellä. Näin bakteerien kasvu estyy ja kasvikset saavat mukavan hapokkaan maun. Pikkelöity kukkakaali sopii hyvin lisukkeeksi, salaattiin, leivän päälle tai naposteltavaksi sellaisenaan.

pikkelöidyt kukkakaalit

Kukkakaali on monipuolinen ja terveellinen

Kukkakaali on erittäin terveellinen vihannes, joka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja antioksidantteja.

Kukkakaalin syömisellä on monia hyötyjä terveydelle, kuten:

 • Se auttaa parantamaan verenkiertoelimistön toimintaa ja ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.
 • Se edistää ruuansulatuksen ja suoliston toimintaa ja suojaa vatsan limakalvoa.
 • Se auttaa ehkäisemään erilaisia syöpäsairauksia, kuten rinta-, eturauhasen- ja suolistosyöpää .
 • Se auttaa ehkäisemään silmiä rappeuttavia sairauksia, kuten kaihia ja näön heikkenemistä.
 • Se auttaa ehkäisemään UV-säteiden aiheuttamia ihovaurioita ja ihosyöpää.
 • Se auttaa ehkäisemään aivoja rappeuttavia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia.
 • Se auttaa ehkäisemään korkeaa verenpainetta ja sen aiheuttamia ongelmia.
 • Se auttaa tasapainottamaan elektrolyyttejä elimistössä ja pitämään nestetasapainon kunnossa.
 • Se auttaa vahvistamaan luustoa ja hampaita sekä ehkäisemään osteoporoosia.
 • Se auttaa parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja torjumaan infektioita.

Kukkakaali on siis todella terveellinen valinta ruokavalioon. Kukkakaalia voi nauttia monella tavalla, kuten keitettynä, paistettuna, grillattuna, raakana tai soseutettuna. Kukkakaalista voi valmistaa myös herkullisia ruokia, kuten keittoja, salaatteja, gratiineja, curryja tai wingssejä. Kukkakaalin lehdet ovat myös syötäviä ja niitä voi käyttää esimerkiksi salaatin seassa tai paistettuina.

Kukkakaalin ravintoarvot

Kukkakaali on terveellinen ja monipuolinen kasvis, joka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Kukkakaalin ravintoarvot 100 grammaa kohti ovat seuraavat:

energia 102 kJ (24 kcal)
proteiini 2 g
hiilihydraatti imeytyvä 2,4 g
rasva 0,2 g
kuitu 2,5 g
C-vitamiini 51 mg
K-vitamiini 16 µg.

Lähde: Fineli.

Näin valmistat pikkelöidyt kukkakaalit

Pikkelöity kukkakaali on helppo ja herkullinen tapa säilöä kesän satoa. Se sopii lisukkeeksi monien ruokien kanssa tai salaattien sekaan. Pikkelöinti tuo kukkakaaliin mukavaa happamuutta ja makua, ja se on myös vegaaninen ja gluteeniton vaihtoehto.

Valmista pikkelöidyt kukkakaalit näin:

Irrota kukkakaalista pieniä nuppuja. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli ja persilja kukkakaalin joukkoon.

Mittaa liemen ainekset kattilaan ja lisää sinapinsiemenet, korianterinsiemenet, laakerinlehdet ja tuoreet yrtit. Kiehauta seos ja anna maustua hetken aikaa. Jäähdytä liemi ja kaada lasipurkkiin kukkakaalien päälle.

Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista.

Kauanko pikkelöidyt kukkakaalit säilyvät?

Pikkelöidyn kukkakaalin säilyvyys riippuu siitä, miten se on valmistettu ja säilötty. Yleensä pikkelöidyt vihannekset säilyvät jääkaapissa useita kuukausia, kunhan ne ovat tiiviisti suljetussa lasipurkissa ja liemi peittää ne kokonaan.

Valkosipuli muuttuu liemessä siniseksi, mutta tämä ei vaikuta kukkakaalien syötävyyteen. Sininen väri johtuu allisiinista, joka on valkosipulin sisältämä aine. Allisiini reagoi hapen kanssa, kun valkosipulin kynsi leikataan tai murskataan. Värin voimakkuus riippuu myös valkosipulin lajikkeesta, kypsyysasteesta ja viljelypaikasta. Sininen valkosipuli ei ole vaarallinen eikä huonone, vaan säilyttää kaikki hyödylliset ominaisuudet.

Etikan korvaaminen

Jos käytät etikan sijasta sitruunamehua tai viiniä, varmista että niiden happamuus on vähintään 5 prosenttia, jotta säilyvyys on taattu. Voit myös käyttää erilaisia etikoita, kuten omenaviinietikkaa tai viinietikkaa, mutta ne saattavat muuttaa pikkelöityjen kasvisten väriä tai makua.

Mitä syödä pikkelöityjen kukkakaalien kanssa?

Nauti pikkelöidystä kukkakaalista esimerkiksi näiden ruokien kanssa:

Resepti

Pikkelöidyt kukkakaalit

Pikkelöidyt kukkakaalit ovat herkullinen ja helppo tapa säilöä kesän satoa. Pikkelöinti on vanha säilöntämenetelmä, jossa kasvikset peitetään etikkaliemellä. Näin bakteerien kasvu estyy ja kasvikset saavat mukavan hapokkaan maun. Pikkelöity kukkakaali sopii hyvin lisukkeeksi, salaattiin, leivän päälle tai naposteltavaksi sellaisenaan.

Valmisteluaika 15 minuuttia Tekeytymisaika 2 tunti Kokonaisaika 2 tuntia 15 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kalorit: 123 kcal Suositeltu vuodenaika: Syksy

Ainekset

Liemi

Valmistus

 1. Irrota kukkakaalista pieniä nuppuja. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli ja persilja kukkakaalin joukkoon.

 2. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja lisää sinapinsiemenet sekä korianterinsiemenet. Kiehauta seos ja anna maustua hetken aikaa. Jäähdytä liemi ja kaada lasipurkkiin kukkakaalien päälle.

 3. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista.

Ravintosisältö

Annoskoko 100 g

Annoksia 5


Määrä per annos
Kalorit 123kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 0.3g1%
Tyydyttynyt rasva 0.1g1%
Hiilihydraatteja yhteensä 22g8%
Ravintokuitu 1g4%
Sokerit 21g
Proteiini 3.2g7%

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: pikkelöity kukkakaali, kukkakaali, säilöntä