Siirry suoraan sisältöön

Paistettu riisi

Paistettu riisi sopii loistavasti hävikkiruoan vähentämiseen. Voit käyttää siihen edellispäivänä keitettyä riisiä ja mitä tahansa kasviksia, mitä jääkaapistasi löytyy. Paistettu riisi on myös helppo tehdä vegaanisena, kun vain jättää eläinperäiset ainekset pois. Mausta riisi soija- ja chilikastikkeella.

Suosittu aasialainen ruoka

Paistettu riisi on suosittu ruokalaji monissa Aasian maissa, mutta sen alkuperä on epäselvä. Paistettu riisi on mahdollisesti lähtöisin Kiinasta, jossa riisiä on viljelty tuhansia vuosia. Riisin ylijäämät paistettiin pannulla öljyssä ja maustettiin soijakastikkeella ja muilla aineksilla, kuten sipulilla, kananmunalla, lihalla tai kasviksilla. Näin syntyi helppo ja maukas tapa hyödyntää edellisen päivän riisiä ja välttää ruokahävikkiä.

Toinen vaihtoehto on, että paistettu riisi on peräisin Indonesiasta, jossa sitä kutsutaan nimellä nasi goreng. Nasi goreng tarkoittaa kirjaimellisesti “paistettua riisiä” ja se on maan kansallisruoka. Nasi goreng eroaa kiinalaisesta paistetusta riisistä siinä, että se maustetaan chilikastikkeella, valkosipulilla, inkiväärillä ja ketjap manis -kastikkeella, joka on makeaa soijakastiketta. Nasi gorengia syödään usein aamupalaksi tai välipalaksi.

Paistetun riisin resepti ja ainekset vaihtelevat eri alueilla ja kulttuureissa, mutta perusidea on sama: käyttää jäähtynyttä tai kuivattua riisiä, joka paistetaan korkealla lämmöllä öljyssä ja maustetaan erilaisilla lisukkeilla. Paistettu riisi on yksinkertainen, edullinen ja ravitseva ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

Paistettu riisi – helppo ja nopea arkiruoka

Tämä resepti on yksinkertainen ja nopea valmistaa. Tarvitset vain muutaman perusaineksen. Vegaaninen paistettu riisi on täyttävä ja maukas ruoka, joka maistuu koko perheelle. Muuntelumahdollisuudet ovat rajattomat.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Pese ja kuutioi paprika sekä sellerin varret. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa tai wokissa keskilämmöllä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle soijasuikaleet ja paista niitä sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja rapeutta. Mausta soijasuikaleet puolella ruokalusikallisella soijakastiketta ja puolella ruokalusikallisella chilikastiketta.

Lisää pannulle keitetty riisi, paprika ja selleri. Paista sekoitellen vielä noin 5 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kuumia ja riisi on saanut paistopintaa. Mausta paistettu riisi lopulla soijakastikkeella, chilikastikkeella ja limen mehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria.

Hienonna korianteri ja ripottele se paistetun riisin päälle. Tarjoile vegaaninen paistettu riisi sellaisenaan tai lisukkeena esimerkiksi salaatin kanssa.

Kokeile näitä kasviksia

Tähän reseptiin sopii lähes mitkä tahansa kasvikset. Kokeile esimerkiksi seuraavia:

 • Porkkana: Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lisää se pannulle riisin kanssa ja paista, kunnes porkkana on pehmentynyt.
 • Herneet: Voit käyttää pakasteherneitä tai tuoreita herneitä. Jos käytät tuoreita, keitä niitä ensin muutama minuutti. Lisää herneet pannulle riisin kanssa ja paista, kunnes ne ovat kuumia.
 • Paprika: Pese ja pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Lisää se pannulle riisin kanssa ja paista, kunnes paprika on hieman pehmentynyt.
 • Sipuli: Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä öljyssä erillisellä pannulla, kunnes se on pehmeää ja kullanruskeaa. Lisää sipuli riisin ja muiden kasvisten joukkoon ja sekoita hyvin.
 • Parsakaali: Pese ja pilko parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Keitä niitä ensin muutama minuutti, kunnes ne ovat kypsiä mutta vielä napakoita. Valuta parsakaali ja lisää se pannulle riisin ja muiden kasvisten kanssa. Paista, kunnes kaikki ainekset ovat kuumia.
 • Maissi: Purkkimaissi tai pakastemaissi on helppo lisä paistettuun riisiin. Lisää maissi pannulle paistamisen loppuvaiheessa.
 • Kesäkurpitsa: Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Lisää kesäkurpitsa pannulle ja paista kunnes se on hieman pehmennyt.
 • Sienet: Sienet sopivat hyvin paistettuun riisiin. Puhdista ja pilko sienet ja lisää ne riisin joukkoon. Paista kunnes sienet ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

