Siirry suoraan sisältöön

Pico de gallo

pico de gallo

Pico de gallo on meksikolainen tomaatti-sipuli-korianteri-salaatti, joka sopii hyvin tacojen, burritojen, nachojen ja muiden tex-mex-ruokien lisukkeeksi. Pico de gallo on helppo ja nopea valmistaa, ja se tuo raikkautta ja väriä ateriaan.

pico de gallo

Pico de gallo eli kukon nokka

Pico de gallo on tyypillinen meksikolainen ruoka, joka koostuu hienonnetun tomaattien, sipulin, chilin ja korianterin sekoituksesta. Sitä kutsutaan pico de galloksi eli kukon nokaksi mahdollisesti siksi, että se näyttää lintujen ruoalta tai siksi, että sitä syödään sormin. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että nimi tulee siinä käytettyjen serrano-chilien muodosta, joka muistuttaa kukon nokkaa. Niin tai näin, tätä tomaattisalaattia käytetään kastikkeena tai salaattina erilaisten meksikolaisten ruokien, kuten tacojen, quesadillojen, tortillojen ja nachojen kanssa.

Mitkä chilit sopivat parhaiten pico de galloon?

Perinteisesti pico de gallosta käytetään joko jalapenoja tai serrano-chilejä.

 • Jalapenot: Jalapeno on hyvä valinta tähän reseptiin, jos haluat vähemmän tulisuutta.
 • Serrano-chilit: Jos pidät tulisemmasta ruoasta, voit käyttää reseptissä serrano-chilejä. Ne ovat tulisempia kuin jalapenot.
 • Vihreä paprika: Jos haluat välttää kokonaan tulisuutta, voit korvata chilit vihreällä paprikalla.

Lajikkeen valinnan lisäksi chilin määrää säätelemällä, voit myös vaikuttaa valmiin salaatin tulisuuteen. Lisäksi siementen ja erityisesti niiden kiinnikkeiden poistaminen vähentää tulisuutta. Suurin osa chilin tulisuudesta on juuri kiinnikkeissä.

tomaatit

Potkua ruokaan chileillä

Chili on nimitys, jota käytetään kapsaisiinipitoisuudeltaan suurista paprikoista. Chilejä voidaan käyttää mausteina ja raaka-aineina eri ruoissa.

Chili on kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta. Ensimmäiset chilit kasvoivat luultavasti Boliviassa, ja chiliä on arkeologisten tutkimusten mukaan käytetty ruuanlaitossa tuhansia vuosia. Maailmassa on yli 4 000 chililajiketta. Kaikki chilit kuuluvat Capsicum-sukuun, joka puolestaan kuuluu koisokasveihin.

Chilin vaikuttavana aineena ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin on kapsaisiini. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan suun seudun kipuhermoihin. Kapsaisiinit hämäävät elimistöä luulemaan, että sitä vahingoitetaan, mutta mitään fyysistä vahinkoa ei todellisuudessa tapahdu.

Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan scovilleksi. Tulisin luotettavasti mitattu chililajike on Dragon’s Breath, josta on mitattu noin 2,4 miljoonaa scovillea. Vertailun vuoksi jalapenot ovat scoville-asteikolla yleensä välillä 2 500 – 8 000. Toisin sanoen ne ovat suhteellisen mietoja chilejä. Pico de gallosta usein käytetyt serrano-chilit luokitellaan keskitulisiksi ja ne ovat scovillen asteikolla välillä 10 000 – 23 000. Kaikkien chilien tulisuus vaihtelee kasvuolosuhteiden mukaan.

Chilit ovat täynnä terveellisiä ainesosia. C-vitamiini vahvistaa ihoa ja immuunipuolustusta. Beetakaroteeni muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. Antioksidantit vahvistavat mm. silmiä. Kaikki nämä ainesosat auttavat pitämään vastustuskyvyn vahvana ja ehkäisevät matala-asteista tulehdusta.


MAINOS

Kasvata omat chilit


Salaatin valmistus

Aloita valmistus pesemällä ja kuutioimalla tomaatit pieniksi paloiksi. Siirrä kulhoon. Kuori ja hienonna punasipuli ja isää tomaattien joukkoon. Pese ja silppua korianteri. Lisää salaattiin. Pese ja halkaise jalapenot. Poista siemenet ja valkoiset kalvot, jos haluat vähemmän tulisuutta. Hienonna chilit ja lisää salaatin sekaan. Purista limen mehu salaatin päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

Anna pico de gallon maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Nauti tuoreena leivän, tortillan tai nachojen kanssa, tai käytä täytteenä tacoissa, burritoissa tai quesadilloissa.

Pico de gallon muunteluideoita

 1. Voit lisätä pico de galloon myös muita aineksia, kuten avokadoa, mangoa, ananasta, kurkkua tai paprikaa, jos haluat vaihtelua.
 2. Voit käyttää myös keltaista tai hopeasipulia punasipulin sijaan, tai jättää sipulin myös kokonaan pois, jos et pidä sen mausta.
 3. Voit korvata korianterin persiljalla tai mintulla, jos et pidä korianterin mausta tai haluat vaihtelua.

Pico de gallon kanssa sopivia reseptejä

Muita meksikolaisia reseptejä

Resepti

Pico de gallo

Pico de gallo on meksikolainen tomaatti-sipuli-korianteri-salaatti, joka sopii hyvin tacojen, burritojen, nachojen ja muiden tex-mex-ruokien lisukkeeksi. Pico de gallo on helppo ja nopea valmistaa, ja se tuo raikkautta ja väriä ateriaan.

pico de gallo
Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 30 minuuttia Kokonaisaika 40 minuuttia Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

Valmistus

 1. Pese ja kuutioi tomaatit pieniksi paloiksi. Siirrä kulhoon.

 2. Kuori ja hienonna punasipuli. Lisää tomaattien joukkoon.

 3. Pese ja silppua korianteri. Lisää salaattiin.

 4. Pese ja halkaise jalapeñot. Poista siemenet ja valkoiset kalvot, jos haluat vähemmän tulisuutta. Hienonna chilit ja lisää pico de galloon.

 5. Purista limen mehu salaatin päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

 6. Anna pico de gallon maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

 7. Nauti tuoreena leivän, tortillan tai nachojen kanssa, tai käytä täytteenä tacoissa, burritoissa tai quesadilloissa.

Avainsanat: pico de gallo, tomaattisalaatti, taco kastike, tortilla täyte