Siirry suoraan sisältöön

Okonomiyaki

okonomiyaki

Vegaaninen okonomiyaki on japanilainen kasvispannukakku. Okonomiyaki tarkoittaa “grillaa mitä haluat”. Tähän pannukakkuun sopii siis lisätä oman maun mukaan esimerkiksi erilaisia kasviksia, tofua tai seitania.

okonomiyaki

Japanilaista katuruokaa

Okonomiyaki on suosittu katuruoka Japanissa, ja sitä syödään usein majoneesin, okonomi-kastikkeen, bonitohiutaleiden (kuivattu tonnikala) ja merileväjauheen kanssa. Okonomiyakin alkuperä on epäselvä, mutta sen uskotaan kehittyneen Osakan alueella 1900-luvun alussa. Sen edeltäjänä pidetään funoyakia, joka oli ohut makea lettu, jota syötiin misotahnan ja sokerin kanssa.

Funoyaki mainitaan jo 1500-luvulla teemestari Sen no Rikyūn kirjoituksissa. Myöhemmin funoyaki muuttui sukesoyakiksi, jossa misotahna korvattiin makealla paputahnalla. 1920- ja 1930-luvuilla yoshokuyaki-niminen lettu sai lisää kastikkeita ja mausteita. Toisen maailmansodan aikana ruokapula sai ihmiset lisäämään okonomiyakiin enemmän täytteitä, kuten munia, possua ja kaalia.

Suomalainen pannukakku on yleensä makea leivonnainen, joka paistetaan uunissa pellillä tai vuoassa. Tämä japanilainen pannukakku taas on suolainen ja se paistetaan pannulla. Siihen saa mukavasti piilotettua kaapin perälle jääneitä kasviksia, mikä tekeekin siitä erinomaisen hävikkiruoan.

Okonomiyaki-pannareiden valmistus

Valmista pannukakut seuraavasti:

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri kulhossa. Lisää sekaan soijamaito, soijakastike ja seesamiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Hienonna kaali ja kevätsipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuutioi tofu. Lisää ainekset taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.

Kuumenna kannellinen paistinpannu keskilämmöllä ja lisää hiukan öljyä. Kaada noin puolet taikinasta pannulle ja muotoile pyöreäksi litteäksi kakuksi. Paksumpi pannari on helpompi kääntää, joten ei kannata levittää taikinaa pannulle liian ohuelti. Peitä kannella. Paista pannukakkua noin 5 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Käännä varovasti lastalla ja paista toinen puoli samoin.

Siirrä valmis pannukakku lautaselle ja toista sama lopulle taikinalle.

Pannukakkujen koristelu

Tarjoile pannukakut kuumana vegaanisen majoneesin, okonomi-kastikkeen ja vihreiden merilevähiutaleiden kanssa. Vegaanisen majoneesin voit helposti valmistaa myös itse.

Okonomi-kastiketta saa aasialaisista kaupoista. Hyvä merkki on esimerkiksi Otafuku.

Merileväksi voi valita oman suosikkinsa tai mitä kaapista sitten sattuukin löytymään. Yksi kokeilunarvoinen vaihtoehto on Kelp-merilevä on suurikokoinen ja nahkamainen merilevä. Sitä myydään mm. Ruohonjuuressa. Kelp-merilevä on arvokasta ravintoa, sillä se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja ja karoteeneja. Kelp-merilevä voi auttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, sillä se on hyvä jodin lähde. Jodi on tärkeä kilpirauhashormonien tuotannossa. Kelp-merilevä voi myös alentaa kolesterolia, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja edistää painonhallintaa. Kelp-merilevän on havaittu lieventävän psoriaasista ja pienentävän hyvänlaatuisia kasvaimia.

Vegaaniset letut ja pannukakut

Resepti

Okonomiyaki

Vegaaninen okonomiyaki on japanilainen kasvispannukakku. Okonomiyaki tarkoittaa "grillaa mitä haluat". Tähän pannukakkuun sopii siis lisätä oman maun mukaan esimerkiksi erilaisia kasviksia, tofua tai seitania.

okonomiyaki
Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Kokonaisaika 20 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 2

Ainekset

Taikina

Päälle

Valmistus

  1. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja sokeri kulhossa. Lisää soijamaito, soijakastike ja seesamiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  2. Hienonna kaali ja kevätsipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuutioi tofu. Lisää ainekset taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.

  3. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää hiukan öljyä. Kaada noin puolet taikinasta pannulle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Peitä kannella.

  4. Paista noin 5 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Käännä varovasti lastalla ja paista toinen puoli samoin.

  5. Siirrä pannukakku lautaselle ja toista sama lopulle taikinalle.

  6. Tarjoile okonomiyaki pannukakku kuumana majoneesin, okonomiyaki-kastikkeen, norihiutaleiden ja bonito-lastujen kanssa.

Avainsanat: okonomiyaki, suolainen pannukakku, kasvispannukakku