Siirry suoraan sisältöön

Linssimureke

linssimureke

Linssimureke on helppo ja herkullinen ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä reseptissä käytetään punaisia linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja antavat murekkeelle kauniin värin. Vegaaninen linssimureke maustetaan sipulilla, valkosipulilla, soijakastikkeella, sinapilla ja timjamilla.

Linsseistä saa proteiinia ja kuitua

Punaiset linssit ovat erinomainen proteiinin ja kuidun lähde, jotka sopivat monenlaisiin ruokiin. Punaiset linssit ovat itse asiassa kuorittuja ja halkaistuja punaisia ​​linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja muuttuvat pehmeiksi keitettäessä. Punaiset linssit ovat erityisen suosittuja intialaisessa keittiössä, jossa niitä käytetään daleihin, curryihin ja keittoihin. Ne sopivat myös hyvin lisukkeeksi salaateille, pastoille ja leiville. Kaiken lisäksi linssit ovat edullisia, joten ne auttavat säästämään ruokakuluissa.

Miten erivärisiä linssejä käytetään?

Linssit ovat monipuolinen ja ravitseva raaka-aine, jota voi käyttää ruoanlaitossa monella tavalla. Linssit sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa ja muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Linssit ovat myös edullisia ja helppoja valmistaa. Linssit sopivat sekä kasvis- että liharuokiin, ja niitä voi lisätä keittoihin, patoihin, salaattien, kastikkeisiin ja leivonnaisiin.

Linssien valinnassa kannattaa huomioida niiden koko, väri ja muoto. Pienet linssit kypsyvät nopeammin kuin isot linssit, ja ne säilyttävät paremmin muotonsa kypsennyksen aikana. Suuret linssit taas hajoavat helpommin ja muodostavat kermaisen rakenteen. Väriltään linssit voivat olla punaisia, vihreitä, ruskeita, mustia tai keltaisia. Väri vaikuttaa linssien makuun ja ominaisuuksiin.

Punaiset linssit: Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti ja ovat miedon makuisia, joten ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

Vihreät linssit: Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.

Mustat linssit: Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan. Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.

Keltaiset linssit: Keltaiset linssit ovat vahvempia maultaan kuin punaiset linssit. ne ovat yleensä kuorittuja sekä halkaistuja, joten ne kypsyvät nopeasti. Käytä keltaisia linssejä esimerkiksi keitoissa, kastikkeissa, padoissa ja muhennoksissa.

Ruskeat linssit: Ruskeat linssit ovat kiinteämpiä kuin punaiset linssit, ja niitä voi liottaa 30 min kypsentämisen nopeuttamiseksi. Ne sopivat hyvin erilaisiin ruokiin, kuten murekkeisiin ja pyörykkätaikinoihin, pataruokiin tai lisäkkeeksi pastan, riisin tai perunan tilalle.

Linssien valmistus on yksinkertaista. Linssit kannattaa huuhdella ennen käyttöä, sillä niissä voi olla pölyä tai muita epäpuhtauksia. Linssit voi keittää vedessä tai liemessä, johon voi lisätä mausteita oman maun mukaan. Keittoaika vaihtelee linssien tyypin ja koostumuksen mukaan, mutta yleensä 15–45 minuuttia on riittävä aika. Linssit ovat kypsiä, kun ne ovat pehmeitä mutta eivät hajonneet. Linssit voi myös liottaa ennen keittämistä, jolloin niiden keittoaika lyhenee ja niiden sulavuus paranee. Liottaminen ei ole välttämätöntä kaikille linsseille, mutta se on suositeltavaa isoille linsseille, kuten ruskeille tai vihreille linsseille.

Linssimurekkeen valmistus

Huuhtele linssit ja laita ne kattilaan veden ja kasvisliemikuution kanssa. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet ja vesi on imeytynyt. Anna jäähtyä hieman.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä pannulla, kunnes sipuli on pehmeää. Siirrä sipuliseos kulhoon ja lisää joukkoon soijakastike, sinappi, timjami, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Lisää kulhoon myös linssit, korppujauhot ja kaurakerma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta, jos haluat hienontaa seosta lisää.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Tasoita pinta. Paista mureketta uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes se on kiinteää ja saanut väriä. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoile esimerkiksi sienikastikkeen, perunamuusin ja salaatin kanssa.

Linssimureke resepti

Linssimureke

Linssimureke on helppo ja herkullinen ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä reseptissä käytetään punaisia linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja antavat murekkeelle kauniin värin. Vegaaninen linssimureke maustetaan sipulilla, valkosipulilla, soijakastikkeella, sinapilla ja timjamilla.

linssimureke
Valmisteluaika 20 minuuttia Kypsennysaika 40 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 200  °C Annoksia: 6

Ainekset

Valmistus

  1. Huuhtele linssit ja laita ne kattilaan veden ja kasvisliemikuution kanssa. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet ja vesi on imeytynyt. Anna jäähtyä hieman.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä pannulla, kunnes sipuli on pehmeää.

  3. Siirrä sipuliseos kulhoon ja lisää joukkoon soijakastike, sinappi, timjami, suola ja pippuri. Sekoita hyvin.

  4. Lisää kulhoon myös linssit, korppujauhot ja kaurakerma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta, jos haluat hienontaa seosta lisää.

  5. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Tasoita pinta.

  6. Paista mureketta uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes se on kiinteää ja saanut väriä.

  7. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoile esimerkiksi sienikastikkeen, perunamuusin ja salaatin kanssa.