Voit maustaa paistetun riisin esimerkiksi soijakastikkeella, seesamiöljyllä, valkosipulilla, inkiväärillä tai chilillä.

Erilaiset riisilajikkeet

Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja ravinnonlähteistä. Riisiä on monia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa jyvän muodon, koon, värin, maun ja keittotavan mukaan.

Basmatiriisi on pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään pääasiassa Intiassa ja Pakistanissa. Basmatiriisi on yksi kalleimmista riisilajeista, ja sitä käytetään usein intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä. Basmatiriisi kypsyy nopeasti ja on irtonaista.

Jasmiiniriisi on myös pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään etenkin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Jasmiiniriisi on pehmeää ja tahmeaa, ja se sopii hyvin thaimaalaisiin ja kiinalaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tuoksuu hieman kukkaiselta, mistä se onkin saanut nimensä.

Arborioriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi, jota viljellään Italiassa. Arborioriisi on tunnettu erityisesti risoton raaka-aineena, sillä se imee hyvin nestettä ja muuttuu kermaiseksi kypsyessään. Arborioriisi sopii myös paellaan, salaattiin ja jälkiruokiin.

Villiriisi ei ole oikeastaan riisiä lainkaan, vaan Pohjois-Amerikassa kasvavan heinän siemeniä. Villiriisi on pitkää, ohutta ja tummaa, ja sillä on pähkinäinen maku. Villiriisi on kuitupitoista ja ravinteikasta, mutta myös melko kallista. Villiriisiä voi käyttää lisukkeena, keittoihin, salaattiin tai sekoittaa muiden riisien joukkoon.

Puuroriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi. Puuroriisi sopii hyvin esimerkiksi puuroihin, laatikoihin, paistoksiin ja vanukkaisiin. Puuroriisin keittäminen vaatii enemmän vettä ja aikaa kuin pitkäjyväisen riisin, sillä puuroriisi turpoaa ja pehmenee enemmän.

puuroriisi

Muita aasialaisia reseptejä

Resepti

Paistettu riisi

Paistettu riisi sopii loistavasti hävikkiruoan vähentämiseen. Voit käyttää siihen edellispäivänä keitettyä riisiä ja mitä tahansa kasviksia, mitä jääkaapistasi löytyy. Paistettu riisi on myös helppo tehdä vegaanisena, kun vain jättää eläinperäiset ainekset pois. Mausta riisi soija- ja chilikastikkeella.

Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 15 minuuttia Kokonaisaika 25 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

 1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Pese ja kuutioi paprika sekä sellerin varret. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa tai wokissa keskilämmöllä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät.

 2. Lisää pannulle soijasuikaleet ja paista niitä sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja rapeutta. Mausta soijasuikaleet puolella ruokalusikallisella soijakastiketta ja puolella ruokalusikallisella chilikastiketta.

 3. Lisää pannulle keitetty riisi, paprika ja selleri. Paista sekoitellen vielä noin 5 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kuumia ja riisi on saanut paistopintaa.

 4. Mausta paistettu riisi lopulla soijakastikkeella, chilikastikkeella ja limen mehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria.

 5. Hienonna korianteri ja ripottele se paistetun riisin päälle. Tarjoile vegaaninen paistettu riisi sellaisenaan tai lisukkeena esimerkiksi salaatin kanssa.

Avainsanat: hävikkiruoka, vegaaninen paistettu riisi