Siirry suoraan sisältöön

Linssikeitto

linssikeitto

Linssikeitto on helppo, herkullinen ja terveellinen ruoka. Linssit ovat täynnä proteiinia, kuitua ja rautaa, ja ne maistuvat hyvältä. Tässä reseptissä käytetään punaisia linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja antavat keitolle kauniin punaisen värin. Linssikeitto on myös edullinen ja ekologinen vaihtoehto, sillä linssit eivät vaadi paljon viljelypinta-alaa tai vettä.

linssikeitto

Linsseistä saa proteiinia ja kuitua

Punaiset linssit ovat erinomainen proteiinin ja kuidun lähde, jotka sopivat monenlaisiin ruokiin. Punaiset linssit ovat itse asiassa kuorittuja ja halkaistuja punaisia ​​linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja muuttuvat pehmeiksi keitettäessä. Punaiset linssit ovat erityisen suosittuja intialaisessa keittiössä, jossa niitä käytetään daleihin, curryihin ja keittoihin. Ne sopivat myös hyvin lisukkeeksi salaateille, pastoille ja leiville. Kaiken lisäksi linssit ovat edullisia, joten ne auttavat säästämään ruokakuluissa.

Miten erivärisiä linssejä käytetään?

Linssit ovat monipuolinen ja ravitseva raaka-aine, jota voi käyttää ruoanlaitossa monella tavalla. Linssit sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa ja muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Linssit ovat myös edullisia ja helppoja valmistaa. Linssit sopivat sekä kasvis- että liharuokiin, ja niitä voi lisätä keittoihin, patoihin, salaattien, kastikkeisiin ja leivonnaisiin.

Linssien valinnassa kannattaa huomioida niiden koko, väri ja muoto. Pienet linssit kypsyvät nopeammin kuin isot linssit, ja ne säilyttävät paremmin muotonsa kypsennyksen aikana. Suuret linssit taas hajoavat helpommin ja muodostavat kermaisen rakenteen. Väriltään linssit voivat olla punaisia, vihreitä, ruskeita, mustia tai keltaisia. Väri vaikuttaa linssien makuun ja ominaisuuksiin.

Punaiset linssit: Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti ja ovat miedon makuisia, joten ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

Vihreät linssit: Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.

Mustat linssit: Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan. Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.

Keltaiset linssit: Keltaiset linssit ovat vahvempia maultaan kuin punaiset linssit. ne ovat yleensä kuorittuja sekä halkaistuja, joten ne kypsyvät nopeasti. Käytä keltaisia linssejä esimerkiksi keitoissa, kastikkeissa, padoissa ja muhennoksissa.

Ruskeat linssit: Ruskeat linssit ovat kiinteämpiä kuin punaiset linssit, ja niitä voi liottaa 30 min kypsentämisen nopeuttamiseksi. Ne sopivat hyvin erilaisiin ruokiin, kuten murekkeisiin ja pyörykkätaikinoihin, pataruokiin tai lisäkkeeksi pastan, riisin tai perunan tilalle.

Linssien valmistus on yksinkertaista. Linssit kannattaa huuhdella ennen käyttöä, sillä niissä voi olla pölyä tai muita epäpuhtauksia. Linssit voi keittää vedessä tai liemessä, johon voi lisätä mausteita oman maun mukaan. Keittoaika vaihtelee linssien tyypin ja koostumuksen mukaan, mutta yleensä 15–45 minuuttia on riittävä aika. Linssit ovat kypsiä, kun ne ovat pehmeitä mutta eivät hajonneet. Linssit voi myös liottaa ennen keittämistä, jolloin niiden keittoaika lyhenee ja niiden sulavuus paranee. Liottaminen ei ole välttämätöntä kaikille linsseille, mutta se on suositeltavaa isoille linsseille, kuten ruskeille tai vihreille linsseille.


