Siirry suoraan sisältöön

Minestrone

Minestrone on täydellinen ruoka kylmille talvipäiville. Se on lämmittävä, ravitseva ja helppo valmistaa. Tässä reseptissä käytetään kasviksina porkkanaa, selleriä, sipulia, valkosipulia, tomaattia ja lehtikaalia, sekä kuivattuja yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia ja laakerinlehteä. Lisäksi keittoon tulee papuja, jotka tuovat proteiinia ja kuitua, sekä pastaa, joka tekee keitosta ruokaisan. Tämä keitto on hyvä tapa hyödyntää jääkaapissa olevia kasviksia, sillä keiton kasviksia voi vaihdella oman maun ja kasvisten saatavuuden mukaan.

Italialainen kasviskeitto

Minestrone on italialainen kasviskeitto, joka on täynnä makua ja väriä. Se on helppo ja nopea valmistaa. Keiton voi valmistaa tuoreista, pakastetuista tai kuivatuista kasviksista. Reseptejä löytyy taatusti yhtä monia kuin valmistajiakin. Keittoon kannattaa hyödyntää kaapista löytyviä ainesosia ja sesongissa olevia kasviksia. Proteiinin lähteeksi sopivat hyvin pavut ja pasta tuo keittoon ruokaisuutta. Minestrone on täyttävä ja ravitseva ateria, joka maistuu koko perheelle.

Italialaisia reseptejä

Mitä kasviksia minestroneen?

Perinteisesti minestronessa käytetään italialaisen keittiön “pyhää kolminaisuutta”: sipulia, selleriä ja porkkanaa. Muita suosittuja keittoon sopivia kasviksia:

Keltainen sipuli: Sipuli lisää makuja minestrone-keittoon. Keltainen sipuli on yleinen valinta, mutta voit käyttää myös punaista sipulia.
Porkkanat: Porkkanat lisäävät tekstuuria, väriä ja makeutta minestrone-keittoon.
Selleri: Sellerillä on lehtevä ja maanläheinen maku, joka sopii hyvin minestrone-keittoon.
Perunat: Perunat tekevät keitosta ruokaisamman ja imevät itseensä liemen ja muiden ainesosien herkulliset maut.
Valkosipuli: Valkosipuli lisää makua keittoon.
Tomaatit: Tomaatit lisäävät väriä ja makua keittoon.
Pinaatti: Pinaatti sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti rautaa.
Kurpitsa tai myskikurpitsa: Syys-marraskuussa sesongissa.
Parsakaali tai kukkakaali: Heinä-marraskuussa sesongissa.
Artisokat: Loppukesästä sesongissa.
Kesäkurpitsa: Kesäkurpitsa on sesongissa heinäkuusta alkaen aina pakkasiin asti.
Vihreät pavut: Vihreät pavut ovat sesongissa loppukesästä alkusyksyyn.
Paprika: Suomalaisen paprikan sesonki on huhti-lokakuussa.
Parsa: Parsa on sesongissa keväällä.
Herneet: Pakastettuja herneitä voi käyttää ympäri vuoden, mutta kesällä keittoon kannattaa käyttää tuoreita herneitä.

Minestronen valmistus

Keiton valmistus on yksinkertaista. Aloita kuorimalla ja pilkkomalla kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota kasviksia hetki. Kaada kattilaan vesi ja mausteet ja kiehauta. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää pasta ja keitä kunnes se on sopivan kypsää. Lisää loppuvaiheessa kypsät pavut, tuoreet yrtit ja lehtivihannekset.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä. Tarjoile keitto lämpimänä leivän kanssa tai sellaisenaan.

Keitto säilyy hyvin jääkaapissa pari päivää, ja se on usein vielä parempaa lämmitettynä.

3 helppoa kasviskeittoa

Lisää keittoreseptejä


MAINOS

ruohonjuuri logo

B-vitamiineja hermoston, vastustuskyvyn ja ihon kunnon tueksi!

B12-vitamiinia suositellaan erityisesti vegaanista ruokavaliota noudattaville, sillä B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat maksa, liha- ja maitotuotteet. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita.


Resepti

Minestrone

Minestronekeitto on täydellinen ruoka kylmille talvipäiville. Se on lämmittävä, ravitseva ja helppo valmistaa. Tässä reseptissä käytetään kasviksina porkkanaa, selleriä, sipulia, valkosipulia, tomaattia ja lehtikaalia, sekä kuivattuja yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia ja laakerinlehteä. Lisäksi keittoon tulee papuja, jotka tuovat proteiinia ja kuitua, sekä pastaa, joka tekee keitosta ruokaisan. Minestronekeitto on hyvä tapa hyödyntää jääkaapissa olevia kasviksia, sillä keiton kasviksia voi vaihdella oman maun ja kasvisten saatavuuden mukaan.

Valmisteluaika 10 minuuttia Kypsennysaika 35 minuuttia Kokonaisaika 45 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri, suola, pippuri, paprikajauhe ja chilihiutaleet. Kuullota kasviksia noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

  2. Lisää timjami, rosmariini, laakerinlehdet, kasvisliemi ja tomaattimurska. Kiehauta seos ja alenna sitten lämpöä. Anna keiton hautua kannen alla noin 20 minuuttia.

  3. Lisää pavut ja pasta. Keitä keittoa vielä noin 10 minuuttia, kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää lehtikaali ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

  5. Poista laakerinlehdet ja koristele keitto tuoreilla yrtteillä. Tarjoile lämpimänä leivän kanssa tai sellaisenaan.

Avainsanat: minestrone, italialainen kasviskeitto, hävikkiruoka, minestronekeitto