Siirry suoraan sisältöön

Perunagnocchit

perunagnocchit

Gnocchien valmistus kotona on helppoa. Itse tehdyt perunagnocchit valmistetaan lähes jokaisesta ruokakaapista löytyvistä raaka-aineista: perunasta, vehnäjauhoista, öljystä ja suolasta.

Mitä ovat gnocchit?

Gnocchit ovat pieniä taikinapalloja, jotka on keitetty vedessä tai liemessä. Gnocco (joka on gnocchin yksikkömuoto) tarkoittaa solmua tai möykkyä. Gnocchit ovat perinteinen italialainen pastalajike, mutta peruna niihin on sisällytetty vasta myöhemmin perunan saavuttua Eurooppaan. Aikaisemmin valmistuksessa käytettiin vehnäjauhoja.

Gnocchit valmistetaan perunasta, vehnäjauhoista, kananmunasta ja maustetaan suolalla. Gnocchit on helppo tehdä itse ja reseptin voi helposti muokata vegaaniseksi.

Voiko perunagnocchit tehdä ilman kananmunia?

Itse tehdyt gnocchit onnistuvat hyvin ilman kananmuniakin. Gnocchi valmistetaan perinteisesti ilman kananmunia Piemontessa, joka on kuuluisa gnoccheistaan. Kananmuna parantaa gnocchien rakennetta, mutta valmistus ilman munia on lähes yhtä helppoa. Kananmunien sijaan gnoccheihin laitetaan tilkka oliiviöljyä.

Paras perunalaji gnocchien valmistukseen?

Tärkein kriteeri sopivien perunoiden valinnalle on perunoiden sisältämä kosteus tai paremminkin sen puute. Jos perunat ovat kosteita, perunagnocchit eivät onnistu. Valitse jauhoisia perunoita, joissa on enemmän tärkkelystä. Voit testata perunan tärkkelyspitoisuuden helposti upottamalla sen veteen. Tärkkelyspitoinen peruna on painavampi ja uppoaa pohjalle, kun taas vähän tärkkelystä sisältävä peruna kelluu.

Suomessa myytäviä jauhoisia perunalajikkeita ovat mm. Challenger, Puikula, Rosamunda ja Afra. Uudet perunat eivät sovellu gnocchien valmistukseen.

Millä jauhoilla itse tehdyt gnocchit onnistuvat parhaiten?

Gnocchien valmistukseen voi hyvin käyttää ihan tavallisia vehnäjauhoja. Itse valmistan gnocchit kuitenkin mieluiten Tipo 00 jauhoista, sillä niistä tehdyt gnocchit ovat kuohkeampia.

Tärkeämpää kuin jauhojen tyyppi, on käytettyjen jauhojen määrä. Jauhoja tulee lisätä riittävästi, mutta ei liikaa. Liiat jauho tekevät gnoccheista taikinamaisia palloja, jotka maistuvat raa’alta. Sopiva määrä jauhoja, on sen verran, että perunasoseesta muodostuu taikina, ei yhtään enempää.

Itse tehdyt gnocchit – ohje

Pese perunat ja keitä ne kuorineen hiljaisella lämmöllä, jotta ne eivät hajoa keitettäessä. Höyryttäminen on myös hyvä tapa kypsentää perunat, jolloin hajoamisen kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana, koska perunat eivät pääse imemään kosteutta yhtä herkästi.

Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne paloiksi. Purista palat yksi kerrallaan soseeksi perunapuristimella.

gnocchien valmistus

Lisää isoon kulhoon perunasose, suola, oliiviöljy ja jauhot. Sekoita ainekset käsin keskenään. Jos seos on liian tahmeaa, lisää jauhoja, kunnes se ei enää tartu käsiisi.

Muotoile taikinasta noin 2 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Leikkaa tanko 2 cm mittaisiksi paloiksi. Pyörittele palat pyöreiksi. Urat gnoccheihin saat pyörittelemällä taikinapallot haarukan piikkejä pitkin. Gnocchien päälle kannattaa ripotella hieman jauhoja ennen muotoilua.

Keitä gnocchit isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Gnocchit kannattaa kypsentää erissä, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit ovat nousseet pintaan, anna niiden kiehua vielä noin minuutin ajan ja nosta ne reikäkauhalla lautaselle.

Tarjoile itse tehdyt gnocchit peston, tomaattikastikkeen tai sienikastikkeen kanssa.

Perunagnocchit resepti

Perunagnocchit

Gnocchien valmistus kotona on helppoa. Gnocchit valmistetaan lähes jokaisesta ruokakaapista löytyvistä raaka-aineista: perunasta, vehnäjauhoista, öljystä ja suolasta.

perunagnocchit
Valmisteluaika 30 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Kokonaisaika 40 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 4 Kalorit: 439 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

  1. Pese perunat ja keitä ne kuorineen hiljaisella lämmöllä, jotta ne eivät hajoa keitettäessä.

  2. Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne paloiksi. Purista palat yksi kerrallaan soseeksi perunapuristimella.

  3. Lisää isoon kulhoon perunasose, suola, oliiviöljy ja jauhot. Sekoita ainekset käsin keskenään. Jos seos on liian tahmeaa, lisää jauhoja, kunnes se ei enää tartu käsiisi.

  4. Muotoile taikinasta noin 2 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Leikkaa tanko 2 cm mittaisiksi paloiksi. Pyörittele palat pyöreiksi. Urat gnoccheihin saat pyörittelemällä taikinapallot haarukan piikkejä pitkin. Gnocchien päälle kannattaa ripotella hieman jauhoja ennen muotoilua.

  5. Keitä gnocchit isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Gnocchit kannattaa kypsentää erissä, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit ovat nousseet pintaan, anna niiden kiehua vielä noin minuutin ajan ja nosta ne reikäkauhalla lautaselle.

  6. Tarjoile nokkospeston tai sienikastikkeen kanssa.

Ravintosisältö

Annoksia 4


Määrä per annos
Kalorit 439kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 8.2g13%
Tyydyttynyt rasva 1.2g6%
Hiilihydraatteja yhteensä 76.6g26%
Ravintokuitu 3.9g16%
Sokerit 0.2g
Proteiini 11.4g23%

Tiamiini 0.24 mg
Niasiini 3.3 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: gnocchit, vegaaniset gnocchit, itse tehdyt gnocchit, gnocchit ilman kananmunaa