MAINOS

Linssikeittoon sopivat linssit

ruohonjuuri logo
kotimaiset linssit

Linssikeitto valmistuu nopeasti

Linssikeiton valmistus on yksinkertaista. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää kurkuma, juustokumina, paprikajauhe ja suola. Sekoita hyvin ja paista mausteita muutama minuutti, kunnes ne tuoksuvat.

Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Kaada kasvisliemi sekä tomaattimurska päälle ja lisää laakerinlehdet. Kiehauta keitto ja alenna sitten lämpöä. Keitä keittoa noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet. Jos haluat soseuttaa keiton, tee se tässä vaiheessa. Poista laakerinlehdet ennen soseutusta. Mausta keitto sitruunamehulla ja tarkista suola. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria tai persiljaa.

Nauti linssikeitto lämpimänä leivän kanssa tai sellaisenaan. Voit myös lisätä keittoon vegaanista jogurttia, kaurakeviä tai kookosmaitoa, jos haluat kermaisemman koostumuksen. Linssikeitto säilyy jääkaapissa useita päiviä ja se on helppo lämmittää uudelleen mikrossa tai kattilassa.

Vinkkejä hyvään linssikeittoon

Linssikeitto on helppo, maukas ja terveellinen ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat linssikeitosta vieläkin parempaa.

  • Valitse linssit oman makusi mukaan. Punaiset linssit ovat pehmeitä ja soseutuvat helposti, vihreät linssit ovat napakoita ja säilyttävät muotonsa, ja mustat linssit ovat pieniä ja aromikkaita. Voit myös sekoittaa eri värisiä linssejä keskenään.
  • Huuhtele linssit ennen keittämistä kylmällä vedellä. Näin poistat niistä mahdolliset epäpuhtaudet ja linssit ovat vatsaystävällisempiä.
  • Keitä linssejä riittävän kauan, mutta älä ylikypsennä niitä. Linssien keittoaika vaihtelee laadun ja koon mukaan, mutta yleensä noin 20-40 minuuttia riittävästi. Linssien pitäisi olla pehmeitä, mutta ei hajoavia. Jos haluat soseuttaa keiton, voit keittää linssit hieman pehmeämmiksi.
  • Mausta linssikeitto oman makusi mukaan. Linssikeittoon sopivat hyvin esimerkiksi sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri, tomaatti, laakerinlehti, timjami, rosmariini, curry, kurkuma, paprika, chili, korianteri ja persilja. Voit myös lisätä keittoon kasvisliemikuution lisäämään makua.
  • Lisää keittoon kasvikermaa tai kookosmaitoa tuomaan täyteläisyyttä ja pehmeyttä. Voit myös ripotella keiton päälle ravintohiivahiutaleita tuomaan juustoista makua.
  • Tarjoile linssikeitto tuoreen leivän tai salaatin kanssa. Voit myös nauttia linssikeiton sellaisenaan tai lisätä siihen vegaanista jogurttia tai kaurakeviä raikastamaan makua.

Vegaanisia keittoja

Lisää vegaanisia keittoja

Resepti

Linssikeitto

Linssikeitto on helppo, herkullinen ja terveellinen ruoka. Linssit ovat täynnä proteiinia, kuitua ja rautaa, ja ne maistuvat hyvältä. Tässä reseptissä käytetään punaisia linssejä, jotka kypsyvät nopeasti ja antavat keitolle kauniin punaisen värin. Linssikeitto on myös edullinen ja ekologinen vaihtoehto, sillä linssit eivät vaadi paljon viljelypinta-alaa tai vettä.

linssikeitto
Kypsennysaika 35 minuuttia Kokonaisaika 35 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

  2. Lisää kurkuma, juustokumina, paprikajauhe ja suola. Sekoita hyvin ja paista mausteita muutama minuutti, kunnes ne tuoksuvat.

  3. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Kaada kasvisliemi sekä tomaattimurska päälle ja lisää laakerinlehdet. Kiehauta keitto ja alenna sitten lämpöä. Keitä keittoa noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet.

  4. Mausta keitto sitruunamehulla ja tarkista suola. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria tai persiljaa.