Siirry suoraan sisältöön

Paahdetut ruusukaalit

paahdetut ruusukaalit

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Paahdetut ruusukaalit ovat herkullinen ja helppo lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Ruusukaalit ovat myös terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja antioksidantteja.

paahdetut ruusukaalit

Paahdettujen ruusukaalien valmistus

Paahdettujen ruusukaalien valmistus on yksinkertaista. Tarvitset vain ruusukaaleja, öljyä ja mausteita.

Aloita pesemällä ruusukaalit. Kuivaa ne hyvin. Leikkaa kannat pois, poista uloimmat lehdet ja halkaise ruusukaalit kahtia.

Laita ruusukaalit kulhoon ja lisää oliiviöljy, suola, pippuri ja muut mausteet. Sekoita hyvin, jotta kaikki ruusukaalit peittyvät öljyllä ja mausteilla. Levitä sitten ruusukaalit tasaisesti uunipellille. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat rapeita ja kullanruskeita.

Nauti paahdetut ruusukaalit sellaisenaan tai lisukkeena esimerkiksi tofun tai vegaanisten chorizojen kanssa.

Paahdetut ruusukaalit ovat maukas tapa nauttia tästä vihanneksesta, joka ei ehkä ole kaikkien suosikki. Kokeile itse ja ihastu!

Miksi uunipelti vääntyy?

Uunipellin vääntyminen aiheuttaa paitsi ärsytystä, myös vaaratilanteita. Uunipelti voi vääntyä esimerkiksi liian suuren lämpötilan, epätasaisen kuormituksen tai väärän koon vuoksi. Vääntynyt uunipelti voi jäädä kiinni uunin seinämiin tai luukkuun, tai se voi pudota uunista ulos. Tämä voi aiheuttaa palovammoja, tulipalon tai uunin vaurioitumisen. Siksi on tärkeää valita oikean kokoinen ja laatuinen uunipelti. Jos uunipelti on jo vääntynyt, sitä voi yrittää oikoa varovasti esimerkiksi vasaralla tai pihdeillä, mutta jos se ei auta, on parempi hankkia uusi uunipelti.

Uunipeltejä löytyy eri kokoisena ja eri materiaaleissa. Materiaalina voi olla esimerkiksi teräs, alumiini, emali tai keraami. Jokaisella materiaalilla on omat etunsa ja haittansa. Teräs on kestävää ja helppoa puhdistaa, mutta se voi olla raskas ja kuumeta nopeasti. Alumiini on kevyt ja johtaa lämpöä hyvin, mutta se voi reagoida happamien ruoka-aineiden kanssa ja aiheuttaa metallin makua. Emali on lasitettua terästä, joka on kaunis ja kestävä, mutta se voi naarmuuntua ja lohkeilla. Keraami on saviastia, joka pitää lämpöä pitkään ja sopii hyvin haudutusruokiin, mutta se voi olla hauras ja vaikea puhdistaa.

Non-stick pinnoitettu uunipelti on kätevä. Pinnoite estää ruoan tarttumisen peltiin ja helpottaa puhdistamista. Non-stick uunipelti on valmistettu laadukkaasta teräksestä, joka kestää korkeita lämpötiloja ja kulutusta. Non-stick uunipeltiin ei välttämättä tarvita leivinpaperia, koska pellin pinnoite estää ruoan tarttuminen peltiin. Leivinpaperin käytöstä voi kuitenkin olla etua. Leivinpaperi suojaa peltiä ja helpottaa sen puhdistamista. Se myös estää ruoan palamisen kiinni peltiin ja vähentää tiskaamisen tarvetta.

Non-Stick Uunipelti Pikkuleiville 38 cm
Non-Stick Uunipelti 35 x 28 cm
Non-Stick Kaksiosainen Uunipelti 39 x 31 x 15 cm

Pakastettujen ruusukaalien käyttäminen

Ruusukaaleja löytyy myös pakastealtaasta. Pakastettujen ruusukaalien käyttö on helppoa ja nopeaa, sillä ne ovat valmiiksi pestyjä ja siistittyjä, joten niitä ei tarvitse esikäsitellä. Pakastettuja ruusukaaleja voi käyttää monissa eri ruoissa, kuten keitoissa, padoissa, paistoksissa tai salaateissa. Ne sopivat hyvin myös lisäkkeeksi.

Pakastettujen ruusukaalien valmistus onnistuu parhaiten höyryttämällä, mikroaaltouunissa tai kattilassa. Höyryttämällä ruusukaalit säilyttävät parhaiten makunsa, ravintoarvonsa ja värinsä. Mikroaaltouunissa ruusukaalit kypsyvät nopeasti ja tasaisesti. Höyryttämisen lisäksi pakastettuja ruusukaaleja voi myös paahtaa pannulla tai uunissa.

ruusukaali

Paahdetut ruusukaalit pakasteruusukaaleista

Pakastetut ruusukaalit ovat usein edullisempia ja saatavilla ympäri vuoden, eikä niitä tarvitse esikypsentää ennen paahtamista. Paahtaminen tuo esiin ruusukaalien makean ja pähkinäisen maun, ja rapea pinta lisää tekstuuria. Paahda pakasteruusukaalit seuraavasti:

– Sulata ruusukaalit huoneenlämmössä tai mikrossa ennen paahtamista. Näin ne kypsyvät tasaisemmin ja eikä jään sulaessa tule vettä uunipellille.
– Kuivaa ruusukaalit hyvin talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Liika kosteus estää niitä ruskistumasta ja rapeutumasta.
– Leikkaa ruusukaalit puoliksi tai neljään osaan, jos ne ovat isoja. Näin ne maustuvat paremmin ja kypsyvät nopeammin.
– Levitä ruusukaalit yhteen kerrokseen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Älä laita niitä liian tiiviisti, jotta ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä.
– Mausta ruusukaalit öljyllä, suolalla, pippurilla ja haluamillasi mausteilla. Voit käyttää esimerkiksi valkosipulia, timjamia, rosmariinia, sitruunamehua tai balsamiviinietikkaa.
– Paahda ruusukaaleja 200 asteen uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat  ruskistuneita. Kääntele niitä puolessa välissä paistoaikaa, jotta ne paahtuvat tasaisesti.
– Nauti paahdetut ruusukaalit sellaisenaan tai lisukkeena. Voit myös ripotella niiden päälle pähkinöitä, siemeniä tai granaattiomenan siemeniä lisäämään makua ja ravintoarvoa.

Resepti

Paahdetut ruusukaalit

Paahdetut ruusukaalit ovat herkullinen ja helppo lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Ruusukaalit ovat myös terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja antioksidantteja.

paahdetut ruusukaalit
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 25 minuuttia Kokonaisaika 30 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 200  °C

Ainekset

Valmistus

  1. Pese ja kuivaa ruusukaalit. Leikkaa niistä kannat pois, poista uloimmat lehdet ja halkaise ne kahtia.

  2. Laita ruusukaalit kulhoon ja lisää oliiviöljy, suola, pippuri ja muut mausteet. Sekoita hyvin, jotta kaikki ruusukaalit peittyvät öljyllä ja mausteilla.

  3. Levitä ruusukaalit tasaisesti uunipellille. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat rapeita ja kullanruskeita.

  4. Nauti paahdetut ruusukaalit sellaisenaan tai lisukkeena esimerkiksi tofun tai vegaanisten chorizojen kanssa.